Η πόλη των Σερρών απέκτησε ύστερα από δεκαέξι χρόνια συστηματικών προσπαθειών ένα σύγχρονο μουσείο εικαστικής τέχνης, χάρη στη σημαντική δωρεά έργων του μεγάλου Έλληνα και διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, που φέρει και το όνομά του.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» παρουσία και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή, της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη, όλων των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Η υπουργός τόνισε ότι το νέο μουσείο «συμπληρώνει την σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία όχι μόνο των Σερρών αλλά ολόκληρης της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι «η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου Ξενάκη εκφράζεται εδώ στις Σέρρες με τη δωρεά του ιδίου 171 έργων του». «Ο Ξενάκης», σημείωσε, «ήταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης που αντιλαμβάνονταν τη μεγάλη επίδραση που έχει η τέχνη σε ένα τόπο. Ως καλλιτέχνης, δημιούργησε τη δική του εικαστική γλώσσα παίρνοντας έμπνευση από καθημερινές εικόνες και αντικείμενα».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ακόμα ότι το μουσείο αποτελεί ένα τεράστιο δώρο που κληροδοτήθηκε στην πόλη και μπορεί να γίνει από μόνο αυτοπροορισμός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εικαστικό χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον».

«Η τελευταία έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη», συμπλήρωσε η υπουργός, «πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2020, δυο μήνες μετά το θάνατό του και διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού αντάξιο του καλλιτέχνη και της πλούσιας ιστορίας των Σερρών».

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Σερρών για την πρόσκληση, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετική μουσειολογική μελέτη των καθηγητών του Α.Π.Θ. Ματούλας Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου, που ανέδειξαν το έργο του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού.

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα όνειρο ετών που γίνεται πραγματικότητα, «για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που έγινε πράξη χάρη στο πάθος και την αγάπη όλων των εμπλεκομένων μερών». Εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των Σερρών προς την κόρη του μεγάλου εικαστικού, Λουκία Ξενάκη, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση και συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου.

«Το μουσείο αυτό», τόνισε ο δήμαρχος, «θα διαδραματίσει ένα εικαστικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ικανό να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη. Το νέο μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτιστικό ρόλο των Σερρών».

Ένα σύγχρονο μουσείο πολιτισμού

Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα ύστερα από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των δημοτικών αρχών του δήμου Σερρών, της τοπικής κοινωνίας, του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του στενού φίλου του Ξενάκη και καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου, ο οποίος δώρισε 13 έργα του καλλιτέχνη, ενώ στο μουσείο – πινακοθήκη υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός έργων άλλων δωρητών.

Το μουσείο βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά, εντός του οποίου θα λειτουργήσει το πάρκο πολιτισμού δήμου Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με στόχο να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να εξελιχθεί σε πολιτιστική κοιτίδα της τοπικής κοινωνίας της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το ιστορικό μουσείο στο Πετρίτς (Petrich) της Βουλγαρίας, που συνορεύει με την Π.Ε. Σερρών, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ξενάκης

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1931, αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, ενώ από τη δεκαετία του 90 μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας για να εγκατασταθεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο σπίτι και ατελιέ του στο Παγκράτι.

Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για την σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.