Μία από τις πιο αναμενόμενες ελληνικές ταινίες που έκανε πρεμιέρα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας είναι το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής». Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του γνωστού ηθοποιού και τραγουδοποιού Πάνου Βλάχου, ο οποίος καταπιάνεται με πρωτότυπο τρόπο με ένα θέμα της αθλητικής και όχι μόνο ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, όπου σημειώθηκε ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης βγήκε νικητής του πρώτου επίσημου αγώνα Μαραθωνίου προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας. Πως όμως ένας άσημος νερουλάς από το Μαρούσι, που δεν είχε ποτέ ξανά συμμετάσχει σε κάποιον αθλητικό αγώνα, πέτυχε ένα τέτοιο ασύλληπτο ρεκόρ; Η νίκη αμφισβητήθηκε από τον μαραθωνοδρόμο που επίσημα τερμάτισε δεύτερος, τον αθλητή Χαρίλαο Βασιλάκο, αλλά και άλλους. Ο Πάνος Βλάχος διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές και ρίχνει φως στους αφανείς ήρωες του πρώτου Μαραθωνίου. «Δεν είχα σχεδιάσει πώς θα συστηθώ ως σκηνοθέτης στο κοινό. Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα. Δεν με γοητεύουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Όμως, είμαι ένας καλλιτέχνης που του αρέσει να αφηγείται ιστορίες, ειδικά αν μέσα από αυτές μπορούμε να δούμε και την αντανάκλαση της δικής μας ποιότητας, ως άνθρωποι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Βλάχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο δημιουργός, που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμερική, δεν είχε πρόθεση να κάνει ντοκιμαντέρ. «Έσκασε κυριολεκτικά στα χέρια μου. Ετοίμαζα ένα σενάριο για μία ταινία μυθοπλασίας με ήρωες μια ημιπαράνομη συμμορία παιδιών στην Αθήνα της Ολυμπιάδας του 1896. Το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν της έρευνάς μου για την ταινία. Όταν ολοκλήρωσα τη συγγραφή του σεναρίου, ήρθα να συναντήσω κάποιους ανθρώπους στην Ελλάδα με σκοπό να εμπλουτίσω τους ήδη υπάρχοντες ρόλους που υπήρχαν στην ταινία μυθοπλασίας. Γνώριζα ότι υπήρχε debate γύρω από την πρωτιά του Λούη, αλλά δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα. Όταν συνάντησα την οικογένεια του Χαρίλαου Βασιλάκου και μου ξεδίπλωσε όλη αυτή την ιστορία, πήγα την επόμενη μέρα με συνεργείο, έτσι ώστε να μαγνητοσκοπήσω τη συνομιλία μας για το αρχείο μου, χωρίς να έχω κάποιον άλλον απώτερο σκοπό. Συνεχίζοντας την έρευνα, και πηγαίνοντας από ιστορία σε ιστορία κατέληξα να κάνω μία ταινία τεκμηρίωσης».

Χωρίς να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση, το ντοκιμαντέρ «Εφτά λεπτά ψυχής» επιχειρεί να δώσει απάντηση σχετικά με τη νίκη του Λούη ξεδιπλώνοντας τη διαχρονική ακολουθία των βασικών ενστάσεων και παραθέτοντας στους θεατές πηγές και μαρτυρίες προκειμένου να σχηματίσει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Βασισμένος σε όσες περισσότερες πηγές μπόρεσε να συγκεντρώσει, όπως δημοσιεύματα, μαρτυρίες συγγενών και απόψεις ειδικών του αθλητισμού, ο Πάνος Βλάχος θέλησε να φωτίσει τον δρομέα Σπύρο Λούη και κάποιους συναθλητές του, όπως τον Χ. Βασιλάκο ή τον Σπύρο Μπελόκα, ο οποίος αποκλείστηκε από τον αγώνα. Μάλιστα, και ο ίδιος ο δημιουργός – που ασχολείται με σπορ αντοχής και υπεραντοχής, έτρεξε δύο μαραθωνίους, για να διαπιστώσει αν το κατόρθωμα του Λούη ήταν εφικτό. «Δεν υπήρχε photo finish σε εκείνον τον αγώνα, δεν υπάρχει τίποτα. Ήθελα, λοιπόν, και από τη θέση του δρομέα, να φτάσω την έρευνα όσο πιο μακριά μπορούσα» εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και καταθέτουν την άποψή τους, μεταξύ άλλων, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο αθλητής στίβου μεγάλων αποστάσεων, Δημήτρης Θεοδωρακάκος, o πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS) Πάκο Μποράο, o καθηγητής Αθλητικής Επιστήµης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Γιάννης Πιτσιλαδής, δημοσιογράφοι που έχουν καλύψει τον στίβο, αλλά και ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο εγγονός του Ολυμπιονίκη. Ενώ αφηγούνται ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Υπήρχε μία ολόκληρη ομάδα μαζί με την οποία δουλέψαμε πάρα πολύ καιρό ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα αλλά και τις πιο έγκυρες πηγές, οι οποίες ήταν αρκετά δύσκολο να βρεθούν γιατί πρόκειται για μία περίοδο όπου τα περισσότερα πράγματα γραφόντουσαν κατόπιν εορτής και δια της παρατήρησης μέσω τρίτων. Όσο προχωρούσε το ντοκιμαντέρ, ήρθα αντιμέτωπος με αντικρουόμενες απόψεις και πληροφορίες σχετικά με το τι έγινε τότε. Κάθισα απέναντί στους συνεντευξιαζόμενους παίζοντας τον αντίθετο ρόλο με σκοπό να “αμφισβητήσω” την βεβαιότητά τους. Προσπάθησα να προσεγγίσω την υπόθεση επιστημονικά, αθλητικά, φιλοσοφικά ακόμα και θεολογικά για να καλύψω όλες τις εξηγήσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί», αναφέρει ο Πάνος Βλάχος. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν έκανε αυτή την ταινία με σκοπό να ξεσκεπάσει κάτι και να ανατρέψει την ιστορία. «Εκεί που κάποιος μπορεί να δει μία ίντριγκα εγώ βλέπω ρομαντισμό και συγκίνηση. Μου αρέσει να προκαλώ εποικοδομητικές συζητήσεις, όχι αμφιβολίες. Το “Εφτά λεπτά ψυχής” θέτει το ερώτημα του ποιος είναι τελικά νικητής και ποιος είναι ηττημένος σε σχέση με το ίχνος που αφήνει ο καθένας στη ζωή του».

* Το ντοκιμαντέρ «Εφτά λεπτά ψυχής» έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και αναμένεται να προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης