Συνέντεξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
Ο Dasho Kurti συνθέτης και δημιουργός, δεξιοτέχνης του ακορντεόν, πήρε την πρωτοβουλία για μια μεγάλη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο.»
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης ευαισθητοποιημένος με το θέμα των μεταναστών – μετανάστης και ο ίδιος – μίλησε στο zougla.gr για τη μεγάλη μουσική συνάντηση «Τραγουδάμε για την προσφυγιά», με τίτλο «Dasho Kurti – Ξένε, τι ζητάς εδώ», στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς, εξαιρετικοί καλλιτέχνες για τους οποίους ο Dasho Kurti, έγραψε τραγούδια. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στην Ιερά Οδό.
Ακόμη ο δημοφιλής καλλιτέχνης αναφέρθηκε στο προσφυγικό, την καλλιτεχνική του διαδρομή και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια.
zougla.gr: Πως πήρατε την πρωτοβουλία για τη μεγάλη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα «Dasho Kurti – Ξένε, τι ζητάς εδώ» Και πως νιώθετε για τη μεγάλη ανταπόκριση των Ελλήνων καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση;
Dasho Kurti: Πέρυσι συμμετείχα σε μία συναυλία στη Λέσβο υπέρ των προσφύγων και είδα τους πρόσφυγες από κοντά να με κοιτάνε στα μάτια και με γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Μου θύμισαν τον εαυτό μου! Εκεί σκέφτηκα την ιδέα να κάνω αυτή τη συναυλία στην Ιερά Οδό την Τετάρτη 29 Μαρτίου με όλους τους φίλους καλλιτέχνες! Επειδή κι εγώ είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που λίγα χρόνια πριν ήρθα στην Ελλάδα, όπως και αυτοί. Όταν ήρθα εδώ υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που με αγκάλιασαν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς για αυτούς!
Όταν ήρθα εδώ υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που με αγκάλιασαν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς για αυτούς!Το ελάχιστο που σκέφτηκα να κάνω ήταν να καλέσω τους φίλους καλλιτέχνες που συνεργάζομαι τόσα χρόνια και ως μουσικός και ως συνθέτης, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσουμε για την προσφυγιά!
Είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος με το θέμα της μετανάστευσης, των προσφύγων, της ξενιτιάς και δεν τα ξεχωρίζω, τα βλέπω ένα στο σύνολο! Νιώθω την ανάγκη ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να βάλει ένα χεράκι, να δώσει το ελάχιστο που μπορεί! Εάν βάλουμε όλοι το ελάχιστο, το οποίο στην ουσία είναι η καλή μας διάθεση προς τους ανθρώπους γύρω μας, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα!
Μία συμβολική συναυλία που με τα έσοδά της θα θέλαμε να καλύψουμε το ελάχιστο για αυτούς τους ανθρώπους, μια κουβέρτα, ένα φάρμακο, το οτιδήποτε! Ό,τι μπορούμε!
Ένιωθα την ανάγκη να το κάνω με αυτό τον τρόπο! Με τη δύναμη της μουσικής, των τραγουδιών, της σύνθεσης, της αγάπης, της ευαισθησίας! Και τους ευχαριστώ όλους τους τραγουδιστές, τους συντελεστές, τους μουσικούς, τους φίλους και τον φίλο μου τον σκηνοθέτη τον Νίκο Σούλη που μόλις τους είπα την ιδέα όλοι δέχτηκαν ενθουσιασμένοι να συμπράξουν μαζί μου σε αυτή τη συναυλία!
Ποια στιγμή στην καριέρα σας και ποια συνεργασία ξεχωρίζετε;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία συνεργασία και ταυτόχρονα τα ξεχωρίζω και όλα! Ο κάθε καλλιτέχνης, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το ίδιο σημαντικός. Άλλες ευαισθησίες, άλλα πιστεύω, και όλα είναι πολύ όμορφα! Παίρνω από τον καθένα κάτι ξεχωριστό και μοναδικό! Μπορεί να έχουν πολλά κοινά στοιχεία αλλά είναι παράλληλα και τόσο μοναδικά και διαφορετικά.
Ένας άνθρωπος που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και με έκανε καλύτερο άνθρωπο είναι ο Ηλίας Κατσούλης. Αν δεν περνούσε από τη ζωή μου αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρω αν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Νταλάρα που εμπιστεύθηκε τα πρώτα τραγούδια της ψυχής μου, τα «Έρημα Χωριά» που έχουν σχέση με την προσφυγιά, και τα δισκογραφήσαμε.
Πόσο σημαντική είναι η μουσική για εσάς και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτήν;
Για μένα η μουσική είναι η ζωή μου, είναι τα παιδιά μου! Τους έχω μαζί στην ίδια γραμμή, Όταν γράφω κάτι καινούριο οι πρώτοι που το ακούνε είναι τα παιδιά μου και μετά οι υπόλοιποι!
Ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρό παιδί! Αφορμή ήταν ο παππούς μου, ο οποίος πίστευε και έλεγε παντού ότι θα γίνω μουσικός! Προσωπικά δεν το θυμάμαι αλλά αργότερα το έλεγαν και έμεινε και τελικά έτσι και έγινε!
Αγαπάω πολύ τη μουσική, δημιουργία τους ανθρώπους που συνεργάζομαι και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική! Είναι ο τρόπος επικοινωνίας μου με τους ανθρώπους, με το περιβάλλον ακόμα και με τον ίδιο μου τον εαυτό πολλές φορές.
Σε τι βαθμό η μουσική αποτέλεσε διέξοδο και μέσο έκφρασης για εσάς μετά την απόφαση σας να ξενιτευτείτε και να έρθετε στην Ελλάδα;
Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήμουν 20 χρονών παιδάκι, σπούδαζα μουσική και σύνθεση, είχα πολλά όνειρα. Τα πρώτα μου συναισθήματα ήταν απελπισία και μιζέρια. Ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή!
Ήμουν όμως πολύ τυχερός γιατί γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους που δεν έχουν σχέση μόνο με την τέχνη, απλούς ανθρώπους που με αγκαλιάσανε και με στήριξαν. Από τα πρώτα μου βήματα κατάλαβα ότι τη μουσική δεν μπορούσα να την αφήσω, έπρεπε να κάνω αυτό που αγαπάω και ήμουν πολύ τυχερός. Μέχρι και σήμερα νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που γνώρισα!
Αγαπάω πολύ την Ελλάδα! Αγαπάω τα Βαλκάνια! Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έμαθα ότι η μουσική δεν έχει σύνορα.
Γίνονται πολύ όμορφα πράγματα γύρω μας και καλό θα είναι να διευρύνουμε όλοι οι άνθρωποι τους ορίζοντές μας και να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα! Το διαφορετικό είναι και αυτό όμορφο και αν το «παντρέψεις» αυτό με τον εαυτό σου γίνεται ακόμα πιο όμορφο.
Πως κρίνετε την μέχρι στιγμής στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό;
«Ψάχνω μια πατρίδα για μένα
ψάχνω μια πατρίδα για σένα
ψάχνω μιαν ελπίδα γι’ αυτούς
που έχουν μείνει πίσω
Είν’ αδέρφια είναι γονείς
μιας αλήθειας παντοτινής
μιας παγίδας π’ ούτε κανείς
ούτε κι εγώ θα λύσω
Αν από δω με διώξουν
τα πανιά μου θα με σπρώξουν
σε λιμάνια πιο φιλικά»
Αυτοί είναι οι στίχοι της Αγαθής Δημητρούκα από το τραγούδι «Βγαίνω μέσα απ’ τη φωτιά που έχω γράψει και νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν ακριβώς την άποψή μου για την πολιτική, την οποία και δεν είμαι εδώ να κρίνω.
Πιστεύω στους ανθρώπους και στις ομάδες που θέλουν να προσφέρουν! Χαίρομαι πολύ που όταν πρότεινα σε όλους τους συντελεστές την ιδέα μου για αυτή τη συναυλία όλοι δέχτηκαν να συμμετέχουν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό!
Για εμένα αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα και μακάρι η συναυλία την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Ιερά Οδό να είναι η αφορμή να γίνουν κι άλλες πολλές συναυλίες άλλων καλλιτεχνών και για άλλους ανθρώπους!
Ποιες κινήσεις κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να γίνουν για να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια;
Όπως και η μουσική είναι απέραντη χωρίς σύνορα έτσι και ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να έχει σύνορα, στην ψυχή του, στην καρδιά του, στην δημιουργία και σε ο,τιδήποτε σκέφτεται!
Όπως και η μουσική είναι απέραντη χωρίς σύνορα έτσι και ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να έχει σύνορα, στην ψυχή του, στην καρδιά του, στην δημιουργία και σε ο,τιδήποτε σκέφτεται! Έτσι και οι χώρες θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορά τους. Να μπορεί ο καθένας να επιλέξει που θέλει να ζήσει. Δεν μπορούμε να έχουμε 2017 και να βλέπουμε εικόνες όπως εκείνη με το παιδιάκι στην παραλία… Εύχομαι στη ζωή μου να μην ξαναδώ τέτοιες εικόνες! Όταν το είδα δεν κοιμόμουν για μέρες και ακόμα όταν το σκέφτομαι δεν μπορώ να ηρεμήσω!
Tι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;
Ονειρεύομαι να μπορώ να προσφέρω! Είναι δύσκολο στις μέρες μας γιατί έχουμε κρίση, αλλά πιστεύω ότι η κρίση είναι μέσα μας και όταν προσφέρεις αυτό το θεραπεύεις!
Γι΄ αυτό σας προσκαλώ και στην συναυλία μου την Τετάρτη 29 Μαρτίου με όλους αυτούς τους αγαπημένους φίλους καλλιτέχνες να τραγουδήσουμε για την προσφυγιά και να προσφέρουμε ένα μικρό ποσό ο καθένας μας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Έχω πολλά σχέδια! Είμαι ανήσυχος άνθρωπος και έχω επιρροές από πολλά είδη μουσικής! Πειραματίζομαι συνέχεια, και κάθε καλλιτέχνης που συνεργάζομαι και γνωρίζω είναι ένα καινούριο μονοπάτι.
Ετοιμάζω μία δουλειά με ορχηστρικά κομμάτια, έχω πολλά ακυκλοφόρητα τραγούδια και έχω άλλα τόσα στο μυαλό μου να ολοκληρώσω!
Δεν τελειώνει ποτέ η μουσική αν δεν έχεις σύνορα και όρια!
Η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Μεράντζας, η Σοφία Παπάζογλου, ο Βασίλης Προδρόμου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Ισίδωρος Πάτερος, τραγουδούν δίπλα στο Dasho Kurti για τη προσφυγιά.
Θα εμφανιστούν επίσης οι: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πέτρος Κουλουμής και Στέφανος Δορμπαράκης.