Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Public αναδεικνύει την ιστορική μνήμη, μένοντας πιστό στα μεγάλα της διδάγματα. Το #1 βιβλιοπωλείο της χώρας προσκαλεί το κοινό στις «Συζητήσεις Περί Ελευθερίας/ 1821-2021», μια πρωτότυπη σειρά από σημαντικές διαδικτυακές εκδηλώσεις με συγγραφείς, ιστορικούς και άλλους ειδικούς. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.
Η πρώτη από τις«Συζητήσεις περί Ελευθερίας / 1821-2021» του Public θα μεταδοθεί ζωντανά στις 24 Μαρτίου, ώρα 19.00,μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook και το κανάλι του Public στο YouTube, με θέμα «Πότε ξεκίνησε η Επανάσταση;»
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις για το πού και πότε ακριβώς ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Η 25η Μαρτίου επελέγη αργότερα ως επέτειος, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ποιο ήταν το χρονολόγιο της προετοιμασίας και του ξεσπάσματός της; Πώς, εντέλει, ξεκινά μια τέτοια Επανάσταση;
Σχετικά με το ζήτημα θα συζητήσουν οι:
• Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
•Roderick Beaton, Καθηγητής ΣύγχρονηςΕλληνικής και ΒυζαντινήςΙστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
•Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Θα ακολουθήσουν σύντομα εκδηλώσεις με την ακόλουθη θεματολογία:
• Επαναστάσεις ανά τον κόσμο την ίδια περίοδο
• Η επίδραση των μεγάλων δυνάμεων στην Ελληνική Επανάσταση
• Διαμάχες μεταξύ των ηρώων
• Ο ρόλος των γυναικών στην επανάσταση
• Η οθωμανική σκοπιά της επανάστασης
Παράλληλα με τις διαδικτυακές εκδηλώσεις, στο Public.grείναι liveειδική σελίδα αφιερωμένηστην επέτειο των 200 χρόνων, όπου το κοινό θα ανακαλύψει κορυφαίους τίτλους βιβλίωναπό βιβλία ιστορίας, μυθοπλασίας, ποίησης &δοκίμια μέχρι παιδικά βιβλία και βιογραφίες για ενήλικες και παιδιά. Στο site υπάρχουν επίσης προτάσεις για πρωτότυπες χειροτεχνίες με την Play-Doh, αλλά και υπέροχα παιχνίδια γνώσης, αφιερωμένα στην ελληνική ιστορία!