Νικόλας Αρώνης

Ξεκινά σήμερα ατύπως το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, η Μόστρα της Βενετίας. Με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα στο τιμόνι και μια ενδιαφέρουσα κριτική επιτροπή, πολλές είναι οι ταινίες που αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα.

Το Χρυσό Λιοντάρι του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεκδικήσουν 18 ταινίες κι ονόματα της 7ης Τέχνης, όπως ο Μπράιαν ντε Πάλμα με την ταινία «Passion», ο Τέρενς Μάλικ με την τελευταία του ταινία «To the wonder» και τον Μπεν Άφλεκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μάρκο Μπελόκιο με την «Bella addorementata» και τον Τόνι Σερβίλο, ο Κορεάτης Κιμ Κι Ντουκ με την ταινία «Pieta», ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Τακέσι Κιτάνο και άλλοι σκηνοθέτες με τις τελευταίες τους δουλειές.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για φέτος είναι ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν («Ο τελευταίος των Μοϊκανών»). Ονόματα όπως του Ιταλού σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε («Γόμορα»), της διάσημης εικαστικού και περφόμερ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, της Γαλλίδας ηθοποιού Λετίτσια Κάστα, του Ισραηλινού σκηνοθέτη Άρι Φόλμαν («Το βαλς με τον Μπασίρ») είναι μερικά από αυτά που θα απαρτίσουν τα μέλη της επιτροπής.

Από ελληνικής πλευράς, στο κόκκινο χαλί της Μόστρα θα περπατήσει για δεύτερη φορά, μέσα δύο χρόνια, ο Γιώργος Ζώης, με τη διάρκειας 11 λεπτών ταινία του «Τίτλοι τέλους», στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν με το «Casus Belli», που διακρίθηκε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού.

Οι «Τίτλοι τέλους» ίσως εννοιολογικά να ακούγονται βαρύγδουποι, όμως «ταιριάζουν με την ταινία. Μεταφορικά, σημαίνουν το τέλος μιας εποχής, που έληξε σε όλα τα επίπεδα – οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά» λέει ο 30χρονος σκηνοθέτης, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες της ταινίας του, παρά μόνον ότι κίνητρό του ήταν να αποτυπώσει «την παράνοια της ύπαρξής μας, έτσι όπως τη βιώνουμε».

Αντίθετα με το «Casus Belli», όπου έπαιζαν 140 ηθοποιοί, υπακούοντας στον πλήρη σκηνοθετικό έλεγχο και την κατασκευή της ταινίας, στους «Τίτλους τέλους» δεν συμμετέχει κανείς ηθοποιός και όλες οι σκηνές έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Τα γυρίσματα έγιναν σε ολόκληρη την Αττική, διήρκεσαν 27 ημέρες, σε σπαστά διαστήματα από τον χειμώνα του 2011 έως το καλοκαίρι του 2012 και το ολιγομελές συνεργείο αποτελούσαν ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιάννης Κανάκης και ο ηχολήπτης- μοντέρ Γιάννης Χαλκιαδάκης.

Η παραγωγή είναι ανεξάρτητη, καθώς ο Γιώργος Ζώης προτίμησε να μην εισπράξει την κρατική επιχορήγηση της ΕΡΤ, αλλά τα χρήματα να δοθούν σε κάποιον νεότερο σκηνοθέτη.

Επίσημη έναρξη την Τετάρτη το βράδυ, 29 Αυγούστου, θα κάνει στο Φεστιβάλ το πολιτικό θρίλερ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής» (The Reluctant Fundamentalist), σκηνοθετημένο από την Ινδή Μίρα Ναΐρ, βραβευμένη το 2001 με το Χρυσό Λιοντάρι του φεστιβάλ για την ταινία της «Ο γάμος των μουσώνων».

Η ταινία, που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κέιτ Χάντσον, Ριζ Αχμέντ, Κίφερ Σάδερλαντ, Ριβ Σράιμπερ και Μάρτιν Ντόνοβαν, καταπιάνεται με σύγχρονα θέματα, όπως αυτό του φονταμενταλισμού αλλά και του αμερικανικού ονείρου, σε μια μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 κοινωνία.

«Είναι μια επιλογή που θέλει να τονίσει τον αναπτυσσόμενο ρόλο της γυναικείας δημιουργικότητας σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε ο νέος διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, στην παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Μόστρας του κινηματογράφου.

Στην πραγματικότητα, όμως, το φετινό φεστιβάλ κάνει έναρξη ανεπίσημα μία μέρα πριν, στις 28 Αυγούστου, στην «Αρένα του Κάμπο Σαν Πόλο» της Βενετίας, με την προβολή της αναπαλαιωμένης κόπιας της κλασικής ιταλικής ταινίας, «Ρώμη: ώρα 11» του Τζιουζέπε Ντε Σάντις, ενός από τους δημιουργούς του ιταλικού νεορεαλισμού.

Η ταινία, που προβάλλεται με αφορμή την 60η επέτειο από την πρώτη προβολή της ταινίας, βασίζεται σε μια έρευνα του σκηνοθέτη Έλιο Πέτρι (που τότε εργαζόταν ως βοηθός στην ταινία) γύρω από τη γυναικεία ανεργία στη Ρώμη του 1951, θέμα που δυστυχώς παραμένει και σήμερα επίκαιρο.

Στο κόκκινο χαλί, που οδηγεί στη νέα μεγάλη αίθουσα του φεστιβάλ στο Λίντο της Βενετίας, αναμένεται να περπατήσουν διασημότητες όπως οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρέιτσελ ΜακΑνταμ, Μπεν Άφλεκ, Ρέιτσελ Βάις, Χαβιέ Μπαρντέμ, Τζούλι Κρίστι, Γιοακίν Φίνιξ, Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά..

Παρά το γεγονός ότι το φετινό είναι το 69ο φεστιβάλ, έχουν περάσει 80 χρόνια από τον Αύγουστο του 1932, οπότε η Μόστρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση και επί της ουσίας αποτέλεσε το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο.

Με αφετηρία αυτήν την ιδιαίτερη επέτειο, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει μια ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα με αναπαλαιωμένες κόπιες κλασικών ταινιών. Ναυαρχίδα του συγκεκριμένου αφιερώματος αποτελεί η ολοκληρωμένη κόπια της ταινίας «Η πύλη του Παραδείσου» του Τέρενς Μάλικ, που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης της.

Στη συγκεκριμένη ενότητα ξεχωρίζουν ταινίες των Όρσον Γουέλς, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Πιερ Πάολο Παζολίνι, του Έλιο Πέτρι, του Μπίλι Γουάιλντερ, του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.