Με την ταινία «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» του Ντέιβιντ Φρανς, παρουσία του σκηνοθέτη- σε πρώτη παγκόσμια προβολή- άνοιξε η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου 2022 με την ταινία «Τυφλή φιλοδοξία» των Γουόρικ Ρος και Ρομπ Κόου.
Στο κατάμεστο Ολύμπιον βρέθηκε ο Ντέβιντ Φρανς και η παραγωγός Μίρα Τσανγκ. Ο Φρανς, ήταν να έρθει και πριν από δύο χρόνια για την ταινία του «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία», αλλά τον… πρόλαβε ο κορωνοϊός και έτσι χθες εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται τελικά στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
«Δεν ήταν εύκολο να κινηματογραφείς εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο σκηνοθέτης, σημειώνοντας ότι η ταινία πραγματεύεται την έρευνα για την ανάπτυξη των εμβολίων.
Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, στην ιστορική έδρα του θεσμού στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» και στις αίθουσες του Λιμανιού «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές» και διαδικτυακά.
Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ που υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα. Πρόκειται για τα «Χαρακώματα» του Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, το «Σπίτι από θραύσματα» του Δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ και το «F@ck this Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια.
Στη φρίκη της πανδημίας και του πολέμου, αναφέρθηκε κατά την τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, τονίζοντας ότι η Ουκρανία σήμερα «μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε μάθει κάτι από την ιστορία».
Η τέχνη κρύβει μέσα της μια μεγάλη δύναμη. Τη δύναμη της ελπίδας. Ας ψάξουμε μέσα από την τέχνη να βρούμε την ελπίδα και ας ελπίσουμε ότι στο τέλος το φως θα νικήσει το σκοτάδι», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης -μιλώντας και εκ μέρους της γενικής διευθύντριας Ελίζ Ζαλαντό, η οποία απουσίαζε λόγω επαφής της με κρούσμα.
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Σταύρος Καλαφάτης υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι «το Φεστιβάλ βρήκε το τρόπο να επιβιώσει και να συνεχίσει τη διπλή μορφή του, δια ζώσης και διαδικτυακά. «Προχώρησε και απέδειξε ότι η 7η τέχνη είναι μια κιβωτός που μπορεί να μας περάσει από τη μία όχθη στην άλλη», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης «στον αγώνα που δίνουν οι Ουκρανοί για τα δίκαια και τα δικαιώματά τους και τη συμπαράστασή του στον άμαχο πληθυσμό και τους πρόσφυγες», εκφράζοντας την ελπίδα να λήξει σύντομα ο πόλεμος.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τη σειρά του ευχήθηκε στο τέλος του φεστιβάλ «να έχουμε πίσω μας το κακό που ξεκίνησε. «Να έχουμε ειρήνη, υγεία και ευημερία στον κόσμο», τόνισε ο κ. Ζέρβας, ενώ στη συμβολή των ντοκιμαντέρ στην αναγνώριση και την ανάγνωση της πραγματικότητας, αναφέρθηκε η κ. Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την αξία της λειτουργίας του film office.
Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη, η οποία έκλεισε την τελετή έναρξης με την ευχή και στη νοηματική γλώσσα για «υγεία» και «ειρήνη».
Τα διαγωνιστικά, το κεντρικό θέμα, τα αφιερώματα και τα podcasts
Tα τρία διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης -το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward- φιλοξενούν μια σειρά από ταινίες, που πραγματεύονται τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής, μέσα από μια κριτική και οξυδερκή ματιά. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του ΦΝΘ, τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.
Το κεντρικό θέμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναζητά τη νέα μορφή της μετα-πραγματικότητας, Post Reality. Από αυτό το θέμα εμπνεύστηκε και ο δημιουργός κόμικ και εικονογράφος Kanellos Cob, ο οποίος υπογράφει την αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Τα τρία σποτ της διοργάνωσης υπογράφει η κινηματογραφίστρια Αγγελική Αριστομενοπούλου.
«Πρωταγωνιστές» φέτος είναι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Θα προβληθούν 93 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες στα τρία διαγνωστικά τμήματα- στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward,- καθώς και στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς προγράμματος, «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη».
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε καθολικά προσβάσιμη προβολή την ταινία «Ο μανάβης» (2013) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που είχε αποσπάσει το Βραβείο Κοινού στο 15ο ΦΝΘ.
Στο πρόγραμμα ειδικών προβολών περιλαμβάνονται η κινηματογραφική ταινία «Η πόλη και η πόλη» των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή και το ντοκιμαντέρ «Tραγωδία του Αιγαίου» (1961) του Βασίλη Μάρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά», που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν 12 κινηματογραφικά διαμάντια από το χρυσό παρελθόν του ελληνικού ντοκιμαντέρ.
Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει το έργο της auteur από τη Λετονία Λάιλα Πακάλνινα με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της. Επίσης, το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιεί spotlight στη Φινλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι προβάλλοντας 6 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.
«Από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2022 στην Αποθήκη Γ’, αλλά και διαδικτυακά, θα διεξαχθεί η «Αγορά Ντοκιμαντέρ», η σημαντικότερη κινηματογραφική Αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 19 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts, ενώ θα μεταδοθούν και 15 podcasts εκτός συναγωνισμού.
Το 24ο ΦΝΘ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος MEDIA.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr