Άρχισαν το πρωί στο Μοντρέ της Ελβετίας οι εργασίες της 13ης συνόδου κορυφής των 70 χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Μοντρέ και την εκλογή του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, θέση την οποία κατέχει από το 2002 ο Σενεγαλέζος Αμπντού Ντιούφ και στην οποία αναμένεται να επανεκλεγεί.
Της συνόδου κορυφής του διεθνούς οργανισμού, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, προηγήθηκε υπουργική σύνοδος στην ίδια πόλη από 20 έως 21 Οκτωβρίου.
Οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες της συνόδου κορυφής, την οποία προβλέπεται να παρακολουθήσουν 3.000 σύνεδροι και 600 δημοσιογράφοι, είναι :
-ο ρόλος των χωρών της γαλλοφωνίας στις διεθνείς σχέσεις και στην παγκόσμια διακυβέρνηση
-η βιώσιμη ανάπτυξη, η επισιτιστική ασφάλεια, η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή
-η γαλλική γλώσσα και εκπαίδευση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Μεταξύ των 38 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, περιλαμβάνεται ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Eπικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Τις εργασίες της συνόδου και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μεταδώσει η ελβετική ραδιοτηλεόραση Radio Television Suisse ( RTS) και μέσω αυτής η γαλλική TV5 Monde. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο η γαλλική γλώσσα ομιλείται από 220 εκατ. άτομα.
Σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου, η Ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών Μισελίν Καλμί-Ρέι δήλωσε ότι οι γαλλόφωνες χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως φόρουμ διαβουλεύσεων, συνεργασίας και επιρροής και τόνισε την αλληλεγγύη των χωρών της γαλλοφωνίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ανάπτυξης, της παιδείας και της καινοτομίας.