Επίκαιρα όσο ποτέ είναι τα αρχαία ευρήματα στην περιοχή της Βόρειας Πιερίας, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι Έλληνες του 4ου αιώνα π.χ. διένυαν μία εποχή λιτότητας και περιορισμού της σπατάλης.
Η λιτότητα αυτή αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στα ταφικά σύνολα της αρχαίας Πύδνας, που έφερε πρόσφατα στο φως η ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ). Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε σε αγροτεμάχιο που προορίζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας, στα βορειοδυτικά του οχυρωμένου οικισμού της αρχαίας Πύδνας και αποκάλυψε τάφους του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ.
Οι τάφοι, ασύλητοι ως επί το πλείστον, μαρτυρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πέρασμα από την εποχή του πλούτου στην εποχή της οικονομικής στενότητας, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο του βασιλείου της Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Πιερίας, ήρθε επιπλέον στο φως ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες της αρχαίας Πύδνας, με μακραίωνη χρήση. Ο δρόμος χαράχτηκε κοντά στο 3.000 π.Χ. και βρισκόταν σε χρήση ως τα υστεροβυζαντινά χρόνια.
Πέραν των ευρημάτων αυτών, βρέθηκαν ακόμη διάφορα αρχαία αγγεία και κοσμήματα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και τις τάσεις της εποχής.
Εν τω μεταξύ, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη στέγαση και τη συντήρηση των αρχαίων αντικειμένων, καθώς, προς το παρόν, βρίσκονται σε αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου του Δίου.
Παρά το γεγονός, ότι ο Δήμος Μεθώνης παραχώρησε ένα κτίριο, για να προφυλαχθούν τα ευρήματα, οι πόροι για την τελειοποίησή του είναι ανεπαρκείς και οι εκπρόσωποι της ΕΠΚΑ ζητούν τώρα τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος συντήρησης κι έκθεσης των αντικειμένων.