Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, το αγαπημένο διήγημα του Κάρολου Ντίκενς, δημιούργησε τον μοναδικό μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.
Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.
Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.
Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.
Το βιβλίο του Ντίκενς ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόννηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας, σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας για την εργατική τάξη της Αγγλίας. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.
Το διήγημα του Ντίκενς από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του κέρδισε τους κριτικούς, ενώ επαινέθηκε και από τους ομοτέχνους του, με προεξάρχοντα τον Γουίλιαμ Μέικπις Θάκερεϊ, που δεν φείσθηκε επαίνων. Στον αντίποδα, ο σύγχρονος Αμερικανός φιλόσοφος Μάικλ Λέβιν, έγραψε μία κριτική του έργου από νεοφιλελεύθερη σκοπιά, για να καταγγείλει τα «μεγάλα ψέμματα» του Ντίκενς και να υπερασπισθεί τον Σκρουτζ «ως ένα επιχειρηματία του οποίου οι ιδέες και πρακτικές ωφελούν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους υπαλλήλους του και την κοινωνία εν γένει».
Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγγούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.
Ωστόσο ας δούμε δέκα κινηματογραφικές μεταφορές της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας που αγαπήθηκαν και συγκινούν μέχρι σήμερα τους σινεφίλ.
Scrooge (1935): Η πρώτη επί της ουσίας κινηματογραφική μεταφορά της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας». Ο Σέιμουρ Χικς στον ρόλο του μίζερου Σκρουτζ, ο Ντόναλντ Κάλτθροπ ως Μπομπ Κράτσιτ, ο Ρόμπερτ Κόχραν ως Φρεντ. Τα φαντάσματα ακούγονται, αλλά δεν φαίνονται!
Δείτε το τρέιλερ:
A Christmas Carol (1938): Η Metro-Goldwyn-Mayer παρουσίασε την επιτυχημένη ιστορία με τον Ρέτζιναλντ Όουεν και παρέδωσε τη δική της «αμερικανική εκδοχή» το 1938. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το φιλμ προβλήθηκε αμέτρητες φορές. Το 1988, γιορτάζοντας τα 50 της χρόνια, η ταινία κυκλοφόρησε και σε έγχρωμη εκδοχή.
Δείτε το τρέιλερ:
Scrooge (1951): Για πολλούς κριτικούς, θεωρείται μέχρι και σήμερα η αξεπέραστη απόπειρα να μεταφερθεί η αγαπημένη ιστορία του Ντίκενς στη μεγάλη οθόνη. Ο Σκωτσέζος Άλαστερ Σιμ είναι εξαιρετικός ως Σκρουτζ.
Δείτε το τρέιλερ:
Scrooge (1970): Η μιούζικαλ βραβευμένη εκδοχή. Ο Άλμπερτ Άλμπερτ Φίνεϊ υποδύεται μοναδικά τον σκληρό ήρωα ενώ το μουσικό μέρος του ρόλου του Κένεθ Μορ ως φάντασμα των Χριστουγέννων ξεχωρίζει.
Mickey’s Christmas Carol (1983): H Disney πτυχή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» με τον Σκρουτζ ΜακΝτακ στο ρόλο του Εμπενίζερ, το Μίκι Μάους ως Μπομπ Κράτσιτ, το Γκούφι ως Τζέικομπ Μάρλεϊ και τον Ντόναλντ Ντακ ως Φρεντ. Άνθρωποι, πάπιες και ποντίκια.
Scrooged (1988): O Μπιλ Μάρεϊ ως Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι εξαιρετικός και αφήνει το καλλιτεχνικό του στίγμα σε μια από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Κάρολου Ντίκενς.
Δείτε το τρέιλερ:
The Muppet Christmas Carol (1992): Η αγαπημένη, πασίγνωστη ιστορία αλά Μάπετ Σόου, με τους αγαπημένους ήρωες να καταλαμβάνουν τους θρυλικούς ρόλους και τον Μάικλ Κέιν να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.
Δείτε το βίντεο:
A Christmas Carol (1997): Animation και μιούζικαλ, με τις φωνές των Τιμ Κάρι, Γούπι Γκόλντεμπεργκ, Μάικλ Γιορκ, Εντ Άσνερ και πολλά νέα τραγούδια.
Christmas Carol: The Movie (2001): Με τη φωνή της Κέιτ Γουίνσλετ. και του Νίκολας Κέιτζ.
Δείτε το βίντεο:
A Christmas Carol (2009): Σκηνοθετεί ο Ρόμπερτ Ζεμέκις και πρωταγωνιστεί ο Τζιμ Κάρεϊ και ο Γκάρι Όλντμαν. Η ταινία κάνει τεράστια επιτυχία με 325 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις.
Δείτε το τρέιλερ: