Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Δέσποινα Γιαννούλη μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θρόνος- Αντίκα» στη σκηνή του Vault Theatre Plus.

Το έργο «Θρόνος-Αντίκα» είναι ένα πρωτότυπο και επίκαιρο κείμενο για την ανατομία των σχέσεων στις μεγαλουπόλεις και την ανάδειξη του πυρήνα των πνευματικών και ηθικών αδιεξόδων της χώρας, και βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα της Λιλής Ζωγράφου από τη συλλογή διηγημάτων «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ;».

Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θωμάς Βελισσάρης.

Η Δέσποινα Γιαννούλη μίλησε στο Zougla.gr για τις ιδιαιτερότητες του έργου και του ρόλου της. Η ταλαντούχα ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα στερεότυπα που καθορίζουν τις επιλογές των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους και το αν τελικά η οικονομική κρίση αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία και την έκφραση.

Zougla.gr: Τι σας γοήτευσε στο έργο «Θρόνος-Αντίκα;» και σας ώθησε να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη παράσταση;

Δέσποινα Γιαννούλη: Τα έργα της Λιλής Ζωγράφου ασκούσαν πάντα ιδιαίτερη γοητεία επάνω μου. Το συγκεκριμένο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της γραφής της, τον λόγο της, την αιχμηρή κριτική της, τη βαθιά διείσδυση στους χαρακτήρες της.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον ρόλο που υποδύεστε;

Υποδύομαι μια γυναίκα-περσόνα βγαλμένη από το πολιτικό καμπαρέ του προηγούμενου αιώνα, η οποία υπερασπίζεται τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου σε μια αίθουσα «δικαστηρίου», ερμηνεύοντας όλα τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος σε αυτό το δικαστικό δράμα-θέαμα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έναν ρόλο, αλλά επτά.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον ρόλο σας;

Με ποιόν απ’ όλους είναι το θέμα (γέλια).

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της παράστασης; Τι μηνύματα στέλνει στο κοινό;

Στόχος μας είναι μια παράσταση που σέβεται τόσο το νόημα του έργου όσο και τον θεατή που θα την παρακολουθήσει. Όσον αφορά το μήνυμα, προτιμώ ο θεατής να νιώθει ελεύθερος να εξάγει το δικό του συμπέρασμα, το οποίο θα χαρούμε πολύ, είτε συμπίπτει είτε όχι με το δικό μας, να το συζητήσουμε παρέα.

Σε τι βαθμό έχει αλλάξει (αν έχει αλλάξει) η ελληνική κοινωνία στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών;

Σίγουρα έχουν επέλθει αλλαγές, πιστεύω οι περισσότερες θετικές. Νομίζω, όμως, πως ο πυρήνας της νοοτροπίας της δεν έχει αλλάξει.

Πόσο πιστεύετε ότι η κοινωνία και τα στερεότυπα της διαμορφώνουν τις επιλογές του ατόμου στην καθημερινότητά του;

Είναι αναμενόμενο και λογικό, η κοινωνία μέσα στην οποία ζεις και ονειρεύεσαι να σε επηρεάζει και ως έναν βαθμό να σε διαμορφώνει. Στην πραγματικότητα, όμως, είμαστε πάντα ελεύθεροι, εάν κάτι δεν μας ταιριάζει ή δεν μας εκφράζει, να επιλέξουμε κάτι άλλο. Δεν έχουμε παρά να το τολμήσουμε.

Μπορεί ένας νέος ηθοποιός σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης να βιοποριστεί από το θέατρο και πώς μια ενδεχόμενη αδυναμία να συμβεί κάτι τέτοιο επηρεάζει την παραγωγή και την υποκριτική;

Σήμερα ο βιοπορισμός είναι δύσκολος για όλα τα επαγγέλματα και κυρίως για τα ελεύθερα. Αυτό από τη μια δυσκολεύει, φυσικά, την παραγωγή, αλλά από την άλλη σου δημιουργεί πιο έντονα την ανάγκη να εκφραστείς, να επικοινωνήσεις, να δημιουργήσεις, για να συνεχίσεις να υπάρχεις. Όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως πολίτης. Ως άνθρωπος.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του θεάτρου σε συνθήκες κρίσης;

Πολλαπλός. Να ψυχαγωγήσει, να εκπαιδεύσει, να προβληματίσει, να μιλήσει για πράγματα που δύσκολα συζητάμε, να διευρύνει τη σκέψη μας. Να είναι κάτι σαν δάσκαλος και φίλος μαζί.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Θωμά Βελισσάρη και πώς η σκηνοθετική του ματιά σάς βοήθησε στην προσέγγιση του ρόλου σας;

Πρόκειται για έναν σκηνοθέτη με βαθιά γνώση της δουλειάς του και έναν συνεργάτη που νοιάζεται για τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει. Με βοήθησε να «διαβάσω» το έργο σε πολλά επίπεδα, να εμβαθύνω στο νόημα του έργου της συγγραφέως και να το μεταφέρω στους ρόλους που ενσαρκώνω. Η συνεργασία μαζί του ήταν και είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι μέσα στο έργο.

Υπάρχουν ρόλοι και κείμενα που θα θέλατε να έχετε την ευκαιρία να τα προσεγγίσετε;

Φυσικά, υπάρχουν. Διαφέρουν, όμως από καιρό σε καιρό, ανάλογα με το τι με απασχολεί, με ενδιαφέρει να ερευνήσω και να επικοινωνήσω.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις, αλλά αυτήν τη στιγμή με απασχολεί κυρίως η υπεράσπιση του κυρίου Ταδούλη στο «Θρόνος-Αντίκα».



Πληροφορίες:

H πρεμιέρα του έργου είναι στις 15 Μαρτίου

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη στις 20:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό, 5 ευρώ ανέργων, ατέλειες

Τηλέφωνα κρατήσεων: 213 035 6472 και 697 777 3875

Σημεία προπώλησης: www.viva.gr, στο ταμείο του Vault Theatre Plus και στον πολυχώρο Πόλις (Μαρίνου Αντύπα και Φιλοθέης, Ηράκλειο Αττικής).

Δείτε το τρέιλερ: