Ο Θανάσης Βέγγος ήταν πιθανώς ο μεγαλύτερος Έλληνας κωμικός του ελληνικού σινεμά. Αγαπήθηκε όσο λίγοι ηθοποιοί από τον λαό και αυτό δεν ήταν μόνο για το γέλιο που χάρισε με τους ρόλους του αλλά και για την καλοσύνη, την απλότητα και την ταπεινότητά του ως άνθρωπος.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927, με καταγωγή από την Αμοργό, από την πλευρά της μητέρας του Ευδοκίας. Ο πατέρας του, Βασίλης Βέγγος, δούλευε ως τεχνίτης σε μια επιχείρηση ηλεκτρισμού και συνεργάστηκε με ομάδα του ΕΛΑΣ προκειμένου να αποτρέψει ανατίναξή της από τους Γερμανούς. Η ανταμοιβή του ήταν να απολυθεί μετά την κατοχή, εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του.

Η γνωριμία με τη σύζυγό του Ασημίνα Καρύδη

Η γνωριμία του ζευγαριού έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 όταν εκείνη μετακόμισε έφηβη  από την Λευκάδα στην Αθήνα για να προσέχει τα παιδιά του θείου της. Ο νεαρός τότε Θανάσης, εργαζόταν στο γαλακτοπωλείο της γειτονιάς και της άφηνε κάθε πρωί ένα μπουκάλι γάλα στην πόρτα του σπιτιού.  Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της ,δύο χρόνια αργότερα της έκανε πρόταση γάμου που στην αρχή δεν έγινε αποδεκτή, ούτε  από τον θείο, αλλά ούτε και τον πατέρα της λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Λίγο αργότερα εκείνος έφυγε για φαντάρος και με το που επιστρέφει, κάνει πάλι δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Την Ασημίνα δεν την ξέχασε όμως… Ξεκίνησε να δουλεύει σαν ηθοποιός πια, όταν ξαναγύρισε στο κορίτσι που ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Αυτή τη φορά η πρόταση γάμου  έγινε δεκτή και ο γάμος τους έγινε στις 16 Δεκεμβρίου το 1956,  όπου απέκτησαν δύο γιους τον Βασίλη και Χάρη. Έζησαν μαζί  55 χρόνια μέχρι τον χαμό του το 2011, σε μια κοινή πορεία γεμάτη αγάπη και ευτυχία, αποτελώντας  υπόδειγμα πατέρα και συζύγου μακριά από πάρτι και κοσμικές συναναστροφές.

Με τη σύζυγό του Ασημίνα και τους γιους τους Βασίλη και Χάρη

 

Ο Θανάσης Βέγγος δούλεψε σκληρά για να επιβιώσει και είχε δύσκολη ζωή. «Μακελεμένος λειτουργούσα. Βολεμένος ποτέ», έχει πει στο παρελθόν. Στη Μακρόνησο, γνώρισε στο πετσί του τον εξευτελισμό, τα βασανιστήρια, το μίσος, την αλληλεγγύη και τη φιλία  με τον Νίκο Κούνδουρο.

Τί είχε πει ο σπουδαίος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος για τον Θανάση Βέγγο

Το ταλέντο, το μοναδικό ύφος και οι αυτοσχεδιασμοί του ήταν αυτά που τον βοήθησαν να κερδίσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή και χωρίς να έχει αποφοιτήσει από κάποια σχολή. Ταυτίστηκε με τον αεικίνητο άνθρωπο και μέχρι σήμερα έχει μείνει να λέμε «τρέχω σαν τον Βέγγο».

Το καθάριο βλέμμα του, η σεμνή ζωή του αλλά και η υστεροφημία του, είναι λίγα από όσα αποδεικνύουν τη μοναδικότητα και το ποιόν του Θανάση Βέγγου.

Η καριέρα του

Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Όταν απολύθηκε από τη Μακρόνησο, έκανε διάφορες δουλειές για τα προς τα ζην. Από τις γνωριμίες του, στο Μακρονήσι, εκείνη με τον Νίκο Κούνδουρο είναι που του χαρίζει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην «Μαγική Πόλη». Αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μαθαίνοντας τον κινηματογράφο ως παιδί για όλες τις δουλειές στα συνεργεία, συμμετέχει σε ταινίες-σταθμούς για το Ελληνικό σινεμά: «Δράκος», «Ποτέ την Κυριακή», «Κορίτσι με τα μαύρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Ηλίας του 16ου» «Μανταλένα».

Λίγα χρόνια αργότερα ο «Πράκτωρ Θου Βου» μετατρέπει τον Βέγγο σε λαϊκό ήρωα μέσα από πολλές ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, την εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε την μόνη φθηνή ψυχαγωγία για τον ευρύ κοινό.

Θέατρο

Το 1997 ερμηνεύει τον Δικαιόπολι, στους «Αχαρνής» και το 2001 στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, με εξαιρετικές κριτικές που κάνουν λόγο για τον αριστοφανικό Βέγγο.

Τηλεόραση

Το 2002 πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Περί Ανέμων και Υδάτων». Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο 1900 θέσεων δημοτικό αμφιθέατρο. Τον Οκτώβριο του 2008 ο Δήμος Πειραιά μετονόμασε την πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο , γενέτειρα του Θανάση, σε πλατεία Θανάση Βέγγου.

Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Παραγωγών. Παντρεύτηκε την Ασημίνα με την οποία απέκτησε δυο γιούς.

Ταινίες που κυκλοφορούν σε DVD

Θανάση Πάρε Τ΄ Όπλο Σου, Βραβείο Α΄ Ανδρικού ρόλου

Τι Έκανες Στον Πόλεμο Θανάση, Βραβείο Α΄ Ανδρικού ρόλου

Ένας Βέγγος για Όλες τις Δουλειές

Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα Λουκάνικα

O Δράκος

Είναι Ένας… Τρελός Τρελός Βέγγος

Ο Παπατρέχας

Τύφλα να ΄’χει ο Μάρλον Μπράντο

Πάρε Κόσμε

O Άνθρωπος που Έτρεχε Πολύ

Τρελός, Παλαβός και Βέγγος

Ψυχή Βαθιά