Σαν σήμερα στις 22 Σεπτεμβρίου 1952 έφυγε από τη ζωή ο Τίμος Μωραϊτίνης. Ο γεννημένος το 1875, Τίμος Μωραϊτίνης, ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας με δεκάδες επιτυχημένες κωμωδίες και επιθεωρήσεις που ανέβηκαν στις δεκαετίες του ’20 του 30 και του ‘40 στα αθηναϊκά θέατρα, εκδότης, δημοσιογράφος, πεζογράφος και ποιητής.

Μια πολύπλευρη προσωπικότητα των Γραμμάτων καλλιέργησε με το πληθωρικό του ταλέντο τα κυριότερα είδη του γραπτού λόγου κατά το πρώτο ήμισυ του 20ο αιώνα. Θέατρο (πρόζα και επιθεώρηση), Χρονογράφημα, Ποίηση, Μυθιστόρημα, Αθηναϊογραφία, Διήγημα, Ταξιδιωτικά, διακρίνονται για το λεπτό χιούμορ, την πρωτοτυπία, το στοχασμό, το λυρισμό και ένα αστείρευτο κέφι μαζί με ρομαντική διάθεση.

Η Ακαδημία Αθηνών τον συγκαταλέγει μεταξύ των λογοτεχνών που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων. Σαν Θεατρικός συγγραφέας χαρακτηρίστηκε «ως πατέρας και δημιουργός της νεοελληνικής κωμωδίας», με δεκάδες θεατρικά και με αποκορύφωμα της προσφοράς του την Αιωνία Ζωή και τον Άρχοντα του Κόσμου, τις δύο φιλοσοφικές κωμωδίες του, που καταγράφονται σαν εφάμιλλα ή και καλύτερα αντίστοιχων του ξένου ρεπερτορίου. Τα θεατρικά του έργα σημείωναν τεράστια επιτυχία και αποτελούσαν Θεατρικό, κοσμικό και εισπρακτικό γεγονός, διανύοντας μακρά σειρά παραστάσεων.

Σαν Χρονογράφος, «επέβαλε» το χρονογράφημα ως λογοτεχνικό είδος και του αποδόθηκε ο τίτλος του κορυφαίου και έδωσε στο είδος αυτό την οριστική του μορφή. Σαν Ποιητής ο Μωραϊτίνης αναφέρθηκε ως αυθόρμητος τραγουδιστής που βαδίζει αμέριμνος ανάμεσα στους μετρικούς κανόνες με την ευσυγκίνητη μελωδία. Σαν Αθηναιογράφος αποτελεί τη μοναδική πρωτογενή πηγή αναφοράς στην Παλιά Αθήνα (τέλη 19ου- αρχές 20ου αιώνα). Είναι ο πρώτος που ανέδειξε αυτήν την Αθήνα με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ο χαρακτηρισμός του Αθηναιολάτρη τον συνόδευε σε όλες τις άλλες λογοτεχνικές του εκφράσεις, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες πλευρές εκείνης της Αθήνας. Αποκορύφωμα της αθηναιολατρείας του είναι το τραγούδι «Στης Πλάκας της ανηφορίες» σε δικούς του στίχους και μουσική. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τις ανάγκες του θεατρικού του έργου «Η Μπερλίνα».

Το 1938 ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συντακτών. Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων.

Ένας άλλος πολυπράγμων θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, πεζογράφος, ποιητής, σκηνοθέτης και πολλά ακόμη, ο σπουδαίος Αλέκος Σακελλάριος, έγραψε σχετικά με τον Τίμο Μωραιτίνη:

«Όταν ήμουν μικρός και είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να γίνω συγγραφέας, με κοίταξε έκπληκτος  και μου είπε σε αυστηρό τόνο:

– Τί θέλεις να καταντήσεις; Τίμος Μωραιτίνης;

Φαντάσου… Αυτό το φωτισμένο μυαλό ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν, γιατί λιμοκτονούσε και τελικά πέθανε στην ψάθα.

Στον τάφο του υπάρχει κατόπιν επιθυμίας του η φράση: ”Επιτέλους Εστεγάσθην”»