Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα θα πραγματοποιήσει όποιος βρεθεί στην περιοχή Cagnes-sur-Mer, 30 μόλις λεπτά από τη Νίκαια και την κοσμοπολίτικη γαλλική ριβιέρα.

Εκεί βρίσκεται ανέπαφο από το πέρασμα του χρόνου το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ (Pierre Auguste Renoir)· ένα μικρό διαμάντι για όποιον έχει την περιέργεια να δει από κοντά πού έζησε ο σημαντικός Γάλλος καλλιτέχνης και μία από τις ηγετικές μορφές του ιμπρεσιονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρενουάρ ανακάλυψε την περιοχή τη δεκαετία του 1880 όταν, συντροφιά με τον Κλοντ Μονέ, επισκέφτηκε τον Πωλ Σεζάν στην πόλη του γαλλικού νότου, Aix-en-Provence.

Η ποιότητα του φωτός, τα εκθαμβωτικά τοπία και τα ζωντανά χρώματα της μεσογειακής φύσης εντυπωσίασαν τον ζωγράφο όπως και πολλούς άλλους διάσημους ομότεχνούς του. Το εύκρατο κλίμα ήταν ιδανικό για την ασθενική υγεία του. Τότε είχε μόλις εκδηλωθεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ασθένεια που θα τον βασάνιζε έως το τέλος της ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπίτι της οικογένειας Ρενουάρ και η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που το περιβάλλει

Το 1907 αγόρασε ένα πέτρινο αγροτόσπιτο, στην καρδιά ενός κατάφυτου κτήματος 25  στρεμμάτων, γεμάτο ελιές, εσπεριδοειδή δέντρα και τριανταφυλλιές, στην Cagnes-sur-Mer. Από εκεί, απολάμβανε την πανοραμική θέα στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, αλλά και στο μεσαιωνικό χωριό, που είναι χτισμένο στην κορυφή του απέναντι λόφου. Ο Ρενουάρ αποφάσισε να ζήσει εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιβλητικό κτίσμα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Προβηγκίας εκείνης της εποχής (neo-Provençal), είχε σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Jules Febvre. Το διώροφο οίκημα, έχει πολλά διαδοχικά, ψηλοτάβανα δωμάτια με μεγάλα παράθυρα, κάθε ένα με τη δική του μοναδική θέα.

Το Μουσείο

Το 1960 η οικία Ρενουάρ μετατράπηκε σε μουσείο, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επισκεφθεί τον χώρο όπου έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος Γάλλος καλλιτέχνης τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του.

Γλυπτά, πίνακες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Ρενουάρ αποτελούν τα εκθέματα του μουσείου. Συγκεκριμένα, η συλλογή περιλαμβάνει 15 πρωτότυπους πίνακες  και 30 γλυπτά του. Στα έργα συμπεριλαμβάνεται και ο διάσημος πίνακας «Οι Μεγάλες Λουόμενες» με το αγαπημένο του θέμα, το γυναικείο γυμνό.

Ανοιχτά για τους επισκέπτες είναι 12 από τα δωμάτια, λουσμένα στο φως, τα οποία διατηρούν τμήμα της αρχικής τους επίπλωσης: η κουζίνα, το καθιστικό, τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και φυσικά οι χώροι εργασίας του καλλιτέχνη.

Το εργαστήριο του Ρενουάρ

Ο χώρος που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του και δημιούργησε πολλά από τα αριστουργήματά του, βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Εκεί κυριαρχεί το τζάκι κι απέναντί του, στην μέση του δωματίου, έχει παραμείνει μπροστά από το καβαλέτο, το ξύλινο αναπηρικό  καροτσάκι του Ρενουάρ και τριγύρω τα εργαλεία του. Μέχρι και τα χρώματα παραμένουν άθικτα πάνω στην τελευταία του παλέτα!

Ένα δεύτερο, μικρότερο, εργαστήριο στο ισόγειο, με θέα στους κήπους και τα μακρινά βουνά, είναι επίσης ανοιχτό για το κοινό. Αναπηρικό καρότσι υπάρχει και σε αυτόν τον χώρο καθώς η προχωρημένη παραμορφωτική αρθρίτιδα καθιστούσε πλέον δύσκολη την μετακίνησή του. Δεν στάθηκε όμως ικανή να τον κρατήσει μακριά από την καλλιτεχνική δημιουργία, έως την ημέρα του θανάτου του. Ήταν 87 ετών και το ημερολόγιο έγραφε 3 Δεκεμβρίου του 1919.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του, η εφετινή χρονιά έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ρενουάρ» και θα γιορταστεί από το μουσείο με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διαρκέσει ολόκληρο το 2019.

Μαρία Μίσσια, Λουκία Σταύρου

Φωτογραφίες: Musée Renoir, Communication Service, City of Cagnes-sur-Mer

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης