Αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ελληνικού κοινού, ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ Μικρόκοσμος / Downsizing, που προβάλλεται στο 58ο ΦΚΘ.

Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας. Στην ταινία, ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ υποδύονται ένα ζευγάρι που αποφασίζει να συρρικνωθεί χάρη σε μια επαναστατική εφεύρεση, με την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή, εφόσον σε μικροσκοπική κλίμακα τα χρήματα έχουν διαφορετική αξία. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 4/1/2018 από την UIP.

Είστε τελικά απαισιόδοξος» ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου. «Μάλλον ρεαλιστής», απάντησε ο 56χρονος Αλεξάντερ Πέιν. «Προσποιούμαι ότι κάθε ταινία που κάνω είναι κωμωδία. Σίγουρα και η ταινία μου αυτή είναι κωμωδία αλλά έχει και ζοφερά στοιχεία», είπε αναφερόμενος στο νέο του φιλμ που προβλήθηκε χθές στο Ολύμπιον σε ειδική προβολή στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Είναι η έκτη φορά που βρίσκομαι εδώ, ίσως η έβδομη. Έχω φέρει τέσσερις ταινίες στο παρελθόν, δύο φορές υπήρξα μέλος της κριτικής επιτροπής και μία πρόεδρος. Περνάω πάρα πολύ καλά, είμαι πανευτυχής εδώ. Χαίρομαι πάντα που παρά την κρίση και τις περικοπές στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη διατηρεί ζωντανό τον κινηματογραφικό της πολιτισμό», είπε ο Πέιν.

Αν και σε ερώτηση για το αν βρίσκεται κοντά στην ιδέα του να γυρίσει μια ταινία για την Ελλάδα ο Πέιν απάντησε πως «κάθε μέρα βρίσκομαι πιο κοντά στα πάντα…ακόμα και στον θάνατο» για τον ελληνικό κινηματογράφο προτίμησε να απαντήσει «Βλέπουμε … Λάνθιμο τώρα» και απέφυγε να εκφράσει δημόσια την άποψή του για τις σύγχρονες ελληνικές ταινίες.

Για τη Νορβηγία όμως, στην οποία αναφέρεται η τελευταία του ταινία (στη σκανδιναβική χώρα εξάλλου έχει γίνει μέρος των γυρισμάτων του “Downsizing”), έχει μάλλον διαφορετική γνώμη. «Ο Τζιμ Τέιλορ σκέφτηκε ότι μία τέτοια τρελή ιδέα δεν μπορούσε παρά να προέρχεται από μία σκανδιναβική χώρα. Στη Νορβηγία υπάρχουν άνθρωποι που είναι αρκετά γεροί στα μυαλά τους και αρκετά τρελοί» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου εν όψει της προβολής της ταινίας του).

Όσον αφορά τέλος την Αμερική , το Χόλυγουντ και τον …νέο πρόεδρο Τράμπ, ο Αλεξάντερ Πέιν απάντησε επίσης με το δικό του τρόπο…

-«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος να τον συμπαθεί…» (τον πρόεδρο Τράμπ).

Ως «πολύ αντιπαθητικό άνθρωπο» χαρακτήρισε επίσης ο Αλεξάντερ Πέιν τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνσταϊν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος παλιότερα συνεργαστεί .

«Προσωπικά; Ναι. Σοκαρίστηκα. Όλα αυτά συμβαίνουν παντού και συνέχεια, αλλά η έκταση της εγκληματικότητας με σόκαρε. Όλοι εκπλαγήκαμε από την έκταση του φαινομένου. Είναι κρίμα που έμειναν κρυφά τόσο διάστημα. Τώρα όμως βγήκαν στην επιφάνεια, οι γυναίκες μιλούν, δεν το ανέχονται άλλο κι αυτό είναι καλό. Δεν τον συμπαθούσα εξαρχής τον Γουάινσταϊν. Δεν ήθελα να συνεργαστώ ξανά μαζί του. Είναι πολύ αντιπαθητικός άνθρωπος και δεν ξέρω πώς τον προσεγγίζουν άλλοι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ