Το British Council διαθέτει μία από τις πληρέστερες συλλογές σύγχρονης βρετανικής τέχνης στον κόσμο. Σήμερα στη συλλογή του αριθμεί 8500 κομμάτια από περισσότερους από 1650 Βρετανούς καλλιτέχνες.
Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, υδατογραφίας, φωτογραφίας, media installations και video works, η συλλογή αντανακλά την επιτυχημένη πορεία και τη σταδιακή εξέλιξη της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έως σήμερα.
Η έκθεση Made in Britain σχεδιάστηκε αρχικά από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με μια ομάδα επιμελητών από την Κίνα και περιόδευσε από το Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 σε τέσσερα μουσεία, σε όλη τη χώρα (Sichuan Museum στο Chengdu, Xian Art Museum, Hong Kong Heritage Museum, Suzhou Museum). Η έκθεση αναπροσαρμόστηκε ειδικά για την παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη, ωστόσο, ο βασικός στόχος παραμένει ο ίδιος: η σύγχρονη βρετανική τέχνη και η συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου να έρθει πιο κοντά σε ένα νέο κοινό.
Στην έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Βρετανικό Συμβούλιο, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποια από τα ωραιότερα έργα της συλλογής αυτής, σε μια έκθεση που θα καλύψει τις δεκαετίες 1980-2010.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 140 έργα από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Keith Arnatt, Helen Chadwick, Peter Doig, Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Cornelia Parker και Mark Wallinger.
Αυτή η συνάντηση καλλιτεχνών τόσο ετερόκλητων μεταξύ τους απεικονίζει την ευρύτητα και την ποικιλομορφία της βρετανικής τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της τέχνης που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το δημιουργικό ταξίδι κάποιων από τους πιο παραγωγικούς σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο ρόλος της τέχνης στη βρετανική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Από το Intellectual Depression των Gilbert & George (1980) μέχρι το The Sister Troop του Gary Hume (2009) η έκθεση αφηγείται το πώς η τέχνη χαρτογράφησε και κατέγραψε αυτές τις αλλαγές – ούσα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών μεταβολών η ίδια.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η σύγχρονη τέχνη έχει αναμφισβήτητα στρέψει το ενδιαφέρον της προς θέματα πιο κοινωνικά που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία. Αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε κοινωνικά ζητήματα μπορεί μερικώς να ερμηνευθεί και από την άφιξη μιας νέας, επιχειρηματικά τολμηρής και φιλόδοξης γενιάς καλλιτεχνών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί συλλογικά με το όνομα ΥΒΑs (Young British Artists) και σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως οι προαναφερθέντες Damien Hirst και Sarah Lucas, αλλά και οι Michael Landy και Jake and Dinos Chapman.
Άλλοι παράγοντες όπως η θέσπιση του Turner Prize το 1984 (το πρώτο βραβείο που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο) ή το άνοιγμα της Tate Modern το 2000, η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία το 2001, έχουν όλα συμβάλλει στο να φέρουν τη σύγχρονη τέχνη πιο κοντά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό – και μάλιστα συχνά σε ένα κοινό το οποίο δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση πάνω στις εικαστικές τέχνες.
Kατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 14 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00) με την ομιλία του Βρετανού καλλιτέχνη Mark Titchner.
Ο Mark Titchner, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο χαρισματικούς Βρετανούς καλλιτέχνες της εποχής μας, θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και θα μιλήσει για τη δουλειά του, την οποία ο ίδιος περιγράφει ως «έναν διάλογο στο πώς δέχεται ο καθένας σκέψεις και ιδέες». Ο καλλιτέχνης θα κάνει μία αισθητική εισαγωγή στο έργο του, εξετάζοντας τις επιρροές
του από την ιστορία της τέχνης και την ποπ κουλτούρα. Επίσης, θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα από αυτά που δημιούργησε την τελευταία δεκαετία.
Ο Mark Titchner υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Turner το 2006 για προσωπική του έκθεση στην οποία πραγματευόταν τις εντάσεις ανάμεσα στα διάφορα συστήματα πίστης, από τη θρησκεία και την πολιτική έως τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Στο πλαίσιο της έκθεσης Made in Britain στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται το έργο του The Future Demands your Participation.
Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 14 Φεβρουαρίου 2012, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου – 22 Απριλίου 2012.
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη