Το ντοκιμαντέρ «Το 1821 στον Κινηματογράφο» θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2021, στο Ολύμπιον, από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Μέσα από εισηγήσεις διδασκόντων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, αλλά και εργασίες φοιτητών και φοιτητριών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων της θεωρίας, σεναρίου και της παραγωγής του κινηματογράφου, στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει προσπάθεια σφαιρικής και απροκατάληπτης προσέγγισης του ζητήματος της κινηματογραφικής αναπαράστασης της Επανάστασης του 1821.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς θέλαμε το 1821 να δουλευτεί σε διάφορα επίπεδα στο πρόγραμμα σπουδών, όπως -για παράδειγμα- τους τρόπους που μπορούν οι φοιτητές/τριες να φτιάχνουν σενάρια με θέματα πρόσωπα και γεγονότα από την Επανάσταση ή πως μπορούν να δουλέψουν οι σκηνογράφοι με ένα τέτοιο ιστορικό θέμα», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Τμήματος Ελευθερία Θανούλη.
Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι, για την κ. Θανούλη, μία καλή ευκαιρία για να μπει το θέμα των ιστορικών ταινιών στο Τμήμα Κινηματογράφου, με την ελπίδα, όπως σημειώνει, «να βγάζουμε κάποια στιγμή σκηνοθέτες, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ιστορικές ταινίες. Να έχουν το ιστορικό θέμα σαν μια επιλογή, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», γι’ αυτό και είναι πολύ λίγες οι ελληνικές ιστορικές ταινίες. Εκτιμά δε, ότι οι περισσότεροι κινηματογραφιστές αποτρέπονται από το να κάνουν ιστορικές ταινίες λόγω του υψηλού κόστους που αυτές απαιτούν, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι μόνο το κόστος αποτρεπτικός παράγοντας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, αυτό που αποθαρρύνει τους κινηματογραφιστές από το να κάνουν ιστορικές ταινίες είναι η συστηματική μελέτη που αυτές απαιτούν. Τονίζει, μάλιστα, ότι ένας από τους ρόλους του πανεπιστημίου πρέπει να είναι το να τους ενθαρρύνει προς αυτήν την κατεύθυνση, στην οποία η ίδια, όπως τονίζει, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα τον ένα χρόνο προεδρίας της στο Τμήμα. «Παρόλο που η περυσινή ήταν μια δύσκολη -λόγω πανδημίας- χρονιά, ένας σπόρος φυτεύτηκε», επισημαίνει η κ. Θανούλη, εκφράζοντας την ελπίδα «να μπει στον ορίζοντα των κινηματογραφιστών η ιστορική ταινία».
Πέρα από τις εισηγήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε δύο συνεδρίες, «Το 1821 στην κινηματογραφική εκπαίδευση» και «Η αναπαράσταση του 1821 στον κινηματογράφο», στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση με το Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, ο οποίος υπογράφει δύο ελληνικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση: την «Έξοδο 1826» (2017) και την «Πολιορκία» (2019).
Τέλος, θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Το 1821 στον Κινηματογράφο», για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση, από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Τμήματος Κινηματογράφου. Το ημίωρο ντοκιμαντέρ, με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παρουσιάζεται η ιστορία των ταινιών που διαχειρίστηκαν το 1821 από την πρώτη ταινία, «Γκουλνάρα: Ιστορία της ελληνικής ανεξαρτησίας, 1820-1830», μια ιταλική, βωβή ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου από Ιταλούς στη γειτονική χώρα, μέχρι την τελευταία την ταινία «Cliffs of freedom» του 2019 που αφορούσε αποκλειστικά την Επανάσταση και τον Αγώνα του 1821, σε σκηνοθεσία του Van Ling.
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν η Ελευθερία Θανούλη και ο Απόστολος Καρακάσης, το σενάριο η Ελευθερία Θανούλη και ο Παρασκευάς Μουρατίδης και το μοντάζ ο Πασχάλης Ρετζέπης, απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ