Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
«Η τέχνη είναι ένα σημείο αναφοράς στη ζωή όλων μας και είναι καθήκον των ανθρώπων που την υπηρετούν να μένουν πάντα δυνατοί και δημιουργικοί, να διατηρούν το ενδιαφέρον αλλά και να εκπλήσσουν… θετικά! Είμαι σίγουρη ότι οι επόμενες κινήσεις μου στον τομέα της τέχνης θα είναι εξ ίσου ενδιαφέρουσες και θα εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους που τους αρέσει η δουλειά μου, αλλά και πριν από αυτούς και εμένα την ίδια!» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr η εικαστικός Μαρία Παπαφίλη με αφορμή τη νέα της έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Στα χνάρια της αύρας» στην Γκαλερί Αργώ.
Βλέποντας κάποιος τα έργα της Μαρίας Παπαφίλη διαπιστώνει, πάθος, αγάπη στο χρώµα κι ένα ροµαντισµό που διαχέεται στο φως τους. Η ταλαντούχα καλλιτέχνις παρουσιάζει ήδη από τις 12 Μαρτίου, τη 14η ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Αργώ και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.
«Ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση συνήθως μου λέει ότι “παίρνουν την αύρα” μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που ζωγράφισα. Ίσως η αύρα των γυναικών και των παιδιών που ζωγράφισα δεν “τάραξε” μόνο εμένα αλλά μπόρεσε να περάσει και στο κοινό μου και θεωρώ ότι αυτό το σημείο τουλάχιστον το πετύχαμε, όχι εγώ μόνο αλλά μαζί μου και οι γυναίκες και τα παιδιά των έργων μου» επισημαίνει η Μαρία Παπαφίλη.
Ακόμη η εικαστικός αποκαλύπτει στο zougla.gr τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας δουλειά «Στα χνάρια της αύρας» καθώς και τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Πριν μερικά χρόνια, φίλοι αρχιτέκτονες, εκτός Ελλάδος, με παρακάλεσαν να ασχοληθώ εικαστικά με θέματα που αφορούσαν μακρυνές χώρες. Πέρασα έτσι ένα διάστημα να μελετώ μορφές και τοπία τελείως διαφορετικά από αυτά που είχα σαν έμπνευση έως εκείνη τη στιγμή. Άρχισα να επισκέπτομαι μουσεία, να διαβάζω βιβλία που αφορούσαν «εξωτικές» χώρες, να «ανακαλύπτω» ανθρώπους γύρω μου από τις χώρες αυτές που ίσως στο παρελθόν δεν με απασχολούσαν ιδιαίτερα. Άρχισα να πειραματίζομαι με πολύ ενδιαφέρον με ένα νέο εικαστικό «περιβάλλον». Σύντομα η δουλειά μου μπήκε σε μια κατεύθυνση θεματολογικά τελείως διαφορετική από πριν και αυτό μου άρεσε, αφοσιώθηκα και ανέπτυξα μια καινούργια ενότητα έργων την οποία και παρουσιάζω τώρα.
Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Στα χνάρια της αύρας»
Με ενδιαφέρει πολύ να κοιτάζω τους ανθρώπους γύρω μου, σε φωτογραφίες, στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Καθώς παρατηρώ την προσωπικότητα τους, κάποιοι με εντυπωσιάζουν περισσότερο από άλλους γιατί έχω την εντύπωση ότι διαχέουν μια ιδιαίτερη δύναμη που θεωρώ ότι επιδρά στο περιβάλλον τους. Στην καινούργια μου δουλειά, με τη νέα θεματολογία που ανέφερα πριν, παρουσιάζω τέτοιους ανθρώπους, αναλύω αυτήν τη δύναμη, αυτήν την «αύρα» και αφοσιώνομαι στο να την εκφράσω με τα δικά μου μέσα, με τον δικό μου τρόπο.
Τι είναι για εσάς η ζωγραφική;
Η ζωγραφική είναι ένα απαραίτητο μέσο έκφρασης για εμένα. Ως άνθρωπος παρατηρώ τα πάντα με προσοχή, έχω μια πολύ καλή μνήμη, μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες από το παρελθόν ή να φτιάχνω παραμύθια στο παρόν. Ο καλύτερος τρόπος να τα συνδυάσω όλα αυτά είναι μέσω των έργων τέχνης που δημιουργώ.
Πείτε μας δύο λόγια για την τεχνική και τη δουλειά σας.
Η νέα σειρά των έργων μου έγινε σε χαρτί, κυρίως ακουαρέλας, με ξυλομπογιές, τέμπερα, κολάζ και ακουαρέλα.
Έχετε υπάρξει μαθήτρια σημαντικών δασκάλων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τι έχετε αποκομίσει από αυτούς; Υπάρχει κάποιος δάσκαλος που ξεχωρίζετε;
Πολλοί από τους δασκάλους μου στην Ελλάδα και την Γαλλία, όπως ο Μυταράς και ο Βελίκοβιτς, ήταν ή είναι σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης. Μου έδωσαν τα απαραίτητα εργαλεία έκφρασης ώστε να μπορώ να μετατρέπω πράγματα και γεγονότα που τραβούν την προσοχή μου, που με εμπνέουν, σε τέχνη.
Από ποιους καλλιτέχνες έχετε δεχτεί επιρροές;
Μου αρέσει να βλέπω και να μελετώ, σε μουσεία και εκθέσεις, έργα από την Αναγέννηση έως σήμερα και να βρίσκω λύσεις στη ζωγραφική μου. Έχω πάρει κυρίως τεχνικά στοιχεία από πολλές πλευρές, αλλά διατηρώ ένα προσωπικό ύφος στην ζωγραφική μου. Δεν θεωρώ ότι έχω επηρεαστεί ιδιαίτερα, τουλάχιστον συνειδητά και συγκεκριμένα, από κάποιον άλλο ζωγράφο.
Από την ιστορία της τέχνης με ενδιαφέρουν οι δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Κλέε, ο Ρέμπραντ, ο Βελάσκεθ, ο Μπονάρ, ο Ρενουάρ, ο Ντύρερ, ο Βαν Γκόγκ, ο Σαγκάλ, καθώς και ο Γαλλικός Ιμπρεσιονισμός και ο Γερμανικός εξπρεσιονισμός για την ιδιαίτερη σημασία που έδωσαν στο χρώμα και το φως.
Βλέποντας κάποιος τα έργα σας, διαπιστώνει, πάθος, αγάπη στο χρώµα κι ένα ροµαντισµό που διαχέεται στο φως τους. Τι σας λέει ο κόσµος συνήθως;
Ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση συνήθως μου λέει ότι «παίρνουν την αύρα» μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που ζωγράφισα. Ίσως η αύρα των γυναικών και των παιδιών που ζωγράφισα δεν «τάραξε» μόνο εμένα αλλά μπόρεσε να περάσει και στο κοινό μου και θεωρώ ότι αυτό το σημείο τουλάχιστον το πετύχαμε, όχι εγώ μόνο αλλά μαζί μου και οι γυναίκες και τα παιδιά των έργων μου.
Ποιον Έλληνα ζωγράφο θαυµάζετε;
Θαυμάζω πολλούς Έλληνες ζωγράφους, είτε παλαιούς του 19ου αιώνα είτε και σύγχρονους. Υπήρξαν και υπάρχουν πολύ καλοί Έλληνες ζωγράφοι όπως ο Ιακωβίδης, ο Μπουζιάνης, ο Κόντογλου, ο Τέτσης και άλλοι. Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφέρω ότι μέσα σε όλους αυτούς που αγάπησα, που με δίδαξαν μέσα από το έργο τους, ιδιαίτερη θέση έχει ο Μόραλης γιατί μου έδωσε, ως δάσκαλος, συμβουλές που μπορώ να τις έχω «φυλαχτό» μέχρι τώρα και ως ζωγράφος αλλά και ως άνθρωπος.
Υπάρχει κάποιο από τα έργα σας που να αγαπάτε περισσότερο;
Τα έργα μου είναι σαν τα παιδιά. Τα αγαπάς όλα αλλά κάποια είναι ιδιαίτερα γιατί έχουν ιδιαίτερο «χαρακτήρα» έχουν την ιδιαιτερότητα τους. Όταν ζωγραφίζω, κάποια έργα με απασχολούν περισσότερο, κάποια λιγότερο, αυτό όμως δεν επηρεάζει τα αισθήματα μου ή την άποψη μου για αυτά.
Για τους ανθρώπους που τα βλέπουν είναι τελείως διαφορετικό. Στην «κατανάλωση» του έργου τέχνης, όταν ένας φιλότεχνος «διαβάζει» το έργο τέχνης, χρησιμοποιεί τα προσωπικά του κριτήρια, μόρφωση, γενικά γνώσεις, εμπειρίες και συνειρμούς, που του δημιουργούν μέσα του μια τελείως διαφορετική, υποκειμενική, συναισθηματική σχέση με αυτό.
Πιστεύετε πως η Τέχνη έχει κάποια απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς;
Η τέχνη, όπως γνωρίζουμε, είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει ο δημιουργός. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν με θεωρητικά μέσα, τις δημιουργίες τους, συχνότερα έμμεσα, σπανιότερα άμεσα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το γενικό αίσθημα. Εάν μελετούμε προσεκτικά και αναλύουμε τα σύγχρονα έργα τέχνης, θα μπορέσουμε, πράγματι, να αποκρυπτογραφήσουμε, ίσως να ανακαλύψουμε, απαντήσεις στους προβληματισμούς της εποχής, όπως συνέβαινε και πάντα εξάλλου στην ιστορία των πολιτισμών. Σε αυτό βρίσκεται και η πραγματική αξία της τέχνης, η οποία είναι ένα πολύτιμο, ένα απαραίτητο στοιχείο σε κάθε κοινωνία.
Σήμερα πόσο εφικτό είναι να βιοποριστεί ένας καλλιτέχνης από τη ζωγραφική;
Η τέχνη είναι, για αυτόν που τη διαλέγει ως επάγγελμα, όπως και ορισμένα άλλα επαγγέλματα και απασχολήσεις, μια εκλογή καθαρά προσωπικού ενδιαφέροντος εντελώς ανεξάρτητου από οικονομικούς υπολογισμούς. Ο γενικός κανόνας, μπορούμε να πούμε, είναι ότι εάν για κάποιον, στη ζωή του, προέχει ο οικονομικός παράγοντας, σχεδόν οπωσδήποτε δεν διαλέγει το επάγγελμα του ζωγράφου. Υπάρχουν πολλά άλλα επαγγέλματα που προσφέρουν πολύ περισσότερη οικονομική σιγουριά, πέρα από την τέχνη αλλά ακόμη και μέσα στην τέχνη (για παράδειγμα σε τομείς όπως ο κινηματογράφος, η μόδα, η αρχιτεκτονική, το ντιζάιν). Η ζωγραφική γενικά είναι ένα δύσκολο επάγγελμα που δεν επιτρέπει στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που το ασκούν, να ζουν αποκλειστικά από αυτό. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους όπως η σημερινή, κατά τις οποίες η οικονομία περνά μια ιδιαίτερα μεγάλη κρίση.
Σκεφτήκατε ποτέ να εργαστείτε στο εξωτερικό;
Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Πώς µπορεί να επιλέξει κάποιος ένα δικό σας έργο;
Απευθυνόμενος στην Αλεξία Σερέζη στην αίθουσα τέχνης Αργώ στο Κολωνάκι με την οποία συνεργάζομαι τώρα, και από το ίντερνετ μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες που παρουσιάζουν τα έργα μου.
Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή
Πολύ όμορφη ερώτηση! Ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να εκφράζομαι δημιουργικά όπως θέλω, όπου θέλω, γιατί θεωρώ ότι έχω πάρα πολλά να ζήσω, να μάθω και να δημιουργήσω στο μέλλον!
Ετοιμάζετε κάτι άλλο;
Η τέχνη είναι ένα σημείο αναφοράς στην ζωή όλων μας και είναι καθήκον των ανθρώπων που την υπηρετούν να μένουν πάντα δυνατοί και δημιουργικοί, να διατηρούν το ενδιαφέρον αλλά και να εκπλήσσουν… θετικά! Είμαι σίγουρη ότι οι επόμενες κινήσεις μου στον τομέα της τέχνης θα είναι εξ ίσου ενδιαφέρουσες και θα εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους που τους αρέσει η δουλειά μου, αλλά και πριν από αυτούς και εμένα την ίδια!
Διαβάστε επίσης: «Στα χνάρια της αύρας»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Παπαφίλη στην Γκαλερί Αργώ