Ο ηθοποιός Τομ Χανκς επιλέχθηκε για το εφετινό βραβείο Records of Achievement το οποίο τιμά άτομα που μέσω της χρήσης πρωτότυπου υλικού έχουν ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς ως προς την ιστορία και την ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ χθες.
Ο Χανκς θα λάβει το βραβείο σε ειδική τελετή στις 21 Οκτωβρίου στο Μουσείο των Εθνικών Αρχείων στην Ουάσιγκτον, είπε η μη κερδοσκοπική οργάνωση.
«Καθώς μια βουτιά σε αρχεία οποιασδήποτε λογής αποτελεί για μένα κολύμπι στα ωραιότερα νερά, μένω έκθαμβος που συμμετέχω στην εκδήλωση αυτή», είπε ο Χανκς, στον οποίο έχει απονεμηθεί το βραβείο Όσκαρ δύο φορές, και ο οποίος ήταν μεταξύ 21 ατόμων στους οποίους απονεμήθηκε πέρυσι το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ύψιστη τιμητική διάκριση σε πολίτη.
«Μέρος της δουλειάς μου πάντα ήταν κάτι παρεμφερές με την εργασία του ερασιτέχνη ιστορικού: η κατανόηση ότι αποτελώ μέρος της καταγραφής της ανθρώπινης κατάστασης και της αμερικανικής ιδέας, ακόμα και μέσα από τις πιό ανόητες ιστορίες», είπε στη δήλωσή του ο ηθοποιός.
Ο Χανκς έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες που βασίζονται σε ιστορικά θέματα και ιστορικές προσωπικότητες, μεταξύ των το «Saving Private Ryan», με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και το θρίλερ «Catch Me If You Can», που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του απατεώνα Φρανκ Άμπαγκνεϊλ.
Πιό πρόσφατα, ο Χανκς έπαιξε τον κεντρικό ρόλο στο «Sully», που βασίζεται στο κατόρθωμα του πιλότου Τσέσλεϊ Σόλενμπεργκ το 2009 να προσγειώσει ένα επιβατικό αεροπλάνο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα.
Ο Χανκς ήταν επίσης παραγωγός καθώς και σκηνοθέτης στην τηλεοπτική σειρά «Band of Brothers» (2001) – της οποίας το σενάριο συνέγραψε και η οποία αφορούσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Έχει υπηρετήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Ευρώπη και Ειρηνικός Ωκεανός), έχει διαπραγματευθεί για τις ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο, έχει πολεμήσει στο Βιετνάμ, έχει εργασθεί στο Κογκρέσο, και έχει καθοδηγήσει το διαστημικό πρόγραμμα», είπε ο Ντέιβιντ Φεριέρο, διευθυντής των κρατικών αρχείων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, αναφερόμενος στους ρόλους που έχει παίξει ο Χανκς.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ιδρύματος, ο Χανκς αναγνωρίζεται γιατί «έχει εστιάσει τη διακριτική του ματιά σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του έθνους μας και τις έχει καταστήσει επίκαιρες σε μια νέα γενιά και στον κόσμο. Ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Χανκς εξακολουθεί να ζωντανεύει το αμερικανικό αφήγημα μέσω ιστοριών που θα είχαν διαφορετικά σβήσει από τη συλλογική μας μνήμη».
Το βραβείο, προσθέτει, αναγνωρίζει «τα άτομα των οποίων το έργο έχει καλλιεργήσει μια ευρύτερη εθνική συνειδητοποίηση της ιστορίας και της ταυτότητας των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω πρωτότυπων αρχείων».
Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν και ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίελμπεργκ, ο οποίος σκηνοθέτησε και τον Χανκς στις ταινίες «Saving Private Ryan» και «Bridge of Spies», καθώς και στην ταινία που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, «The Papers», η οποία αφορά έγγραφα του Πενταγώνου.