Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το τραγούδι στη ζωή μας ως συνδετικός δεσμός», την οποία διοργάνωσε η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) στον φιλόξενο χώρο του Gazarte στις 11 Δεκεμβρίου 2023.
Η εκδήλωση ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι επαίνεσαν τις εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών και το πολύ όμορφο μουσικό αφιέρωμα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, κα Λούκα Κατσέλη, η οποία, παρουσιάζοντας την ΕΔΕΜ και το έργο που επιτελεί για τους 3.500 δικαιούχους της, υπογράμμισε ότι για τον Οργανισμό μαζί με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό στόχο αποτελεί η υποστήριξη και ενθάρρυνση της μουσικής δημιουργίας.
Ο καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Βασίλης Καραποστόλης, με την εισήγησή του αναφέρθηκε στη θεραπευτική δύναμη του τραγουδιού αναφέροντας χαρακτηριστικά την έννοια της «συλλύπησης» που εκφράζεται μέσω του τραγουδιού καθώς και ότι «στα δημοτικά τραγούδια ό άνθρωπος που πάσχει δεν είναι ποτέ μόνος, αλλά όταν κάποιος υποφέρει η φύση συμπάσχει μαζί του» και ότι « το πρόβλημα σήμερα είναι ο φόβος του κενού με τα ντεσιμπέλ να μην μπορούν να καλύψουν τη ροπή των Ελλήνων να ανακοινώνουν το πώς αισθάνονται» με τις μουσικές συναντήσεις να αραιώνουν επειδή οι υποχρεωτικές συναντήσεις πυκνώνουν.
Με πολύ εύστοχες παρατηρήσεις και αναφορές, ο κ. Καραποστόλης μίλησε για το έργο κρίσιμης σημασίας που αναλαμβάνει το τραγούδι σήμερα καθώς «ο άνθρωπος του καιρού μας επιφυλάσσεται απέναντι στις ίδιες του τις συγκινήσεις, ζει με αναβολές και ματαιώσεις και το τραγούδι σήμερα αντί να αποδίδει τις συγκινήσεις του κοινού, καλείται σχεδόν να τις δημιουργήσει».
Η κα Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, μιλώντας για την εκφραστική διαδικασία, ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι πολλές φορές είναι κανείς σε μεγάλη αναστάτωση μέσα του για το τι πρέπει να γράψει δηλαδή πως μπορεί να αποκωδικοποιήσει αυτό που συμβαίνει να το κάνει λόγο για να μπορέσει αυτός ο λόγος να καλύψει τα κενά τα υπαρξιακά ή να δώσει την προοπτική ζωής που τα τελευταία χρόνια νιώθουμε πως έχει θολώσει ή μπορούμε να πούμε έχει χαθεί».
Επίσης, τόνισε την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον κόσμο και τους δημιουργούς, υπογραμμίζοντας τον τρόπο που τα τραγούδια ενσωματώνονται στην καθημερινότητα και στην καρδιά των ανθρώπων, την παντοδυναμία του τραγουδιού να εκφράζει, να παρηγορεί και να προσφέρει διέξοδο, όνειρο και ελπίδα και τον κρίσιμο ρόλο του δημιουργού στη διαδικασία αυτή: «Ο ρόλος του κόσμου είναι να ζει κι ο ρόλος του δημιουργού να το κάνει αυτό τραγούδι.»
Τις εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών πλαισίωσαν μουσικά με τις μελωδικές ερμηνείες τους οι Βίκυ Καρατζόγλου, Απόστολος Κίτσος, Παναγιώτης Λάμπουρας και Θοδωρής Νικολάου, οι οποίοι με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου στο πιάνο και τον Δημήτρη Ρέππα στο μπουζούκι και την κιθάρα,θύμισαν στο κοινό αγαπημένα τραγούδια και ανέδειξαν με τον δικό τους εκφραστικό την ισχυρή σύνδεση της μουσικής με την κοινωνική συνοχή.
Η μουσική βραδιά συνεχίστηκε με τη συμμετοχή έκπληξη του Χρήστου Νικολόπουλου. Ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης και Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και τη θερμή ανταπόκριση από το κοινό και στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή με το μπουζούκι του και μαζί με τον Δημήτρη Ρέππα αναβίωσαν εμβληματικά τραγούδια.
Στο μουσικό φινάλε της βραδιάς, οι ερμηνευτές χάρισαν ρίγη συγκίνησης τραγουδώντας acapela δημοτικά τραγούδια, τιμώντας τις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού.
«Η εκδήλωση όχι μόνο έδειξε τη σημασία του τραγουδιού στην καθημερινή μας ζωή αλλά επίσης ενίσχυσε τον πολιτισμικό μας διάλογο,» δήλωσε η κα Κατσέλη, στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό και με την οποία ολοκληρώθηκε η βραδιά, συμπληρώνοντας ότι η ΕΔΕΜ θα συνεχίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών και επιμορφωτικών δράσεων για την υποστήριξη του ελληνικού τραγουδιού και της μουσικής δημιουργίας.