Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Σοφία Τσινάρη μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός με πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο,
σκηνοθετεί το έργο «Η Φάρμα του Διαδικτύου». Πρόκειται για μια μια παράσταση, η οποία  γίνεται βιωματική εμπειρία και ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν προσωπική στάση και αντίδραση σε διαδικτυακά περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοφία Τσινάρη μίλησε στο zougla.gr για την εμπειρία της από αυτήν τη σκηνοθετική δουλειά και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες της παράστασής της.

Ακόμη αποκάλυψε τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή καθώς και τα μελλοντικά της σχέδια.

Ερωτήσεις:

Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι» καθώς και για τους στόχους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι» δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής που να απευθύνονται και να «μιλούν» στο παιδί του σήμερα. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είμαστε εγώ (Σοφία Τσινάρη), ηθοποιός – σκηνοθέτις και η Άννα Πορφύρη, ηθοποιός – διεύθυνση παραγωγής.

Κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία μας στον χώρο του θεάτρου με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου [Εθνικό Θέατρο Πειραματική σκηνή, Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος ΔΗΠΕΘΕ, ιδιωτικούς θιάσους κ.α.] δημιουργούμε παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων για παιδιά. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τον μικρό θεατή.

Ποια η εμπειρία σας από την πρώτη σας σκηνοθετική απόπειρα; Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Φάρμα του Διαδικτύου», δεν είναι η πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά, αλλά σίγουρα είναι μια παράσταση που είχε μεγάλη ανταπόκριση.
Οι πρόβες κράτησαν πολλούς μήνες καθώς θέλαμε να βρούμε τον πιο άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο, ώστε τα παιδιά μέσω της παράστασης, να μάθουν να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι στους κινδύνους του διαδικτύου.
Είμαστε ευτυχείς που η δουλειά μας μέσα από περιοδείες σε σχολεία, θέατρα, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα ήρθε κοντά σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς, αναγνωρίστηκε και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο; Τι σας συγκινεί σε αυτό;

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» είναι η πρώτη παράσταση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση, δημιουργία και συνεργασία. Αλλά είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να παραμείνουν ασφαλή. Γονείς κι εκπαιδευτικοί αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τους μικρούς χρήστες από τυχόν παγίδες. ‘Έτσι και εμείς ορμώμενοι από αυτήν την ανάγκη δημιουργήσαμε την παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου».

Σε μια φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους «λύκους» του διαδικτύου;

Τα θέματα της «Φάρμας» αφορούν στην προστασία των παιδιών από κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

Η ανταπόκριση του κόσμου και φορέων στην παράσταση ήταν συγκινητική. Η «Φάρμα του διαδικτύου», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων. Επίσης, διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του Ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της η «Φάρμα του Διαδικτύου» έχει συνεργαστεί με φορείς όπως η Google Ελλάδος, το «Χαμόγελο του Παιδιού», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Κέντρα Πρόληψης, Περιφέρειες, Δήμους, Συλλόγους Εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων και Κηδεμόνων κ.α.

Πείτε μας λίγα λόγια την παράσταση και τη σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» πέρα από τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα θέλαμε να έχει πολλά δημιουργικά στοιχεία, όπως πρωτότυπη χρήση αντικειμένων, παιχνίδι με το φως και τη σκιά, που ξαφνιάζουν ευχάριστα τα παιδιά και καλλιεργούν τη φαντασία τους. Προσπαθήσαμε ν ’ανακαλύψουμε τα πάντα από το μηδέν όπως άλλωστε κάνουν και τα παιδιά και να «φωτίσουμε» με διαφορετικό τρόπο κάθε ιστορία. Πότε με το χιούμορ, τον χορό, τα τραγούδια, και πότε με τη συγκίνηση και τις εκπλήξεις θέλαμε η παράσταση στο σύνολό της να αποτελέσει μια ευχάριστη θεατρική εμπειρία για τα παιδιά.



Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση; Υπάρχει θεατρικό παιχνίδι; Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους και πως αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς;

Διανύοντας τον 6ο χρόνο της παράστασης, μπορούμε πια να πούμε ότι είχε τεράστια ανταπόκριση και αποτέλεσε αφορμή για συζητήσεις και δράσεις όπου και αν παίχτηκε.
Το παιχνίδι των ηθοποιών με τους θεατές υπάρχει σ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης χωρίς όμως να χάνεται ο ρυθμός του έργου. Τα παιδιά εμπιστεύονται τους ηθοποιούς και αυτή η εμπιστοσύνη τους ενθαρρύνει συχνά να εξομολογηθούν δικές τους διαδικτυακές περιπέτειες στις συζητήσεις που κάνουμε με τα παιδιά, μετά την παράσταση. Πολύ συγκινητική είναι η θερμή αγκαλιά, μικρών και μεγάλων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά που παίξαμε ανά την Ελλάδα.
Επίσης είναι πολύ ευχάριστο παιδιά που είδαν την παράσταση όταν πήγαιναν Α’ και Β’ τάξη και την ξαναείδαν στο ίδιο σχολείο στην Έ και ΄ΣΤ τάξη, να τους αφορά ακόμα.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της παράστασης;

Στόχος της παράστασης είναι πρώτα απ’ όλα να διασκεδάσουν τα παιδιά. Εφόσον περνάνε καλά κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους. Αφήνονται στη ροή της παράστασης και αντιδρούν στις εκπλήξεις, τ ’αστεία, τους κινδύνους που τριγυρίζουν τους ήρωες.
Η παράσταση γίνεται βιωματική εμπειρία που ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν προσωπική στάση και αντίδραση σε διαδικτυακά περιστατικά. Κυρίως όμως μαθαίνουν να αγαπούν το θέατρο.

Η παράσταση σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το κείμενο;

Το κείμενο είναι διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και Γεωργίου Κορμά.
Είναι σύγχρονο, βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, που μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε παιδί στην καθημερινή του ενασχόληση με το διαδίκτυο.

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια παράσταση για μικρές ηλικίες, ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους;

Κατά τη γνώμη μου τις παραστάσεις για παιδιά πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε εμείς οι ηθοποιοί – σκηνοθέτες με την ίδια σοβαρότητα όπως τις παραστάσεις για ενήλικες.
Η «γλώσσα», οι κώδικες είναι διαφορετικοί αλλά ο χρόνος, η επιμονή για τη λεπτομέρεια, η διάθεση γι’ ανακαλύψεις είναι απαραίτητα υλικά για την δημιουργία μιας παράστασης.

Είστε νέα ηθοποιός και ήδη έχετε κάνει πολλές και σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο. Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες και ταξίδια. Πάνω απ’ όλα όμως να καταφέρνω να κρατάω το κανάλι της δημιουργικότητας ανοιχτό.

Μπορεί ένας νέος ηθοποιός σήμερα εν όψει οικονομικής κρίσης να βιοποριστεί από το θέατρο;

Πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ηθοποιοί κάνουν και άλλες δουλειές για να ζήσουν.
Βέβαια παρά τις δυσκολίες, πολλοί επιλέγουν να κάνουν δουλειές στις οποίες βρίσκουν νόημα με λιγότερα χρήματα, παρά το αντίθετο.
Αυτή τη λογική έχουμε εγώ και η συνεργάτιδα μου Άννα Πορφύρη στις καλλιτεχνικές μας επιλογές.

Τι σας δίνει χαρά στην καθημερινότητα σας;

Η συναναστροφή με θετικούς ανθρώπους, η δουλειά στο θέατρο, οι μαθητές μου, η ανιψιά μου, ο καλός καφές.

Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζετε;

Εφέτος για την περίοδο 2017-2018 παράλληλα με τη «Φάρμα» παρουσιάζουμε «Το Βέλος που δεν Πληγώνει» του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Επτά χρόνια μετά το πρώτο επιτυχημένο ανέβασμά του, «Το βέλος που δεν πληγώνει» επιστρέφει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα έργο που μιλάει για τους ανθρώπους εκείνους που παρασυρόμενοι από τη δίψα τους για πλούτη και δόξα, παραμερίζουν αξίες όπως η φιλία, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, αλλά ταυτόχρονα δίνει την ελπίδα ότι το καλό θα νικήσει.

Μια ξεχωριστή παράσταση με χιούμορ, έντονη δράση, ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια, μουσική, χορό, μάχες, δράκους και πολλές εκπλήξεις!

Οι παραστάσεις μεταφέρονται σε σχολεία, θέατρα, πολιτιστικά κέντρα κ.α.
Στην πορεία ακολουθούν και άλλες παραστάσεις που ευχόμαστε να αγαπηθούν κι αυτές απ΄το κοινό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης