Με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόφσκι, ένα εκθαμβωτικό και αθεράπευτα ρομαντικό οδοιπορικό μέσα στον χρόνο το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας του εφετινού Φεστιβάλ Καννών, ανοίγει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 η αυλαία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Πολωνού σκηνοθέτη.

Πέντε χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας «Ida», και συνεχίζοντας μια εξαιρετική σκηνοθετική καριέρα η οποία περιλαμβάνει ταινίες όπως τα πολυβραβευμένα «Τελευταίο Καταφύγιο» (2000) και «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» (2004), ο σημαντικότερος δημιουργός που μας σύστησε το σινεμά της Πολωνίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, παραδίδει με τον «Ψυχρό Πόλεμο» ένα αλησμόνητο ταξίδι στις περιπετειώδεις στάσεις ενός μεγάλου έρωτα ο οποίος διατρέχει μερικές από τις πιο ταραχώδεις δεκαετίες της ιστορίας του 20ού αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 24ες «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους Δαναός (1 και 2), Όπερα (1 και 2), Ιντεάλ, Άστορ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα παρουσιάσουν προβολές και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Παλλάς.

Η εφετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει συνολικά 181 ταινίες από όλον τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος, μεταμεσονύκτιες προβολές και μουσικά φιλμ, ενώ στη διάρκεια της διεξαγωγής της θα εμπλουτίσει το πρόγραμμά της με μία σειρά από εκδηλώσεις (εκθέσεις, εγκαταστάσεις, διαλέξεις και πάρτι).

Από την Ινδονησία μέχρι την Ουρουγουάη και από την Βραζιλία μέχρι την Λιθουανία, 15 ταινίες απαρτίζουν εφέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Όλες αποτελούν το ντεμπούτο ή την δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους σε ένα τμήμα που επιχειρεί να αναδείξει τα νέα ταλέντα και τους πιο περιζήτητους δημιουργούς του αύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό σινεμά έχει και εφέτος την τιμητική του στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν, συναντάμε το πολυβραβευμένο στα φεστιβάλ του εξωτερικού δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη, «Οίκτος», την πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το «Chinatown – Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν καθώς και τη νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, με τίτλο «Σ’ αυτήν τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει», η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή του Έλληνα δημιουργού πίσω από την κάμερα, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Η συγκεκριμένη προβολή θα είναι καθολικά προσβάσιμη, με τη συνεργασία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών.

Μάλιστα το φεστιβάλ διοργανώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη, με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού είναι, επίσης, προσβάσιμες (οι ταινίες «Τεστοστερόνη» και «Απέναντι» με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και οι υπόλοιπες ταινίες με υπότιτλους βάσει διαλόγων).

Το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ταινιών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως το «H Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» της Ντεζιρέ Ακαβάν που κέρδισε το εφετινό βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το «Wildlife» του Πολ Ντέινο, το «Rojo» του Μπέντζαμιν Ναιστάτ καθώς και δύο κορυφαίες ταινίες του ασιατικού σινεμά, το «Οι Στάχτες μιας Αγάπης» του Ζία Ζάνγκε και «Το Παιχνίδι με τη Φωτιά» του Λι Τσανγκ Ντονγκ. Ακόμη, στο δημοφιλές τμήμα των μεταμεσονύκτιων προβολών του Φεστιβάλ συναντάμε το «Climax» του Γκασπάρ Νοέ, το «Mandy» του Πάνου Κοσμάτος και την καινούρια ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ «In Fabric», που αφηγείται την ιστορία ενός στοιχειωμένου φορέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τμήμα των Ντοκιμαντέρ αποκτά από εφέτος διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οκτώ ντοκιμαντέρ φιλοδοξούν να κερδίσουν την «Χρυσή Αθηνά» και να συστήσουν στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου. Μεταξύ αυτών συναντάμε το «Studio 54» του Ματ Τιρνάουερ για το μυθικό κλαμπ της Νέας Υόρκης, το «MATANGI / MAYA / M.I.A» του Στίβεν Λόβριντζ για τη διάσημη μουσικό, το «Μία Γυναίκα Αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ και το «Chris the Swiss» της ‘Ανα Κόμφελ, που ερευνά τον θάνατο ενός πολεμικού ανταποκριτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην καινούργια ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Icons», θα δούμε ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού, όπως οι Ίαν Μακ Κέλεν, Βίβιεν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Μάκενρο, Όρσον Γουέλς και Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στην κάμερα του διάσημου φωτογράφου Μπρους Γουέμπερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης