Πραγματοποιήθηκε εχθές διαδικτυακά συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ κ. Μάρκος Χολέβας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της παρούσας διοίκησης και ενημέρωσε για τις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού θέτοντας και χρονοδιαγράμματα. Ξεκινώντας ευχαρίστησε την κινηματογραφική κοινότητα, «που με τη δουλειά της δικαιώνει την ύπαρξη του ΕΚΚ» τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της κινηματογραφικής τέχνης σε όλα της τα στάδια. «Αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργικότητα και τη δουλειά που αυτή απαιτεί, και ο στόχος μας είναι, το ΕΚΚ να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο ο κινηματογράφος ως τέχνη και ως βιομηχανία θα μπορεί να ευδοκιμήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
 
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του το νέο Δ.Σ πήρε αποφάσεις που επιδιώκουν να καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες διεκπεραίωσης αιτημάτων παραγωγής, που σχετίζονται με τη διευκόλυνση μιας παραγωγής η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ τόνισε ο κ. Χολέβας και υπογράμμισε πως «μεταβιβάσαμε στον γενικό διευθυντή κ. Παντελή Μητρόπουλο μια σειρά αρμοδιοτήτων, όπως η αλλαγή Παραγωγού, η αλλαγή ημερομηνιών γυρίσματος, παράδοσης υλικών κλπ., ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη λήψη αποφάσεων».
 
Ο πρόεδρος του Δ.Σ αναφέρθηκε σε αποφάσεις που πάρθηκαν για την αποτελεσματική υλοποίηση του Ειδικού Χρηματοδοτικού Πρόγραμμα στήριξης της κινηματογραφικής κοινότητας, που πλήττεται από την πανδημία. Συγκεκριμένα:
 
Μόλις ανέλαβε το Δ.Σ, είχε να αντιμετωπίσει την επίλυση του ζητήματος διακοπής των διαδικασιών του Ειδικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος Covid 19 που εκτελείται με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ. Υπήρχε μεγάλος προβληματισμός στη κινηματογραφική κοινότητα για την απόφαση που είχε παρθεί με την οποία θα επιλέγονταν άλλα 100 σενάρια, επιπλέον των 119 που είχαν προκριθεί, και από τα συνολικά 200 σενάρια ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ θα επιλέγονταν τα προβλεπόμενα 50 σχέδια προς χρηματοδότηση (25+25). Σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ εκπονήθηκε ένα Συμπληρωματικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα το οποίο θα επιλέξει επιπλέον 100 σενάρια, από αυτά που δεν χρηματοδοτήθηκαν με το κυρίως πρόγραμμα. Σενάρια μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που ενισχύονται με 2.500 ευρώ το καθένα. Στη συνέχεια αυτά θα αξιολογηθούν, από τις επιτροπές του ΥΠΠΟΑ που είχαν δημιουργηθεί για το αρχικό πρόγραμμα Covid-19, με στόχο τη χρηματοδότηση άλλων 20 ταινιών (10+10). Το συνολικό ποσόν χρηματοδότησης του Συμπληρωματικού προγράμματος ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ περίπου.

Δημιουργήθηκε η πλατφόρμα e-services.gfc.gr, για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της κατάθεσης και εξέτασης προγραμμάτων χρηματοδότησης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τις ανάγκες του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Covid 19, ώστε να κερδηθεί όσος χρόνος ήταν δυνατόν.

Παράλληλα προχώρησαν και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του τμήματος animation, η τροποποίηση των συμβάσεων ώστε να δοθεί σε όλους ο χρόνος των 6 μηνών για την παράδοση των έργων, η υπογραφή των 119 χρηματοδοτήσεων σεναρίων της Α’ φάσης, η διαβίβαση των 108 προτάσεων που κατατέθηκαν για τη β’ φάση αξιολόγησης και χρηματοδότησης στο ΥΠΠΟΑ, η υπογραφή συμβάσεων και ανάθεση της αξιολόγησης στις επιτροπές του συμπληρωματικού προγράμματος κλπ.

«Θα ήθελα να αναφέρω ότι μόνο για τα προγράμματα Covid-19 έχουν ετοιμαστεί και υπογραφεί 120 συμβάσεις σε 1 μήνα περίπου επί συνολικά 170 συμβάσεων. Καταλαβαίνουμε ότι η υπογραφή των συμβάσεων δεν πραγματοποιείται με τον ρυθμό που όλοι θα επιθυμούσαμε αλλά ζητούμε τη κατανόησή σας λόγω του μεγάλου όγκου και συντόμου χρονικού διαστήματος μέσα στον οποίο πρέπει να διεκπεραιωθεί», υπογράμμισε ο κ. Χολέβας και συνέχισε λέγοντας πως «ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των προγραμμάτων Covid-19 και να εκκρεμεί μόνον η επιλογή από τις επιτροπές του ΥΠΠΟΑ των 20 επιπλέον ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν. Το δε οικονομικό αποτύπωμα των 2 αυτών προγραμμάτων, στη κινηματογραφική κοινότητα είναι περίπου 3.800.000 ευρώ».
 
Εκπονήθηκε ταυτόχρονα και ένα τρίτο Ειδικό Πρόγραμμα καταπολέμησης των επιπτώσεων της πανδημίας, που αφορά τις κινηματογραφικές αίθουσες. Στο πρόγραμμα αυτό, που είναι πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ, ενισχύονται οι χειμερινοί κινηματογράφοι (μονής ή διπλής αίθουσας) μέσω του ΕΚΚ, εφόσον έχουν ή θα παίξουν ελληνική ταινία κατά τις κινηματογραφικές περιόδους 2019-2020 και 2020-2021. Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης είναι 1.350.000 ευρώ. Το πρόγραμμα τρέχει ήδη από την 1η Δεκεμβρίου και υποστηρίζεται κι αυτό από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη κατάθεση των αιτημάτων.

Όλα τούτα σημαίνουν ότι μέσω του ΕΚΚ το ΥΠΠΟΑ διαθέτει συνολικά 5.150.000 ευρώ για τη στήριξη, λόγω της πανδημίας, της ελληνικής κινηματογραφίας.
 
Ο γενικός διευθυντής κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνει η παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ «ώστε να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση των υπηρεσιών του προκειμένου να είναι αμφίδρομη η επικοινωνία προς το ΕΚΚ από τους ενδιαφερόμενους και το αντίστροφο, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις συναλλαγές με το ΕΚΚ». Ήδη για την εκπόνηση του σχετικού διαγωνισμού, τα κονδύλια του οποίου θα καλυφθούν από το Π.Δ.Ε, έχει συσταθεί επιτροπή πανεπιστημιακών με αυτό το γνωστικό αντικείμενο. «Στόχος είναι μέσα στο προσεχές εξάμηνο να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της επιδιωκόμενης ενέργειας».
 
Στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σχετικά με τα τακτικά χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ, αλλά στην ανασυγκρότηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, που θα το κάνουν δεκτικό και αποτελεσματικό απέναντι στις προκλήσεις του αύριο, αναφέρθηκαν ο κ. Χολέβας και ο κ. Μητρόπουλος. Συγκεκριμένα:
 
Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε ο φάκελος για τη χρηματοδότηση σχεδίου δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας με τίτλο «Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία», προκειμένου να μη χαθεί η διεκδίκηση προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΚΚ που βρίσκεται προς οριστική έγκριση στο ΥΠΠΟΑ.

Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την εξέταση όλων των προτάσεων χρηματοδότησης που έχουν συσσωρευτεί τα 2 τελευταία χρόνια στο ΕΚΚ. Προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο τετράμηνο να αξιολογηθούν όλες οι εκκρεμείς προτάσεις. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ κρίσιμη γιατί θίγει την αξιοπιστία του ΕΚΚ, αφού πολλές φορές οι παραγωγοί μένουν έκθετοι απέναντι σε συμπαραγωγούς και αποδυναμώνονται στη προσπάθεια τους για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο που δημιούργησε το προηγούμενο ΔΣ, όμως κυρίως με γνώμονα την ευρωπαϊκή εμπειρία και την πεποίθηση ότι ο κανονισμός πρέπει να είναι εργαλείο για ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας και όχι ένα δύσκαμπτο γραφειοκρατικό κείμενο που αντιμετωπίζει-μερικές φορές και εχθρικά-τον παραγωγό και τη δημιουργική ομάδα. Στόχος είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός αυτός. Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει τη διαδικασία χρηματοδότησης όλων των σταδίων παραγωγής, συμπεριλαμβάνοντας και τη διανομή και προώθηση ενός κινηματογραφικού έργου. Βεβαίως υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που καθορίζουν την αξιόπιστη λειτουργία του ΕΚΚ ως προς την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της διεκπεραίωσης των αιτημάτων. Δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, όμως και εδώ σύντομα θα φανούν αποτελέσματα.

Οι συνέργειες που αποβλέπουν στην αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων του ΕΚΚ είναι επίσης στους βασικούς στόχους του ΕΚΚ. Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τον ελληνικό κινηματογράφο αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιτυχημένη πορεία του και τη παρουσία του στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα.

«Δεν αγνοούμε την ανάγκη αποκατάστασης του χαμένου χώρου για την ελληνική ταινία στο κοινό. Πρόθεση μας, είναι η εκπόνηση όλων των απαραίτητων σχεδίων σε συνεργασία με τους Διευθυντές και το Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ ώστε ο οργανισμός αυτός να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην ανάδειξη, στη προώθηση και προβολή του ανθρώπινου δυναμικού, και του δυναμισμού που έχει φανερώσει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ .
 
Στη Συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες ο κ. Παντελής Μητρόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Ελένη Χανδρινού και τα μέλη του Δ.Σ: η κ. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η κ. Μαρία Καλλιμάνη και η κ. Δάφνη Χατζηπροκοπίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ