Ακτιβιστές για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας και κινηματογραφικοί παραγωγοί επέκριναν την απόφαση του Συμβουλίου Ταξινόμησης Ταινιών της Κένυας να απαγορεύσει ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία ενός Κενυάτη ο οποίος δίνει μάχη με τη σεξουαλικότητά του.
Όπως υποστηρίζουν, η απαγόρευση της ταινίας 52 λεπτών «I Am Samuel» ισοδυναμεί με «διάκριση και δίωξη» των LGBTQ+ ατόμων.
Η ταινία -η οποία γυριζόταν επί πέντε χρόνια και χρειάστηκαν δύο έτη για να ολοκληρωθεί το μοντάζ της- ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού άνδρα που βασανιζόταν από τη σεξουαλικότητά του, ενώ μεγάλωνε στην αγροτική Κένυα, και βρήκε αποδοχή μετά τη μετακόμισή του στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι.
«Η συνεχιζόμενη ποινικοποίηση των ατόμων LGBTQ+ στην Κένυα απέχει λίγο από τις διακρίσεις και τις διώξεις ατόμων που θεωρούνται ότι έχουν μειονοτικό προσανατολισμό. Η κίνηση υπαγορεύεται από πολύ μισαλλόδοξες και παρεμβατικές θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Kamau Ngugi, εκτελεστικός διευθυντής της Defenders Coalition, συμμαχίας οργανώσεων και ακτιβιστών για τα δικαιώματα της LGBTQ+, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
Ο Οργανισμός Ταξινόμησης Ταινιών ανακοίνωσε ότι το έργο παραβίασε κατάφωρα τους νόμους της χώρας, που τιμωρούν όλες τις μορφές ομοφυλοφιλίας ή ομοφυλοφιλικών γάμων, και πως η ιστορία ήταν μια «σαφής και σκόπιμη προσπάθεια του παραγωγού να προωθήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων ως έναν αποδεκτό τρόπο ζωής».
Ανέφερε, ακόμη, ότι στόχος ήταν να επηρεάσει τους θεατές να πιστεύουν ότι «η παλαιότερη γενιά που ήταν κάποτε ενάντια στο LGBTQ+ σιγά – σιγά εξοικειώνεται και δέχεται γάμους ομοφυλοφίλων».
Η νομοθεσία στην Κένυα ποινικοποιεί όποιον ασχολείται με αυτό που ονομάζεται «σαρκική επαφή οποιουδήποτε προσώπου ενάντια στην τάξη της φύσης». Εάν καταδικαστούν, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έως και 14 χρόνια φυλάκιση. Το Σύνταγμα της Κένυας αναφέρει ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ δύο ατόμων από αντίθετα φύλα.
Η Toni Kamau, παραγωγός της ταινίας, είπε ότι η απαγόρευσή της συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του λόγου που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας. «Λυπάμαι βαθιά για τη φρασεολογία που εισάγει διακρίσεις από την κυβέρνηση για να περιγράψει τις εμπειρίες των ανθρώπων που μας επέτρεψαν να εισέλθουμε στις ζωές τους», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ