Πανόραμα σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας θα προσφέρει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όταν ολοκληρωθούν τα έργα για την ανάδειξη της ανασκαφής στη θεμελίωσή του. «Ενα τεράστιο αρχαιολογικό έκθεμα θα αποδοθεί στο κοινό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή…

Η ανασκαφή θα είναι επισκέψιμη, με διαδρομές που θα καλύπτουν αιώνες ιστορίας στο οικοδομικό τετράγωνο Μακρυγιάννη, από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 8ο αι. μ.Χ. Κάτω από τις αίθουσες που φιλοξενούν τα αριστουργήματα των μνημείων της Ακρόπολης «αναπνέει» μια άγνωστη αρχαία γειτονιά της Αθήνας με πολλές οικοδομικές φάσεις, που εκτείνεται σε 4000 τ.μ., όσο είναι ο πυρήνας της ανασκαφής. Δρόμοι που έρχονται και πάλι στο φως, αρχαίες κατοικίες με το υδρευτικό και αποχετευτικό τους σύστημα, σπίτια διαφόρων εποχών με τις πλακόστρωτες αυλές και τα πηγάδια τους, δημόσια και ιδιωτικά λουτρά, εγκαταστάσεις υγιεινής και μεγάλος αριθμός κινητών αντικειμένων (50000 τέτοια αντικείμενα έφερε στο φως η ανασκαφή) που τοποθετημένα σε προθήκες θα μας γνωρίζουν τις καθημερινές και λατρευτικές συνήθειες των κατοίκων που έζησαν στη σκιά του Ιερού Βράχου για περισσότερους από δεκατρείς αιώνες.

Η πρώτη μελέτη, που αφορά στη στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση των αρχαίων καταλοίπων, ενεκρίθη στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη με θέμα τον τρόπο παρουσίασης των κινητών ευρημάτων αλλά και τη διαμόρφωση του χώρου με τις ειδικές διαδρομές που θα ακολουθούν οι επισκέπτες…

Η ανασκαφή του οικοπέδου έγινε υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου κυρία Σταματίας Ελευθεράτου. Όπως ανέφερε, η αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1997-2005 σε μια έκταση 8.800 τ.μ. που αντιστοιχεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου. Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα που αφορούσε στην ανέγερση του κτιρίου, ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν και για τη δημιουργία του Μετρό «Ακρόπολη», όπου όμως τα ευρήματα απομακρύνθηκαν. « Κανείς δεν μίλησε τότε για το Μετρό», σχολίασε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κυρία Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στη μεγάλη πολεμική που αναπτύχθηκε γύρω από την ανασκαφή στο οικοδομικό τετράγωνο Μακρυγιάννη, με καταγγελίες για την καταστροφή αρχαιοτήτων. Χαρακτηριστικό της μεγάλης κόντρας ανάμεσα στους αρχαιολόγους από τη μια και περίοικους- σωματεία από την άλλη ήταν η υποβολή 109 μηνυτήριων αναφορών κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, απομακρύνθηκαν 6,13 τετραγωνικά μέτρα αρχαιοτήτων, προκειμένου να γίνει η θεμελίωση του κτιρίου, ενώ στα 4000 τ. μ. των υπόγειων χώρων του Μουσείου, «οι αρχαιότητες-είχαν καταστραφεί παλαιότερα από τις εγκαταστάσεις της Χωροφυλακής».

Αναφερόμενη η κυρία Μενδώνη στην ανασκαφή, σημείωσε πως αποτελεί μοναδική περίπτωση για την Αθήνα η διατήρηση, σε αυτήν την έκταση, μιας αρχαίας γειτονιάς που καλύπτει μάλιστα ένα τόσο ευρύ χρονολογικό φάσμα. «Αυτό που κέρδισε η ιστορία της πόλης είναι τα πέντε στρέμματα της αρχαίας γειτονιάς…»

Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται σε 1 με 1,5 χρόνο, αν και σύμφωνα με το αρχικό προγραμματισμό, έπρεπε να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ένα χρόνο δηλαδή μετά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Η εγκριθείσα μελέτη προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση της ταράτσας στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη». Με πλέγμα θα δημιουργηθεί το περίγραμμα των αρχαιοτήτων που απομακρύνθηκαν, ώστε «να υπάρχει οπτική σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου.»