Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Kρανιώτη
Ο καταξιωμένος συνθέτης, με αφορμή τη συναυλία του στο Ηρώδειο το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, με τίτλο «Μια προσευχή για την Ελλάδα», μίλησε στο zougla.gr και τόνισε τις ιδιαιτερότητες της συναυλίας καθώς και τι σηματοδοτεί για τον ίδιο.
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης επιπλέον ανέφερε από πού αντλεί την έμπνευση για τη μουσική του και εξήγησε ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης ενός έργου.
Παράλληλα επεσήμανε πώς θα ήταν δομημένος ένας ιδανικός κόσμος για κείνον και αποκάλυψε τι του δίνει χαρά στην καθημερινότητα του και από πού αντλεί για να είναι καλά.
zougla.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για τη συναυλία σας με τίτλο «Μια προσευχή για την Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο. Ποιες οι ιδιαιτερότητες αυτής της συναυλίας και τι σηματοδοτεί για σας;
Σταμάτης Σπανουδάκης:
Θα έλεγα ότι η «ιδιαιτερότητα» σ’ αυτήν τη συναυλία είναι πιο πολύ προσωπική και εσωτερική. Πώς εγώ, δηλαδή, αυτή τη μέρα και σ’ αυτήν τη «λάθος εποχή», που όλοι ζούμε, να είμαι πιο ήρεμος, πιο αγαπητικός, πιο κοντά στον Αγαπημένο και τούς αγγέλους Του. Κι έτσι να βοηθήσω (ή να βοηθηθώ) μέσω της μουσικής όσους θα είναι εκεί, να ζήσουμε δύο ώρες προσευχής και αγάπης για τον Χριστό και την Ελλάδα μας.
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για τις συνθέσεις σας και για τους στίχους σας;
Πάντα από τον Χριστό, την Παναγία, τους γλυκύτατους αγγέλους, τους αγίους, τούς ήρωες και την αγαπημένη μου πατρίδα. Καμμιά φορά κι από την Ντόρη. Και ό,τι κάνω, ή λέω, όσο κι αν λαθεύω πολλές φορές, αυτόν τον σκοπό ή την κατεύθυνση είχε και έχει.
Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης ενός έργου;
Ένα μικρό και άμυαλο παιδάκι, που παρακαλάει τους γονείς του για ένα δώρο. Και εκείνοι το δίνουν, όταν πρέπει. Τη σωστή ώρα. Αφού το παιδί έχει κάνει τα μαθήματα του και πάει χαρούμενο να παίξει. Άλλωστε, παίζω μουσική, δε λέμε; Η σοβαροφάνεια σκοτώνει το δώρο. Την έμπνευση.
Από τη μεγάλη πορεία σας στη μουσική και τη σύνθεση ποια έργα σας ξεχωρίζετε και γιατί;
Απολύτως κανένα και συγχρόνως όλα. Τα βλέπω σαν ένα παιδικό ημερολόγιο, που μου θυμίζει στιγμές της ζωής μου. Καμμιά φορά τις αναπολώ, για άλλες μετανιώνω, άλλες τις αποζητώ και άλλες με πληγώνουν. Όλες όμως είναι δικές μου. Αν, τελικά, έχω τίποτε δικό μου.
Η ελληνική μουσική έχει περάσει διάφορες φάσεις, είτε σε επίπεδο σύνθεσης, είτε σε επίπεδο στίχου. Ποιοτικά, θεωρείτε ότι η πορεία της ελληνικής μουσικής είναι ανοδική ή καθοδική και γιατί;
Σχεδόν σίγουρα λέγοντας μουσική θα εννοείτε το τραγούδι. Δεν με αφορά πια καθόλου από το 1995 . Άρα, δεν έχει και νόημα η ερώτηση και δεν υπάρχει απάντηση.
Η μουσική σας έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και όλοι οι δίσκοι σας έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, με ελάχιστη διαφήμιση και πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Πού αποδίδετε αυτήν την επιτυχία;
Βέβαια στη δύναμη της μουσικής και στο Θεό πού την «χαρίζει». Ανθρωπίνως, στα πολλά επίπονα όχι που είπα και λέω. Και στο ότι, ό,τι λέω και κάνω, καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι το λέω με ειλικρίνεια και συνήθως κόντρα στην τρέχουσα λαοφιλή γνώμη η μόδα.
Η ελληνικότητα και η ορθοδοξία είναι βασικές αρχές στη ζωή σας. Πώς θα ήταν δομημένος ένας ιδανικός κόσμος για σας;
Όπως ακριβώς ο παράδεισος, τον οποίον χάσαμε και τον οποίον εγώ τουλάχιστον αποζητώ με όλη τη δύναμη της ψυχής και της μουσικής μου.
Ανησυχείτε για τη σημερινή κατάσταση;
Πολύ, αλλά ο φόβος, η ανησυχία, η ταραχή κλπ δεν είναι από τον Θεό. Τα πολεμάω, λοιπόν, και έτσι πορεύομαι. Να μου δίνει δύναμη, αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες να γελάμε στον πόνο, να είμαστε παλληκάρια απέναντι στον φόβο και μικρά παιδιά στην αγκαλιά Του.
Στην καθημερινότητα σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;
Με τον κίνδυνο να σας κουράσω, από την προσευχή, τον πόνο, τα δάκρυα, τη μουσική, την πίστη, την ελπίδα και την αληθινή αγάπη. Τον Χριστό δηλαδή.
Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;
Απολύτως τίποτε. Μόλις τελειώσει η συναυλία, θα εξαφανιστώ στην ησυχία του «κελιού-στούντιο» μου, να αφουγκραστώ την μουσική που θα ‘ρθει. Θεού θέλοντος.
Στη συναυλία, μαζί με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, θα εμφανιστούν οι:
Κατερίνα Νιτσοπούλου (Άνεμος): Τραγούδι.
Γιώργος και Κωνσταντίνος Μπιλάλης: Πρωτοψάλτες
Θανάσης Βασιλόπουλος: Κλαρίνο
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Βιολί
Γιώργος Κοντοβάς: Πιάνο – Πλήκτρα
Δημήτρης Κοτταρίδης: Τσέλο
Κώστας Χατζόπουλος: Κιθάρες
Νίκος Χατζόπουλος: Κοντραμπάσο
Πάνος Κατσικιώτης : Κρουστά
Ορχήστρα εγχόρδων «Τάμαλο»
Μικτή Χορωδία «Μελωδοί»
Διεύθυνση-Διδασκαλία: Γιώργος Ζιάκας
Και η: Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου
Μέρος των καθαρών εσόδων από τη συναυλία θα δοθεί στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «΄Άγιος Νικόλαος». Σκοπός του Συλλόγου είναι να στηρίζει τα άτομα με αυτισμό, και ιδίως εκείνα που έχουν ανάγκη ολοκληρωτικής προστασίας. (περισσότερα στο autistika.gr)
Τιμές εισιτηρίων:
Άνω διάζωμα: 20ευρώ
Ζώνη Γ’: 35ευρώ
Ζώνη Β’: 45ευρώ
Ζώνη Α’: 55ευρώ
Διακεκριμένη: 70ευρώ
ΑΜΕΑ:15ευρώ
Εκπτωτικά εισιτήρια: 15ευρώ(*)
(*) Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται στο Άνω Διάζωμα σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν φοιτητές, παιδιά έως 18 ετών και ανέργους με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.
Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι.