Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
Η Βίκυ Θαλασσινού, μια πολυτάλαντη καλλιτέχνις, μέλος της θεατρικής ομάδας La Strada, μας συστήνει τη νέα τους παράσταση για παιδιά, «Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα» στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Η παράσταση έχει πρεμιέρα την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου.
Το διαχρονικό παραμύθι του Δανού συγγραφέα για την αλήθεια και το ψέμα διασκευάζεται με πολύ χιούμορ από τη Βίκυ Θαλασσινού η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία και είναι επίσης μία από τις 3 ηθοποιούς της παράστασης. Η καλλιτέχνις μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μια παράσταση για παιδιά πρέπει να αφορά και τους μεγάλους και τονίζει πως οι ηθοποιοί πρέπει να σεβαστούν πρώτα οι ίδιοι τη δουλειά τους αν θέλουν να τη σέβονται και οι άλλοι.
Τι σας γοήτευσε στο παραμύθι «Τα Καινούργια Ρούχα του και σας ώθησε να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη παράσταση;
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ένας παραμυθάς που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Οι ιστορίες του δεν έχουν την κλασική δομή και πολλά δεν έχουν καν ευτυχισμένο τέλος. Πρόκειται περισσότερο για μία κατάθεση ψυχής ενός ευαίσθητου ανθρώπου σε μορφή παραμυθιού. Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα είναι ένα σκληρό σχόλιο για τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις, που όμως δεν χάνει τίποτα από τη μαγεία του παραμυθιού. Το χιούμορ διατρέχει όλο το έργο και μπορεί ν’ αγγίξει εξίσου παιδιά και ενήλικες. Αυτό ήταν για μένα μια πρόκληση, επειδή πιστεύω ότι μια παράσταση για παιδιά πρέπει να αφορά και τους μεγάλους.
Πόσο δύσκολο ήταν για σας να είστε συγγραφέας, σκηνοθέτις και ηθοποιός στη συγκεκριμένη παράσταση; Τι σας δίνει μεγαλύτερη χαρά τελικά να παίζετε ή να σκηνοθετείτε;
Η κάθε μια ιδιότητα είναι για μένα ένα ταξίδι. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μου δίνει μεγαλύτερη χαρά. Ξέρω όμως ότι από τη στιγμή που θα βάλω την πρώτη λέξη στο χαρτί μέχρι και την υπόκλιση, αυτό που είχα αρχικά στο μυαλό μου θ’ αλλάξει πολύ ώσπου να πάρει την τελική μορφή. Ακόμη και όταν προφέρω τα λόγια που έχω γράψει ή σκηνοθετώ μια κίνηση, ανακαλύπτω και κάτι καινούριο για τη δουλειά μου. Ίσως αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά μου. Ρωτάτε αν είναι δύσκολο; Είναι εξουθενωτικό και συνάμα συναρπαστικό!
Ποιον ρόλο υποδύεστε και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του;
Στην παράσταση «ενδυόμαστε» πολλούς ρόλους και το λέω έτσι γιατί οι ρόλοι εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Από αφηγήτρια γίνομαι κυρία των τιμών και ύστερα ράφτης και πάλι κυρία… Οι χαρακτήρες έχουν άλλοτε στοιχεία από την Comedia del Arte, από το ρεαλιστικό ακόμη και στοιχεία από το θέατρο του Μπέκετ. Πίσω όμως και πάνω απ΄ όλα είμαστε ηθοποιοί, παραμυθάδες που ήρθαμε για να αφηγηθούμε μια παράσταση.
Η παράσταση σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Η παράσταση έχει διαφορετικά επίπεδα, μπορεί να αφορά πολύ μικρά παιδιά από τριών χρόνων, επειδή έχει πολλές κωμικές στιγμές και είναι διαδραστική με πολύ μουσική και τραγούδια. Αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο τροφοδοτεί με σκέψη τα μεγαλύτερα παιδιά και θέλω να πιστεύω και τους ενήλικες.
Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της;
Ελπίζω όποιος είναι ο στόχος κάθε παράστασης: να διασκεδάσει, να μαγέψει, να κεντρίσει τη σκέψη και να δώσει ερεθίσματα είτε γνωστικά είτε μουσικά. Στην εφετινή μας παραγωγή, οι μουσικές είναι παραδοσιακές και καλύπτουν ακούσματα από την Κέρκυρα μέχρι την Κύπρο μέχρι την Καππαδοκία.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα «La Strada» της οποίας είστε μέλος, καθώς και για τους στόχους της.
Η ομάδα La Strada ξεκίνησε τον δρόμο της το 2009. Με βασική συνεργάτιδα τη Δώρα Θωμοπούλου, που είναι ηθοποιός και θεατρολόγος, αλλά και συνεργάτες όπως ο Ηλίας Γραμματικός που είναι σκηνογράφος-ενδυματολόγος καθώς και μουσικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με βάση το αφηγηματικό θέατρο, το παιχνίδι των ρόλων και την ιδέα να μετατρέπεις καθημερινά αντικείμενα σε στοιχεία ενός μαγικού κόσμου.
Όπως είναι η κατάσταση σήμερα μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης να βιοποριστεί από το θέατρο;
Καλή ερώτηση! Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά εδώ θα ήθελα να πω κάτι. Θα πρέπει κι εμείς να μην ευτελίζουμε τη δουλειά μας. Η αγωνία του να έχουμε γεμάτο το θέατρο μάς κάνει να μοιράζουμε συνεχώς δωρεάν προσκλήσεις. Αυτό δημιουργεί μια ιδέα στους θεατές ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν για κάτι που μπορούν να το έχουν δωρεάν, ξεχνώντας πόσο κόπο, πόσες εργατοώρες χρειάζονται για να στηθεί και η πιο απλή παράσταση. Ας σεβαστούμε λοιπόν πρώτοι τη δουλειά μας αν θέλουμε να τη σέβονται και οι άλλοι.
Από την εμπειρία σας τι πιστεύετε ότι πρέπει να έχει μια παράσταση για να κερδίσει τους μικρούς θεατές;
Κατ’ αρχάς πρέπει να είναι έντιμη. Να μην προσπαθεί να κοροϊδέψει. Να μην κοιτάζει αφ’ υψηλού τους μικρούς θεατές. Να τους σέβεται. Να μεταφέρει απλά αλλά όχι απλοϊκά νοήματα. Να είναι ζωντανή και να έχει χιούμορ.
Δραστηριοποιείστε χρόνια στον χώρο του παιδικού θεάτρου με επιτυχία. Θα θέλατε να ασχοληθείτε και με άλλα είδη θεάτρου;
Δεν ασχολούμαι μόνο με το παιδικό θέατρο. Έχω πάρει μέρος σε αρκετές παραστάσεις για ενήλικες σαν ηθοποιός, αλλά και η ομάδα La Strada έχει ανεβάσει τέτοιες παραστάσεις. Για μένα το θέατρο είναι ένα.
Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;
Θα ήθελα να επικοινωνήσω το συγγραφικό μου έργο με τους θεατές. Υπάρχουν έργα μου, που ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο τους για τη σκηνή. Όπως ας πούμε «Η εξίσωση της Αντιγόνης» ένα έργο που πραγματεύεται το θέμα της εξουσίας και φυσικά ό,τι ονειρεύεται ένας ηθοποιός: θέατρο… θέατρο…
Ετοιμάζετε κάτι άλλο;
Αυτόν τον καιρό εκτός από την παράσταση που ετοιμάζουμε έχουμε στα σκαριά ένα έργο για τα Χριστούγεννα που θα περιοδεύσει στα σχολεία. Και ίσως κάτι για ενήλικες… ίδωμεν.