…Τρία έργα του Israel Horovitz

Stage Directions – What Strong Fences Make – Beirut Rocks

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως τις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάζονται οι ΣΚΗΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ από τη θεατρική ομάδα Nota Bene στο θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄ Σκηνή Βολανάκης σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου. Πρόκειται για τρία έργα του Israel Horovitz που παρουσιάζονται με ενιαίο τίτλο συμμετέχοντας στο διεθνές 70/70 Horovitz Project.

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας Israel Horovitz, ένας από τους πιο παραγωγικούς θεατρικούς συγγραφείς με μεγάλες επιτυχίες τόσο στην πατρίδα του τις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις ενώ τα έργα του έχουν ανέβει με διάσημους πρωταγωνιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ενδεικτικά αναφέρονται: Indian wants the Bronx με τον Al Pacino και τoν John Cazale (Νέα Υόρκη, 1968), Line με τον Richard Dreyfuss, έργο το οποίο παιζόταν για 36 διαδοχικές σεζόν στο off – Broadway 13th Street Repertory Theatre, Primary English Class με την Diane Keaton, Park your car in Harvard yard με τον Jason Robards, My old lady που παίζεται τώρα σε περισσότερες από 12 χώρες του κόσμου.

Τα πολυάριθμα βραβεία του Horovitz περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Βραβείο ΟΒΙΕ (δύο φορές), το Prix de Award για το Man In Show, το European Academy Award και το Writers Guild of Canada Best Screenwriter Award (και τα δύο για το Sunshine), το Christopher Award, to Drama Desk Award (δύο φορές), ένα βραβείο λογοτεχνίας από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων, το Elliot Norton Prize, το Βραβείο Λογοτεχνίας του Washington College, το Boston Public Library’s Literary Lights Award, το Walker Hancock Prize, ένα Lifetime Achievement Award από τον Κυβερνήτη του Commonwealth της Μασαχουσέτης, και πολλά άλλα. Ο Horovitz είναι Ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Gloucester Stage και του New York Playwrights Lab.

70/70 Horovitz Project

Το Barefoot Theatre Company παρουσιάζει το θεατρικό γεγονός της χρονιάς με το 70/70 Horovitz Project, ένα παγκόσμιο ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός αφιερωμένο στα εβδομηκοστά γενέθλια του Israel Horovitz με εβδομήντα από τα έργα του.

Το Barefoot Theatre Company, ηγείται περισσότερων από 50 θεατρικών εταιριών απ’όλο τον κόσμο με συμμετοχές από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία, Σκανδιναβία, Μέση Ανατολή, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία και ΗΠΑ. Περιλαμβάνει αναγνώσεις, αναλόγια και πλήρεις θεατρικές παραγωγές 70 έργων του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες στο barefoottheatre@aol.com.

Τα έργα

Το πρώτο έργο Σκηνικές Οδηγίες είναι ένα σκληρό οικογενειακό δράμα, ένας οικογενειακός εφιάλτης, που όμως σκοινοβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο. Μετά την κηδεία των γονιών τους , τρία αποξενωμένα και δυσλειτουργικά αδέρφια προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να υπάρξουν μέσα από σκηνικές οδηγίες. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Actors’ Studio της Νέας Υόρκης το 1976.

Ο Horovitz συχνά στήνει ένα πιθανό περιστατικό με χαρακτήρες σε μια ενδεχομένως έκτακτη, τυχαία ή προδιαγεγραμμένη συνεύρεση και οργανώνει ένα θεατρικό παιχνίδι σπρώχνοντας την κατάσταση στα άκρα.

Με άμεση και σκληρή γραφή, απόλυτα συγκεκριμένες αναφορές και χωρίς τις στιλιστικές ιδιομορφίες των Σκηνικών Οδηγιών, τα έργα What Strong Fences Make και Beirut Rocks ακολουθούν κι αυτά μια πορεία προς τα άκρα.

Τα έργα διαδραματίζονται στην πύλη του τείχους της Ραμάλα που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τους Παλαιστίνιους κατοίκους της λωρίδας της Γάζας και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του 2006. Ο κοινός χώρος είναι η Μέση Ανατολή. Ο κοινός τόπος είναι η βία.

Το What Strong Fences Make είναι έργο του 2009. Ένας νέος Ισραηλινός καθηγητής πανεπιστημίου προσπαθεί να περάσει απέναντι. Την πύλη φυλάει ένας παλιός του συμμαθητής.

Το Beirut Rocks πρωτοπαρουσιάστηκε στο Theatre Row Studio της Νέας Υόρκης το 2007 και έχει ήδη μεταφραστεί και ανέβει σε πολλές χώρες με ιδιαίτερη πάντα επιτυχία. Τέσσερεις Αμερικάνοι φοιτητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου περιμένοντας να φυγαδευτούν από την Βηρυτό. Η ακραία βία που τους κυκλώνει και τους απειλεί δεν θα τους αφήσει αλώβητους.

Σε μια πρώτη παρουσίαση του Beirut Rocks από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου τον Μάρτιο του 2009 προς τιμή του συγγραφέα, ο Israel Horovitz γνώρισε τους ηθοποιούς του έργου, που με την δική του πεισματική ενθάρρυνση αποφάσισαν να ιδρύσουν την ομάδα ηθοποιών Nota Bene και σ’ αυτούς του χαλεπούς κι επικίνδυνους καιρούς να τολμήσουν αυτή τη παράσταση .

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Επεξεργασία ηχητικών – εφέ: Γιώργος Ατσικνούδας – Χρήστος Μαυρίδης
Μουσική επιμέλεια – Φωτισμοί: Γιώργος Οικονόμου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Παναγιωτάκης, Μαρίνα Σαμάρκου, Χριστιάνα Κουλιζάκη, Σάββας Κοβλακάς.

Θέατρο Ιλίσια Ντενίση Β΄ Σκηνή Βολανάκης, Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια,
τηλ. 2107210045.
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 24: 00 (Μεταμεσονύχτια)
Κυριακή 21:30
Διάρκεια: 1.10’ .Έως 31 Ιανουαρίου 2010
Εισιτήρια: 20 €, 15 € φοιτητικό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης