Υποδύθηκε τον Μπάτμαν και τώρα διεκδικεί Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Vice» ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.
Ο Άγγλος ηθοποιός, Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος έχει ήδη Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία «The Fighter» μίλησε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» για τους ανθρώπους στην εξουσία και τι του αρέσει πιο πολύ στη δουλειά του ηθοποιού.
Στην ταινία «Vice» ο Μπέιλ δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο πώς ο δεύτερος στην ιεραρχία την περίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους ελέγχει τα πράγματα υπέρ του.
Ο Τσέινι επηρέαζε τον Μπους στις αποφάσεις του σχετικά με τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, έβαλε τις βάσεις για το Γκουαντάναμο, πίεσε να γίνουν αποδεκτές οι πιο ακραίες μέθοδοι ανάκρισης και παρακάμπτοντας νόμους προώθησε πρακτικές παρακολούθησης.
Φυσικά για μία ακόμη φορά ο Μπέιλ έλαβε ερώτηση για την αυξομείωση των κιλών του για τις ανάγκες των ρόλων του και απάντησε ότι τον παρακολουθεί διατροφολόγος, επειδή θέλει όταν τελειώνουν τα γυρίσματα μιας ταινίας να είναι σε καλή υγεία, αλλά και ότι παλαιότερα είχε επινοήσει δικές του μεθόδους για την αύξηση ή μείωση του βάρους, χωρίς να δίνει προσοχή σε ιατρικούς βασικούς κανόνες.
Ο ηθοποιός αναγκάστηκε να πάρει πάρα πολλά κιλά, να ξυρίσει το κεφάλι του και να κάνει ειδικές ασκήσεις που έκαναν ακόμα και το σβέρκο του πιο χοντρό.
Ο Κρίστιαν Μπέιλ αναφέρθηκε στον Γκάρι Όλντμαν, τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο ηθοποιό και στο γεγονός ότι κατάφερε να ενσαρκώσει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ χωρίς να πάρει ούτε ένα κιλό, φορώντας ειδικά κοστούμια και μαξιλαράκια.
«Ίσως προσπαθήσω να κάνω κάτι σαν αυτό στο μέλλον» είπε τονίζοντας ότι ήταν περίπλοκα τα γυρίσματα τού «Vice» επειδή έπρεπε να υποδυθεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία και αργότερα, όταν ανέλαβε καθήκοντα. «Συχνά έπρεπε υποδυθώ και τους δύο Τσέινι μέσα σε μία μέρα» τόνισε.
Σε ηλικία 13 ετών έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Αυτοκρατορία του Ήλιου» και ήθελε να εγκαταλείψει την υποκριτική, αλλά ο Κένεθ Μπράνα τον έπεισε να συνεχίσει.
«Εκείνη την περίοδο συνέχισα επειδή ο πατέρας μου ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να εργαστεί για ένα διάστημα» είπε.
«Υπήρχαν περίοδοι που χρειαζόταν να κοιμηθούμε στον καναπέ σε φίλους. Με την υποκριτική ξαφνικά ήμουν ο μόνος που κέρδιζα χρήματα. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Ποτέ δεν ήμουν πολύ καλός στο σχολείο» ανέφερε ο Κρίστιαν Μπέιλ.
«Θέλεις να σου πω τι μου αρέσει περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά; Μου δίνει την ευκαιρία να εξερευνώ τους ανθρώπους. Μπορώ να συζητάω μαζί τους για μεγάλο διάστημα κατά την προετοιμασία του ρόλου, τους υποβάλλω σοβαρές ερωτήσεις. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσα να ενδιαφέρομαι για τη δημοσιογραφία. Μερικές φορές υποβάλλω ασυνήθιστες ερωτήσεις, ερωτήσεις που δεν θα άκουγαν ποτέ από άλλους ανθρώπους. Έτυχε μία φορά ένας να καλέσει τους αστυνομικούς: “Πάρτε αυτό τον τρελό από εδώ” φώναζε» τόνισε ο ηθοποιός.
Η τραγική φιγούρα στην ταινία «Vice» είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, καθώς υπάρχει μία στιγμή όταν οι Μπους, Τσέινι και άλλοι από την αμερικανική διοίκηση τον επηρεάζουν για να εκφωνήσει τη μοιραία ομιλία του στον ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ανέφερε ο Μπέιλι. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε πει ότι η αξιοπιστία και η δημοφιλία του Κόλιν Πάουελ έκαναν τους ισχυρισμούς να φαίνονται πραγματικότητα.
Ο Κρίστιαν Μπέιλ ανέφερε ότι άκουσε πολλές φωνές και γνώμες για τον Ντικ Τσέινι. Κάποιοι μου είπαν ότι απέκτησε εμμονή με την εξουσία επί προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ. Άλλοι το αρνούνται. Υπάρχουν κάποιοι που τον θεωρούν φανατικό. Πιστεύω ότι ακολούθησε την ιδεολογία της εξουσίας, τηn ιδεολογία της νίκης και την ιδεολογία ότι η Αμερική πρέπει να είναι το πιο ισχυρό έθνος στη Γη.
«Θέλαμε να τον δείξουμε, με όλες τις αντιφάσεις. Δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον να σχεδιάσουμε ένα μονοδιάστατο πορτρέτο του αδίστακτου ανθρώπου», επισήμανε αναφερόμενος στις σχέσεις με τις κόρες του.
Ο Άγγλος ηθοποιός απάντησε θετικά, όταν ρωτήθηκε αν η ταινία «Vice» είναι ένα prequel στην εποχή Τραμπ, καθώς δείχνει ότι η διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων ήταν ήδη πρακτική στη διάρκεια της περιόδου Τσέινι. «Ναι μπορεί να ερμηνευθεί έτσι» ανέφερε.
Μήπως στην ταινία φαίνονται όλα εύκολα, όταν για όλα τα δεινά του κόσμου επιρρίπτεται το βάρος σε έναν άνθρωπο, αν και σε μία σκηνή πολιτικοί όπως ο Τόνι Μπλερ, η Χίλαρι Κλίντον ή ο Μάικ Πενς υποστηρίζουν την εισβολή στο Ιράκ, ήταν μία από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Κρίστιαν Μπέιλ.
«Όχι, όχι, δεν θέλουμε να πούμε ότι ο Τσέινι φταίει για όλα. Δείχνουμε ότι είχε επιδράσει με αξιοθαύμαστο τρόπο στα πολιτικά γεγονότα. Κατανοούσε τις δομές της εξουσίας, όπως λίγοι. Μόνο γι’ αυτό ήταν δυνατό να διαμορφώσει αποφασιστικά την Αμερική, όπως είναι σήμερα» ανέφερε.
Ο Κρίστιαν Μπέιλ ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ευχαρίστησε τον Σατανά κατά την παραλαβή της Χρυσής Σφαίρας για τον ρόλο του ως Ντικ Τσέινι.
«Ειλικρινά; Δεν τα διαβάζω όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά εκείνη τη στιγμή ήξερα ακριβώς τι έλεγα. Ήταν ένα αστείο, στο οποίο, ωστόσο, υπάρχει κόκκος αλήθειας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Ντικ Τσένι και της εισβολής στο Ιράκ. Είναι μια τραγωδία που δεν μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς. Απλά δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε και οπωσδήποτε όχι τα θύματα» τόνισε.