Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
Ο Γιάννης Μπέζος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ας ερχόσουν για λίγο» του Δημήτρη Μαλισσόβα στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο «Μια Ελλάδα Θέατρο» ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας και ο Γιάννης Μπέζος, ζωντανεύουν επί σκηνής την Ελλάδα του μεσοπολέμου, μέσα από τις μελωδίες και την αφήγηση της ζωής του σπουδαίου συνθέτη, Μιχάλη Σουγιούλ, στην μουσικοθεατρική παράσταση «Ας ερχόσουν για λίγο».
Ο Γιάννης Μπέζος υποδύεται τον Μιχάλη Σουγιούλ, πλαισιωμένος από μία πλειάδα ηθοποιών, τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών. Ανάμεσα τους σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η Τάνια Τρύπη και η Ευρυδίκη.
Σαράντα τραγούδια – επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου θα ακουστούν στo «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός κόσμος», από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ο Γιάννης Μπέζος και o Δημήτρης Μαλισσόβας μίλησαν στο zougla.gr και τόνισαν τις ιδιαιτερότητες του έργου καθώς και τις ομοιότητες, της σημερινής εποχής με την περίοδο του μεσοπολέμου.
Ο Γιάννης Μπέζος ανέφερε: «Εμείς προσπαθούμε να ζωντανέψουμε μια εποχή ολόκληρη και κυρίως να ακουστούν τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ που όλοι τα γνωρίζουμε.
Είναι ευκαιρία να έρθουν σε επαφή κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι με έναν πολύ σπουδαίο μουσικό και να πούμε τα τραγούδια αυτά με έναν τρόπο σαν να ακούγονται για πρώτη φορά σαν μην έχουν ειπωθεί ξανά. Aυτή είναι και η αποστολή της σκηνικής πραγμάτωσης του έργου.
Δεν κάνουμε μια συναυλία ούτε είμαστε μια παρέα σε μια ταβέρνα, προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα τραγούδια αυτά με μία εποχή δηλαδή την αιτία που τα γέννησε. Γιατί αυτή η εποχή από τη δεκαετία του τριάντα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 50 είναι αρκετά ζοφερή. Μεσολάβησε ο πόλεμος και ο εμφύλιος. O κόσμος ήταν σε μια τραγική κατάσταση και μετά τον εμφύλιο ζητούσε μια ανάταση έναν ορίζοντα μια ελπίδα και την εξέφρασε ο Μιχάλης Σουγιούλ,υπογράμμισε ο γνωστός ηθοποιός».
Ο καταξιωμένος ηθοποιός τόνισε: «Πρέπει να δείξουμε ότι υπήρχε και μια άλλη εποχή και ότι η ζωή δεν αρχίζει με μας υπήρχε και πριν…Για να έχεις ελπίδα πρέπει να καταστραφείς τελείως.
Εμείς νομίζουμε -γιατί αυτά είναι εύκολα λόγια- ,ότι είμαστε τώρα σε κατάσταση πολέμου. Δεν έχουμε καταλάβει, γιατί δεν ξέρουμε τι είναι ο πόλεμος, καλό θα ναι να μην το ζήσουμε.
Δεν είμαι αισιόδοξος προς το παρόν, θέλει χρόνο για να πάνε τα πράγματα καλύτερα.
Για να θεραπεύσεις κάτι πρέπει να καταλάβεις από τι ακριβώς πάσχεις δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη», υπογράμμισε ο ταλαντούχος ηθοποιός.
Ο Γιάννης Μπέζος ερωτηθείς για το τι θα αποκομίσει ο κόσμος που θα δει την παράσταση απάντησε:
«Θα καθαρίσουν τα αυτιά του από τις αηδίες που ακούσει συνήθως όλη μέρα θα ρθει σε επαφή με μελωδίες και μελωδικές γραμμές και λόγια που ενώ τα λέμε τα ξεχνάμε.
Η μουσική η τέχνη και η ζωή γενικότερα δεν ξεκινάει με μας υπήρχε και στο παρελθόν. Αρκεί το παρελθόν να γίνεται ένα όχημα για να πάμε στο μέλλον και όχι να γίνεται ένα βαρίδι».
Ο Δημήτρης Μαλισσόβας υπογράμμισε: «Με ενέπνευσε ο ίδιος ο Μιχάλης Σουγιούλ το αστείρευτο ταλέντο του η ιστορία και τα υπέροχα τραγούδια του και όλη αυτή η ιστορία της χαμένης έλλάδας.
Για Γερμανούς μιλούσαμε και τότε και τώρα. Η παράσταση βασίζεται και στο παρόν και στο παρελθόν. Η ιστορία γυρίζει με έναν περίεργο τρόπο.
Ο ρόλος του θεάτρου εκτός από διασκεδαστικός πρέπει να είναι κυρίως παιδαγωγικός. Θα πρέπει να να μας διδάσκει -να μας κάνει -να γινόμαστε καλύτεροι».
Ο γνωστός σκηνοθέτης ανέφερε: « Αγαπώ πολύ το μουσικό θέατρο γιατί έχει το αυταπόδεικτο -κίνηση χορό υποκριτική είναι λαμπερό τα έχει όλα – δεν χρειάζονται πολλά λόγια».
Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μίλησε για την επιτυχημένη συνεργασία του με τον Γιάννη Μπέζο και τόνισε: «Είναι πολυαγαπημένος μου…με αυτό το υλικό θέλω να πορεύομαι.. τον εκτιμώ σαν άνθρωπο…Είναι χαρά να τον έχεις φίλο σου ..αισθάνομαι ασφαλής μαζί του σαν άνθρωπος».
Αυτό τον καιρό έχω στόχο και με καθορίζει σαν άνθρωπο να μάθει ο κόσμος περισσότερα γι’αυτους τους ανθρώπους που χάθηκαν που πρόσφεραν τόσα πολλά και δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι δεν τους ξέρουν καθόλου.
Ο Δημήτρης Μαλισσόβας υπογράμμισε:«O κόσμος θα συγκινηθεί θα γελάσει πολύ αλλά το κυριότερο είναι ότι θα μάθει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που περνάμε δεινά και τότε υπήρχαν».
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Γιάννη Μπέζου και του Δημήτρη Μαλισσόβα:
Λίγα λόγια για το έργο:
Λίγα μπορούν να γραφτούν για τον Σουγιούλ που δεν τα ξέρουμε ήδη, όπως λίγα είναι και όσα στην πραγματικότητα γνωρίζουμε γι’ αυτόν. Ένας μετρ της ελαφράς μουσικής, μεσουράνησε κατά τον Μεσοπόλεμο αλλά και στα τέλη της δεκαετίας του ’40, γράφοντας εκατοντάδες τραγούδια για να σιγομουρμουρίσεις, να χορέψεις να ερωτευτείς: ταγκό, ρομάντζες, βαλς, καντάδες, δημοτικά, ακόμη και πατριωτικά και τα περίφημα αρχοντορεμπέτικα, γνωρίζοντας πάντα την αποθέωση από το κοινό.
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για τον Σουγιούλ είναι ένα κλείσιμο του ματιού, μία κίνηση «συνενοχής», συνεννόησης με τον άνθρωπο που έγραψε μουσική για δεκάδες θεατρικές επιθεωρήσεις και κινηματογραφικές ταινίες.
Ποιος δε θυμάται το «Ένα βότσαλο στη λίμνη», τη «Σάντα Τσικίτα», τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο», το «Σωφεράκι», το «Μια ζωή την έχουμε»;
Οι επί σκηνής εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη σε μια παράσταση, όπου οι ηθοποιοί τραγουδούν, οι τραγουδιστές παίζουν, οι χορευτές παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν, υπό τους ήχους νοσταλγικών τραγουδιών, που ακόμη και σήμερα σιγοψιθυρίζουν οι άνθρωποι γύρω μας.
«Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» και φυσικά το «Ας ερχόσουν για λίγο».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – κείμενο: Δημήτρης Μαλισσόβας
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Προδρόμου
Video art: Κωνσταντίνος Γαρίνης
Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Χρονόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου -Δημήτρης Μπουζάνης
Διεύθυνση παραγωγής: Δάφνη Πιτσίκα – Κική Τσαντίρη
Κομμώσεις: Μαρία Κωτσάκη
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου
Παραγωγή: People Entertainment Group – Progress Advisors
Παίζουν:
Γιάννης Μπέζος
Τάνια Τρύπη
Ευρυδίκη
Βαλέρια Κουρούπη
Ελένη Καρακάση
Γιάννα Παπαγεωργίου
Παναγιώτης Κατσώλης
Σταύρος Νικολαϊδης
Γιώργος Παράσχος
Σταύρος Μαρκάλας
Χορεύουν:
Σίσση Μπαξεβανάκη – Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη – Ελένη Κυριακίδη
Νηρέας Μαρκάκης – Κωνσταντίνος Φρίγγας – Θεόδωρος Σουρμελής
Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ συνοδεύονται από δεκαμελή ορχήστρα
Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 14 Μαρτίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα στις 20:00
Τρίτη στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικά εισιτήρια: ευρώ 32, ευρώ25, ευρώ20, ευρώ15 και ευρώ13 (θεωρείο)
Φοιτητικά – Νεανικά (έως 26 ετών): ευρώ25, ευρώ20, ευρώ15, ευρώ13, ευρώ11 (θεωρείο)
Ισχύουν ειδικές τιμές για Ομαδικά εισιτήρια (άνω των 20 ατόμων)
Προπώληση εισιτηρίων:
«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Στο εκδοτήριο της Ticketservices – Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0300
www.theatron254.gr
Διαβάστε επίσης: