Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στην πόλη των Σερρών, την έκθεση ζωγραφικής του Βρετανού ζωγράφου Tim Vyner με τίτλο: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

Ακουαρέλες, σχέδια με μελάνι και μολύβι, ψηφιακά έργα σε iPad, εντυπώσεις, βιώματα, παρουσιάζονται στην Έκθεση που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στις 19.30.

Ο Bρετανός ζωγράφος Tim Vyner, καθηγητής στο πανεπιστήμιο ΒΑΤH της Βρετανίας, υπήρξε ο πρώτος υπότροφος της υποτροφίας «DOUG PATTERSON – ROYAL COLLEGE OF ART – MOUNT ATHOS CENTER», επισκέφθηκε το Άγιον Όρος το 2013, φιλοξενήθηκε στις Μονές, τις Καρυές, σε σκήτες και κελιά, περπάτησε στα μονοπάτια του, έζησε την καθημερινή ζωή με τους μοναχούς και τους προσκυνητές και αποτύπωσε με ένα σύνθετο και πρωτότυπο τρόπο την καθημερινή ζωή στην Μοναστική Πολιτεία, τα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα και το φυσικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ο ζωγράφος περιγράφει την εμπειρία του αυτή: «Η υποτροφία μου παρέσχε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον συναρπαστικό τόπο, καθώς και τους πατέρες που ζουν εκεί, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Η αρχιτεκτονική και το τοπίο κόβουν την ανάσα. Από τη στιγμή που πατά κανείς το πόδι του στη Δάφνη αισθάνεται γύρω του τη δύναμη της παράδοσης και της προσευχής και τη μοναδική πνευματικότητα αυτού του ιερού τόπου», Ημερολόγιο αριθ. 1, Απρίλιος 2013.

«Η συμμετοχή μου στη μοναστική ζωή μού επέτρεψε να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς το αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα των πατέρων, το οποίο βασίζεται σε μια παράδοση προσευχής και διαλογισμού. Χρησιμοποίησα ζωηρά υδροχρώματα για να αποδώσω αυτή την ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του μοναστικού βίου, της αδιάλειπτης προσευχής και του πνεύματος της φιλίας και του κοινού βίου.

Η πολύπλευρη αυτή συλλογή υπήρξε το αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών. Είτε χρησιμοποιώ τις παραδοσιακές τεχνικές της ακουαρέλας ή του σχεδίου με σινική μελάνη είτε ψηφιακά μέσα υψηλής τεχνολογίας, όπως το iPad, το έργο μου βασίζεται στα επιτόπια βιώματα και προσπαθεί να αποδώσει τις βιωματικές διαστάσεις του τόπου και του χρόνου. Παρόλο που η συλλογή αυτή σέβεται έναν τρόπο ζωής που ελάχιστα έχει αλλάξει την τελευταία χιλιετία, επιχείρησα να αναδείξω χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο Άγιον Όρος σήμερα.»