Το επίσημο βιογραφικό τον αναφέρει ως «Διευθυντή φωτογραφίας- Μοντάζ» μα εκείνος δηλώνει πως του ταιριάζει περισσότερο η λέξη «κινηματογραφιστής». Ο Νίκος Καβουκίδης που έγραψε τη δική του ιστορία αλλά και διαμόρφωσε εν πολλοίς τον ελληνικό κινηματογράφο για μισό αιώνα και πλέον, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».
Από γονείς Μικρασιάτες, γεννήθηκε στον Πειραιά και η πορεία του καθορίστηκε από την παιδική του ηλικία. Πατέρας του ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Γιώργος Καβουκίδης, πιστός φίλος και στενός συνεργάτης του Φιλοποίμενα Φίνου, τον οποίο ο Νίκος Καβουκίδης αποκαλεί πνευματικό πατέρα. Η ζωή του, συνυφασμένη από όλα εκείνα τα συστατικά που συνθέτουν την7η Τέχνη. Οι σπουδές του στη μεγαλύτερη σχολή του Ελληνικού Κινηματογράφου, που ήταν η Φίνος Φιλμ, και στη οποία άρχισε να δουλεύει και να εκπαιδεύεται από τα 15 του χρόνια.
Ο κινηματογράφος είναι το πάθος του. Πιστεύει πολύ «στη δύναμη της εικόνας». Ακόμα και για την τηλεόραση, δηλώνει πως του αρέσει, αλλά «..μόνο αν τη δουλεύεις κινηματογραφικά!»
Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες, από τον Αλέκο Σακελλάριο, ως τον Νίκο Κούνδουρο και από τον Ντίνο Δημόπουλο, ως τον Παντελή Βούλγαρη. Στη συναρπαστική αφήγησή του, τους αναφέρει όλους, σε μια ευρεία γκάμα, από τις πρώτες ελληνικές ταινίες, μέχρι τους νεότερους κινηματογραφιστές. Αναφέρεται επίσης με σεβασμό σε όλα τα ιερά τέρατα της εποχής, με τα οποία συνεργάστηκε, από την εκθαμβωτική Τζένη Καρέζη και την εργασιομανή Αλίκη Βουγιουκλάκη ως την καθηλωτική Κατίνα Παξινού.
Πρώτη του ταινία η «Καφετζού» με τη Γεωργία Βασιλειάδου.
Παράλληλα με τις ταινίες του, άφησε και μια σημαντική παρακαταθήκη από ντοκουμέντα, αφού από το 1957 και μετά κατέγραφε με το φακό του, κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, από Πορείες Ειρήνης μέχρι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Το ντοκιμαντέρ του «Μαρτυρίες» αναφέρεται σ΄ αυτά ακριβώς τα γεγονότα. Από τα τελευταία του ντοκιμαντέρ είναι και «Η στάχτη που μένει» στην οποία κατέγραψε τις φωτιές και την καταστροφή στην Ολυμπία..
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Γιώργος Γεωργόπουλος, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.
«Μονόγραμμα»
Προβολή (α’ μέρος): Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 – ΕΡΤ2 – ώρα: 23.30
(β’ μέρος): Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 – ΕΡΤ2 – ώρα: 23.30