Αδιαμφισβήτητα ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χθες βράδυ κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας με το «Poor Things», αποδεικνύοντας πως είναι ικανός να κατακτήσει τον κινηματογραφικό κόσμο. Δεν το έβαλε κάτω ποτέ, αγωνίστηκε και τελικά η καθολική αποδοχή είναι πλέον γεγονός. Ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετείται πια στην πρώτη γραμμή των σημαντικότερων δημιουργών του σύγχρονου σινεμά.
Η ταινία του «Poor Things», είναι ένας ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.
Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Άλισντερ Γκρέι και σε σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα, ο Έλληνας σκηνοθέτης αντιστρέφει τον μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.
«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου Άλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων στους οποίους ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του.
Ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε τη σύντροφο του, Αριάν (Λαμπέντ) που «είναι πάντα εδώ για μένα. Και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας- τη Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Έμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα» δήλωσε.
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η μεγαλειώδης πορεία του
Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου 1973. Κατάγεται από την Ικαρία. Είναι γιος του μπασκετμπολίστα της ομάδας του Παγκρατίου και παίκτη της Εθνικής Ελλάδος Αντώνη Λάνθιμου, ο σκηνοθέτης αρχικά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ως καλαθοσφαιριστής της ομάδας του Παγκρατίου ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων τις οποίες εγκατέλειψε για τον κινηματογράφο. Σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα.
Τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης
Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance, βίντεο κλιπ και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και, παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Λάκη Λαζόπουλου στην τηλεοπτική σειρά «Δέκα Mικροί Mήτσοι».
Στη συνέχεια, σκηνοθετεί ίσως τα πρώτα καλαίσθητα βιντεοκλίπ της δεκαετίας του ’90 ανεβάζοντας συνολικότερα τον πήχη του επιπέδου παραγωγών στο χώρο των μουσικών προωθητικών βίντεο στην Ελλάδα. «Στην πίσω τσέπη του blue jean» της Κατερίνας Κυρμιζή, «Silver circle» του Νίκου Γρηγοριάδη, «Δέκα εντολές» της Δέσποινας Βανδή, «Άντεξα», «Θέλεις ή δεν θέλεις» και «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου» του Σάκη Ρουβά είναι μερικά από τα βιντεοκλίπ που έχουν περάσει από τα χέρια του.
Το 2001, συνεργάστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο στην κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος» και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του (μετά από τη σπουδαστική στη Σχολή Σταυράκου) «Uranisco Disco». Μέχρι να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την «Κινέττα» του 2005, μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, όπου ο Λάνθιμος ήταν μέλος της ομάδας που σχεδίασε τις τελετές έναρξης και λήξης.
Το 2002, είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία στο «DDD» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ακολούθησαν άλλες τρεις, με πιο πρόσφατη τον «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ για το Εθνικό Θέατρο του 2010.
Από τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» στα Όσκαρ
Η «Κινέττα», με τους Άρη Σερβετάλη, Ελευθερία Ράντου και Κώστα Ξικομηνό, προβλήθηκε στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Τορόντο (παγκόσμια πρεμιέρα), της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου. Όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες λίγοι την είδαν, λιγότεροι την εκτίμησαν. Εμπεριέχει, ωστόσο, όλα τα στοιχεία που έκαναν τις επόμενες ταινίες του Λάνθιμου να ξεχωρίσουν.
«Ο Κυνόδοντας» και η διάκριση στο Φεστιβάλ Καννών
Η πρώτη από αυτές ήταν ο «Κυνόδοντας» του 2009, με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Μαίρη Τσώνη και Άννα Καλαϊτζίδου. Ήταν η ταινία που τον καθιέρωσε πρώτα στο διεθνές και μετέπειτα στο ελληνικό κινηματογραφικό στερέωμα. Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο του παράλληλου διαγωνιστικού τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» και το Βραβείο Νεότητας. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου της απένειμε πέντε βραβεία το 2010, ενώ η προβολή της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και η διανομή της σε αγορές του εξωτερικού την έφερε μέχρι τα βραβεία Όσκαρ.
Στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 2011 ο Λάνθιμος ατύχησε να έχει απέναντί του ταινίες όπως το «Biutiful» του Αλεχάντρο Γκοσνάλες Ινιάριτου, το «Μέσα από τις φλόγες» του Ντενί Βιλνέβ και, φυσικά, το «Ίσως, άυριο!» της Σουζάνε Μπίερ που τελικά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Όμως πολλοί «μεγάλοι παίχτες» του Χόλιγουντ και της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας σημείωσαν στην ατζέντα τους το όνομα του Έλληνα σκηνοθέτη. Μερικά χρόνια αργότερα, στην προβολή του «Αστακού» στις Κάννες, η πρωταγωνίστρια Ρέιτσελ Βάις δήλωνε ότι ο «Κυνόδοντας» την είχε ενθουσιάσει: «Η φαντασία του Λάνθιμου με είχε συνεπάρει. Από τον “Κυνόδοντα” ήθελα να πάρω κι εγώ μέρος στον κόσμο του Λάνθιμου». Μέχρι να έρθει η ώρα του «Αστακού», όμως, μεσολάβησαν οι «Άλπεις».
Ο «Αστακός»
Ο «Αστακός» είναι η πρώτη του διεθνής ταινία, μια ιρλανδοβρετανοελληνική συμπαραγωγή με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λεά Σεϊντού, Τζον Σ. Ράιλι, Μπεν Γουίσο. Είναι, επίσης, η πιο επιτυχημένη του τόσο από πλευράς εισπράξεων (στις ΗΠΑ έφτασε να παίζεται σε 540 αίθουσες και ξεπέρασε τα 9 εκατ. δολάρια) όσο και διακρίσεων. Στις Κάννες κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής και μέχρι να φτάσει στο Όσκαρ συγκέντρωσε 20 ακόμη διακρίσεις από όλο τον κόσμο.
«Θάνατος του ιερού ελαφιού»
Για το «Θάνατος του ιερού ελαφιού» ο Λάνθιμος κράτησε τον Κόλιν Φάρελ και έβαλε δίπλα του ένα ακόμη μεγαλύτερο όνομα, τη Νικόλ Κίντμαν. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες συνοδεύτηκε από το βραβείο σεναρίου. Η ταινία ακολουθεί την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», διαλέγεται μαζί της και ουσιαστικά συνθέτει μια ιστορία που μιμείται δημιουργικά τον γνωστό μύθο.
«The Favourite» και η βράβευση στα Όσκαρ
Το 2018 έρχεται η ταινία «The Favourite», στην οποία ο Τόνι ΜακΝαμάρα υπογράφει το σενάριο. Η Ολίβια Κόλμαν με την εκπληκτική της ερμηνεία κερδίζει το Όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου έχοντας δίπλα της τρομερές συμπρωταγωνίστριες τις Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, που εξελίσσεται σε “μούσα” του Γιώργου Λάνθιμου.
«Poor Things» και Χρυσός Λέοντας
Πέρασαν πέντε χρόνια κι ο Λάνθιμος επέστρεψε και πάλι στη Βενετία για να κάνει την πρεμιέρα του. Στην προβολή του «Poor Things» το χειροκρότημα ήταν ζεστό και παρατεταμένο. Όλα έδειχναν πως είχε εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Χρυσός Λέοντας και η ταινία πλέον μπαίνει στη μάχη για την κατάκτηση Όσκαρ…»!
Ο Γιώργος Λάνθιμος με το ανυπέρβλητο ταλέντο του θα μας προσφέρει σίγουρα μεγάλες ακόμη στιγμές κινηματογραφικής απόλαυσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Άλλωστε ο Έλληνας κινηματογραφιστής με τις ταινίες του ήδη έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.