Ανταπόκριση  Αναΐς Βάθη- Βρυξέλλες

Είναι από εκείνες τις στιγμές που νιώθεις υπερήφανος που γνωρίζεις ανθρώπους σαν τη Γεωργία Καλτσή και που η ζωή σου δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσεις με μία γυναίκα που δίνει μαθήματα γενναιότητας και αισιοδοξίας. Η Γεωργία Καλτσή είναι ένα κορίτσι 26 ετών όπου εδώ και μερικά χρόνια έχει παραπληγία στα κάτω τις άκρα και μετακινείται με τη βοήθεια αμαξιδίου. 

Η ζωή της νεαρής αυτής κοπέλα άλλαξε τον Μάρτιο του 2015 όταν αυτή και άλλοι τρεις φίλοι της ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Κηφισίας. Στο ατύχημα αυτό τρομερό θάνατο βρήκε ο φίλος της Γεωργίας Αποστόλης, ο οποίος οδηγούσε το ΙΧ, ενώ η ίδια και η φίλη της Ηλιάνα τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. H Αδαμαντία ένα από τα τρία κορίτσια της παρέας φάνηκε πιο τυχερή έχoντας έναν πιο ελαφρύ τραυματισμό. 

Η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι όλα συνέβησαν σε κλάσματα δευτερολέπτου και πως το μόνο που ήξερε καλά εκείνη τη μοιραία στιγμή ήταν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να πεθάνει. 

Σήμερα όποιος γνωρίζει τη Γεωργία καταλαβαίνει πως πρόκειται για μία γυναίκα που μετατρέπει κάθε εμπόδιο σε πρόκληση, μια πρόκληση που έχει ως μόνο σκοπό να αλλάξει τον κόσμο δημιουργώντας μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους. To λαμπερό της χαμόγελο και το διαπεραστικό της βλέμμα δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Και η αύρα της σε διδάσκει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το πιστεύεις.

«Θα υπάρξουν πολλές στιγμές απογοήτευσης και δυσανασχέτησης με την αντιμετώπιση του κόσμου και των υποδομών, και μία προσωπική συμβουλή για όλα αυτά είναι «βλέπε λύσεις και όχι προβλήματα». Ο μόνος σύμμαχός σου είναι ο ίδιος ο εαυτός σου. Κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από εσένα.»

Μετά την αποκατάστασή της η Γεωργία ξεκίνησε δυναμικά μία ζωή γεμάτη δράσεις και αθλητισμό. H γνωριμία της με τον Παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά ήταν καθοριστική για αυτήν καθώς τη βοήθησε να λάβει μέρος σε Μαραθωνίους, να δοκιμάζει καινούργια αθλήματα και να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ο ίδιος διοργανώνει. H Γεωργία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως ως ΑΜΕΑ υπάρχει τρόπος να είσαι ανεξάρτητος και η ίδια αποτελεί δυνατό παράδειγμα ανεξαρτησίας. Πρόσφατα ο σχεδιαστής μόδας Δημήτρης Στρέπκος παρουσίασε τη νέα του συλλογή για το Celebrity Skin στο πλαίσιο της Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο όπου επέλεξε την πανέμορφη Γεωργία να κάνει πασαρέλα φορώντας τις δημιουργίες του κλέβοντας όλα τα βλέμματα και τις εντυπώσεις. 

Σήμερα η νεαρή αυτή και φιλόδοξη κοπέλα συμμετέχει ενεργά και σε πολλές ακτιβιστικές δράσεις. H κάμερα του zougla.gr και η Αναΐς Βάθη τη συνάντησε στο εργαστήριο του Fabric Republic όπου μαζί με τη συνεργάτιδά της Μαρίλια Παπανικολάου μας περιέγραψαν αναλυτικά τον σκοπό αυτού του πρότζεκτ.

Δείτε το βίντεο: 

 

 

 

H Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα Fabric Republic βασίζεται στην οδηγία 2008/98/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 για τα απόβλητα, βάσει της οποίας, για τη μετάβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης με υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας των πόρων, θα πρέπει να τεθούν στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση και  την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Τι σημαίνει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ρουχισμού;

Συλλογή πλεονάζοντος ρουχισμού

Διαλογή (καθημερινής χρήσης σε καλή κατάσταση – ακατάλληλα προς χρήση – κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση)

Καθαρισμός / Απολύμανση με επαγγελματικό εξοπλισμό

Κατηγοριοποίηση (Aντρικά/Γυναικεία/Παιδικά/Βρεφικά – S/M/L/XL – Xειμερινά /Καλοκαιρινά κτλ.)

Συσκευασία / Αποθήκευση

Διανομή προς κοινωφελείς οργανισμούς με ιδιόκτητα οχήματα

Προώθηση στην ανακύκλωση

Επαναχρησιμοποίηση (σχεδιασμός και παραγωγή upcycled δημιουργιών)

Επικοινωνία – Διάχυση αποτελεσμάτων