Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
«Μέσα από αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η τέχνη για τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Δεν στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια, δεν επαναπαυόμαστε και θέλουμε να δημιουργούμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Όλη η ομάδα του Micro μ αγαπάει τον κινηματογράφο και την ταινία μικρού μήκους και αυτό φαίνεται πιστεύω!», αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, o διευθυντής του International Micro μ Festival, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, με αφορμή τη δέκατη επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο από 26-29 Νοεμβρίου θα βρεθεί με συνέπεια όπως κάθε χρόνο δίπλα στο κοινό του σε συνεργασία με την Ψηφιακή Πλατφόρμα του FESTHOME.
Η δέκατη επετειακή διοργάνωση του International Micro μ Festival έρχεται να μας θυμίσει αυτά που έχουν πραγματικά σημασία και με έναν περίεργο τρόπο να υπογραμμίσει την αξία της ιδέας που πριν μια δεκαετία ξεκινήσαμε, να ενώσουμε «ζωντανά» μέσω της τεχνολογίας το κινηματογραφικό κοινό σε όλη την Ελλάδα.
«Το κοινό μας μένει πιστό στο ραντεβού του εδώ και 10 χρόνια, μας δείχνει έμπρακτα την αγάπη του και εμείς αφουγκραζόμαστε κάθε χρόνο τις ανάγκες του προσπαθώντας να τις προσεγγίσουμε και το ευχαριστούμε πολύ για αυτό» επισημαίνει ο Σίμος Κυπαρισσόπουλος.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικτυακή τέχνη μέσα στην πανδημία
Το κομμάτι της τέχνης και του πολιτισμού έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό όλους αυτούς τους μήνες που η πανδημία ταλαιπωρεί την υφήλιο. Πολλά προγραμματισμένα φεστιβάλ και συναυλίες έχουν ακυρωθεί, θεατρικές παραστάσεις που δεν ανέβηκαν ποτέ, μουσεία και γκαλερί που δεν άνοιξαν για το κοινό, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που δεν έκαναν την πρεμιέρα που ήθελαν. Στην αρχή ήταν όλοι μουδιασμένοι και χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ωστόσο, η τέχνη και η τεχνολογία πηγαίνουν χέρι χέρι και έτσι οι καλλιτέχνες καταφέρνουν να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και να μοιραστούν εμπειρίες με το κοινό. Αναμφίβολα, δεν έχει την ίδια μαγεία, αλλά προς το παρόν συμβιβαζόμαστε.
Ποια η θεματολογία των ταινιών εφέτος;
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, η θεματολογία και το ύφος των ταινιών ποικίλουν. Το Micro μ δεν έχει συγκεκριμένη θεματολογία κάθε χρόνο. Αγαπάμε την ταινία μικρού μήκους, όποιο είδος ή θεματολογία και αν έχει.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Μicro μ Festival και πως αποφασίσατε να την υλοποιήσετε;
Η ιδέα του Micro μ ξεκίνησε το 2010, όταν συμμετείχα σε μια ταινία μικρού μήκους ως ηθοποιός, την οποία θέλησα να προωθήσω σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Τότε, λοιπόν, συνειδητοποίησα πως πολλές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, κυρίως νέων δημιουργών, έμεναν στο αρχείο των δημιουργών τους χωρίς να προωθούνται παρά το υψηλό επίπεδο. Έτσι, αποφάσισα να προσφέρω στους νέους Έλληνες κινηματογραφιστές ένα βήμα για να επικοινωνήσουν το έργο τους με το κοινό.
Τον Ιούνιο του 2011 γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να οργανώσω μια προβολή ταινιών μικρού μήκους, που το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πριμοδοτεί τον σκηνοθέτη που θα το αγγίξει πιο πολύ, με ένα bonus για την επόμενη παραγωγή του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διοργανώθηκε το 1ο Micro μ Festival. Θέλοντας να δώσω την ευκαιρία στο κοινό των επαρχιακών πόλεων να γνωρίσει και να αγαπήσει την ταινία μικρού μήκους, αποφάσισα να προβάλλω το Micro μ ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, παίρνοντας σιγά – σιγά τη μορφή που έχει σήμερα.
Ποια η εμπειρία από αυτό το δεκάχρονο διαδικτυακό ταξίδι στην τέχνη;
Μέσα από αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η τέχνη για τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Δεν στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια, δεν επαναπαυόμαστε και θέλουμε να δημιουργούμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Όλη η ομάδα του Micro μ αγαπάει τον κινηματογράφο και την ταινία μικρού μήκους και αυτό φαίνεται πιστεύω!
Πώς είδατε την ανταπόκριση του κόσμου;
Το κοινό μας μένει πιστό στο ραντεβού του εδώ και 10 χρόνια, μας δείχνει έμπρακτα την αγάπη του και εμείς αφουγκραζόμαστε κάθε χρόνο τις ανάγκες του προσπαθώντας να τις προσεγγίσουμε και το ευχαριστούμε πολύ για αυτό.