Η βραδιά θα μείνει αξέχαστη σε εκείνους που βρέθηκαν εκεί και στους άλλους, περισσότερους που την παρακολούθησαν από τη διαδικτυακή ζωντανή της μετάδοση από το Zougla Radio, σε τηλεσκηνοθεσία της Κατερίνας Βάχλα.

Ο χείμαρρος ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν και η θέρμη των αντιδράσεων ήταν σαφές μήνυμα πως η συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, με την ατμόσφαιρα που επικράτησε στον Άγιο Αχίλλειο το βράδυ του Σαββάτου, ήταν υπεραρκετά επιχειρήματα, ώστε να αναμεταδώσουμε το γεγονός. Αυτό και κάνουμε.

Στον Άγιο Αχίλλειο, αυτό το Σαββατόβραδο, το τελευταίο του Αυγούστου, βρέθηκαν μαζί ο καθηγητής κ. Μαρωνίτης, ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος έμεινε άλαλος από τον χορό του Κερασιώτη αρχιχορευτή από την Πέλλα, ο Γιώργος Χειμωνάς και όλοι οι άλλοι συντελεστές της μεγάλης γιορτής. Μόνοι απόντες οι πολιτικοί, εκτός βεβαίως των τοπικών πολιτικών παραγόντων. Διότι οι πολιτικοί φέτος δεν προσκλήθηκαν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης, ανακοίνωσε δημόσια την παραχώρηση του μισού στρατοπέδου της 9ης Μεραρχίας, προκειμένου να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Ο διοικητής της Δ.Ε.Η., κ. Ζερβός, ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός αναλαμβάνει την αποπεράτωση της υπολίμνιας παροχής ηλεκτρικού στον νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ώστε να φωταγωγηθούν τις νύκτες η εκκλησιά και τα σπίτια που έχουν μείνει ακόμη όρθια, μάρτυρες της βασανιστικής ιστορίας αυτής της γης. Δεσμεύτηκε πως θα δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στη Στέγη Φιλότεχνων της Φλώρινας. Πράγματα, δηλαδή, που στους καιρούς αυτούς αποτελούν σαφή δείγματα της ανάγκης να καταδειχθεί το ζητούμενο. Η κοινωνική αλληλεγγύη.



Δεν έχει τέλος αυτό το ταξίδι

Στις 8 Δεκεμβρίου κάτι θα γίνει στο Badminton, εδώ στην πρωτεύουσα. Θα είναι η «εισαγωγική» πράξη των «Γιορτών των Φωτιών» που θα τελεσθούν στη Φλώρινα προπαραμονή Χριστουγέννων, όπως το θέλει το έθιμο. Γιορτή παγανιστική, παμπάλαια που γιορτάζεται στα Βαλκάνια από άκρη σε άκρη και συμβολίζει τη νίκη του πνεύματος απέναντι στα τοτέμ. Καίνε βαλανιδιές, πουρνάρια. Πηδάνε πάνω από τις φλόγες, τραγουδάνε και χορεύουν, έθιμο που παραπέμπει στον Θρακιώτη θεό, τον Βάκχο. Στο Βελιγράδι στολίζουν σπίτια και αυτοκίνητα με κλαριά από αιωνόβια δρυ, για να θυμίσουν τη στιγμή που άφησαν τα σκαλισμένα σε ξύλο τοτέμ και ασπάστηκαν τον Θεό.

Στο Τέτοβο στήνουν φωτιές τεράστιες το βράδυ του Αγίου Νικολάου. Στον Αετό, κάτω από το Νυμφαίο, τραγουδούν, κοροϊδεύοντας το «τραγούδι της γριάς», της βάβως, και κλέβουν οι νεαροί από τα σπίτια γυναικεία εσώρουχα που τα πετούν στις φωτιές, για να καούν.

Στο Badminton, λοιπόν, θα βρεθούν όλοι, ο Σαββόπουλος, ο Μικρούτσικος, ο Κραουνάκης και όλοι οι άλλοι που πέρασαν από το Φεστιβάλ των Πρεσπών όλα αυτά τα χρόνια. Αφιλοκερδώς. Για να προσκαλέσουν τους ταξιδευτές στις γιορτές της φωτιάς στη Φλώρινα.

«Ο παππούς μου, μου τα έμαθε»

Ο Κώστας Καζάκος, το βράδυ της συναυλίας, παρακολουθούσε τον άνδρα που χόρευε πάνω στη σκηνή και δεν άντεξε στο τέλος. Τον πλησίασε και τον ρώτησε:

– Μα άνθρωπέ μου, αυτά που κάνεις είναι αρχαία πράγματα … που τα έμαθες;
Απλά, όσο απλή, λιτή και πραγματική είναι η ιστορία αυτών των τόπων, ο χορευτής από την Κερασία Πέλλας τού απάντησε:
– Ο παππούς μου, μου τα έμαθε.

Η συνομιλία είναι χαρακτηριστική όπως και η αγαλλίαση των αυτιών, όταν ακούστηκαν τα Χάλκινα να παίζουν του παλιούς ήχους, όπως επιτυχημένα τα ενσωμάτωσε στο ακούσματα της συναυλίας του ο Σταμάτης Κραουνάκης. Οι άνθρωποι θέλουν να ακούνε, να μαθαίνουν, να συνομιλούν και να βρίσκονται μαζί. Τότε και τώρα. Στις καλές αλλά κυρίως στις δύσκολες εποχές. Άντε και του χρόνου!