Ένα όραμα της δημοτικής Αρχής του Βύρωνα, προχωρά προς την υλοποίησή του. Όπως είχε γράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμος δημιουργεί Μουσείο Ιστορίας της πόλης, με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητάς της μέσα από την προβολή των περιόδων που τη διαμόρφωσαν, δηλαδή τα χρόνια της δημιουργίας της με τον ερχομό των προσφύγων το 1922, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και τα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης, που διαμόρφωσαν τη σημερινή φυσιογνωμία της. Ένα μουσείο, που -σύμφωνα με τους ανθρώπους του δήμου- φιλοδοξεί να γίνει εστία πολιτισμού, παιδείας και έρευνας, καθώς και σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.
Σήμερα ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης συναντήθηκε με τον τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρη Ρώμα και του παρουσίασε τις μελέτες, προκειμένου να συζητήσουν τη χρηματοδότηση του έργου. Ο ιστορικός και μέλος της ομάδας μελέτης Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος έχει αναλάβει την ερευνητική τεκμηρίωση, παρουσίασε συνοπτικά τη μόνιμη έκθεση, που αποτελείται από 350 εκθέματα (φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα). Στον κ. Ρώμα παραδόθηκε ακόμη σε ψηφιακή μορφή, το βίντεο με την 3D απεικόνιση εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του Μουσείου και συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης και των πολυμέσων, που θα αναπτυχθούν εντός του χώρου του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δημαρχείου Βύρωνα, όπου θα στεγαστεί το μουσείο.
«Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του Μουσείου Βύρωνα. Μετά την ψήφιση της Ιδρυτικής του Πράξης από το Δημοτικό Συμβούλιο και την ένταξή του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάσαμε σήμερα στον κ. Ρώμα την πληρέστατη μελέτη υλοποίησής του, που συνέταξε μια εξαιρετική επιστημονική ομάδα και αναμένουμε τη χρηματοδότησή του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και προσέθεσε: «Τα επόμενα δύο χρόνια είναι ορόσημο, καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 2023 κλείνει ένας αιώνας από τη δημιουργία του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού στην Ελλάδα, που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Δήμο Βύρωνα. Η συγκυρία, λοιπόν, είναι η καταλληλότερη, γι’ αυτό και προσβλέπουμε στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του μουσείου μας, που θα είναι φόρος τιμής για το παρελθόν μας και παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης μας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ