Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα ίδρυσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών «Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας».
Η νέα σχολή του ΕΑΠ θα έχει άμεση διασύνδεση με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές της το εαρινό εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους (2022-23). Τα μαθήματα θα διεξάγονται εξ αποστάσεως και κάποια εργαστήρια δια ζώσης στην πόλη της Δράμας.
Η διοίκηση του ΕΑΠ εκτιμά πως «η λειτουργία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την δυναμική -και την υποδομή- του Φεστιβάλ Δράμας που κάθε χρόνο υποδέχεται το «νέο αίμα» της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, αναμένεται να ενδυναμώσει τον παιδευτικό ρόλο του Φεστιβάλ και βέβαια να αναδείξει την πόλη της Δράμας σε ένα από τα κατ’ εξοχήν κινηματογραφικά κέντρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: μια πόλη ταυτισμένη με την εκπαίδευση αλλά και την προβολή των κινηματογραφιστών του αύριο».
Το πρόγραμμα θα έχει δύο κατευθύνσεις: Η μία θεωρητική και η δεύτερη δημιουργική, ανάλογα με το είδος των θεματικών ενοτήτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η εισαγωγή στη σχολή θα γίνεται σε κάθε εξάμηνο. Η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι τετραετής (8 ακαδημαϊκά εξάμηνα) και σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα μπορεί να έχει και στα 4 έτη 800-1000 εγγεγραμμένους φοιτητές.
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργαστούν σε οποιονδήποτε δημιουργικό τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών (Σκηνοθέτες, Παραγωγοί, Σεναριογράφοι, Ενδυματολόγοι, Σκηνογράφοι, Διευθυντές Φωτογραφίας, Ηχολήπτες, Κριτικοί Κινηματογράφου, μοντέρ). Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση Θεματικών Ενοτήτων/Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (30 ECTS ανά εξάμηνο), οι οποίες αντιστοιχούν σε 240 ECTS. Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ