Το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, παρουσιάζεται από την Κυριακή 29 Μαΐου έως και την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. H δράση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 9 ταινίες που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου με την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Είμαι το Δουβλίνο» των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Άνα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι. Οι σκηνοθέτες Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση και μετά την προβολή θα συνομιλήσουν με το κοινό για την ταινία τους, η οποία ακολουθεί ένα νεαρό Σομαλό πρόσφυγα, τραγικό θύμα της Συνθήκης του Δουβλίνου, έναν άνθρωπο δίχως εστία, με αβέβαιο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30/5 συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες, λόγια, τεκμήρια» (ώρα 21.30, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα Α). Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, θα συμμετέχουν η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» Λώρα Παππά, ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι και η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου, η ταινία της οποίας Ο πιο μακρύς δρόμος προβάλλεται στο αφιέρωμα.

Τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος εστιάζουν σε διάφορες όψεις του προσφυγικού, καθηλώνοντας με τη δύναμη των εικόνων τους. Ξετυλίγουν τη σκληρή καθημερινότητα προσφυγόπουλων από τη Συρία που καταφεύγουν στο γειτονικό Λίβανο (Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ), αλλά και τον αγώνα πέντε παιδιών προσφύγων να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε ένα σχολείο της Δανίας, κόντρα στις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος τους (Ένα σπίτι στον κόσμο του Αντρέας Κοφόντ). Αποτυπώνουν τη δραματική αναζήτηση ασύλου ενός εφήβου πρόσφυγα στην Ευρώπη (Ονειρεύομαι τη Δανία του Μίκαελ Γκράβερσεν), καθώς και την περιπέτεια δυο συνομηλίκων του που καταλήγουν στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, έχοντας πέσει θύματα διακινητών (Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου).

Δύο ντοκιμαντέρ διερευνούν το μεταναστευτικό ζήτημα με επίκεντρο το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, απ’ τις βασικές πύλες εισόδου Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη (Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί του Tιμ Ντε Κέερσμεκερ, Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα του Γιάκομπ Μπρόσμαν). Επίσης, δύο από τις ταινίες του αφιερώματος φέρουν την υπογραφή σκηνοθετών που υπήρξαν οι ίδιοι πρόσφυγες: ο ιρανικής καταγωγής Μορτέζα Τζαφαρί στο Όνειρο ζωής καταγράφει μια οδύσσεια που κάποτε έζησε κι εκείνος, αυτή τη φορά με αφετηρία τη Λέσβο και τους πρόσφυγες που φτάνουν εκεί, ενώ ο σέρβος Βλάντιμιρ Τόμιτς στο Πλωτό Ξενοδοχείο «Ευρώπη» επιστρέφει στα χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, όταν ως παιδί αναγκάστηκε να μείνει μαζί με συμπατριώτες του σε ένα δανέζικο πλοίο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 29/5

21.00 Ταινία έναρξης: Είμαι το Δουβλίνο των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Άνα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι (2015, 80’)

Παρουσία των σκηνοθετών Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ –

Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό

Είσοδος με προσκλήσεις. Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων

22.45 Σπουδαστικές ταινίες για το προσφυγικό

Μέλισσες (13’) των Άννας Αργύρη, Ρενάτας Ζαφείρη, Διαμαντή Κιντσάκη, Χριστίνας Μιξαφέντη
Ίχνη (15’) των Ιωάννας Γιακουμάτου, Μαρίας Κοκκινιά, Μαρίας Ραουζέου, Κλειώς Τζαμτζή, Αθηνάς Χατζηπολυχρόνη

Μικρές πατρίδες (21’) των Δημοσθένη Δημάδη, Μαρίας Μουστάκα, Ζηνοβίας Χατζηδάκη, Βανέσσας Μαραγκού

Οι ταινίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτισμικές Σπουδές. Εφαρμογές στο πεδίο των ταινιών τεκμηρίωσης και πολιτιστικού ντοκιμαντέρ» του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΜΣ «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και τής Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση».

Δευτέρα 30/5



20.00 Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (2015, 77’)

Παρουσία της σκηνοθέτιδας – Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό

23.00 Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (2015, 57’)

Τρίτη 31/5



21.00 Ονειρεύομαι τη Δανία του Μίκαελ Γκράβερσεν (2016, 60’)

22.00 Ένα σπίτι στον κόσμο του Αντρέας Κοφόντ (2015, 62’)

23.10 Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα του Γιάκομπ Μπρόσμαν (2015, 93’)

Τετάρτη 1/6



20.45 Όνειρο ζωής του Μορτέζα Τζαφαρί (2016, 66’)

Παρουσία του σκηνοθέτη – Θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό

22.15 Πλωτό Ξενοδοχείο «Ευρώπη» του Βλάντιμιρ Τόμιτς (2015, 71’)

23.30 Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί του Tιμ Ντε Κέερσμεκερ (2015, 70’)

Πληροφορίες:

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Α.Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135 (μετρό Κεραμεικός).

Εισιτήρια: Ημερήσιο: 5 ευρώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης