Η εφετινή σειρά διαλέξεων του Megaron Plus στο πλαίσιο του Κύκλου «Λεωφόροι Ανάπτυξης και Πολιτισμού», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στις 7 το βράδυ με την ομιλία του Διαμαντή Στ. Τριαντάφυλλου, Επίτιμου Έφορου Αρχαιοτήτων. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος θα παρουσιάσει τη διάλεξη Πολιτιστική Διαδρομή «Via Egnatia», προτείνοντας στο κοινό να ανακαλύψει τα μνημεία της Θράκης μέσα από ένα ταξίδι «με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου». Προλογίζει ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mετά το πέρας της διάλεξης, ακολουθεί ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με οδηγούς τους καλλιτέχνες: Θανάση Γκαϊφύλλια, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Γιώργο Φραντζολά, Βασίλη Ευφροσυνίδη, Δημήτρη Ευφροσυνίδη και Τάσο Καπζάλα.

Η είσοδος στην ομιλία και στο μουσικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

Πολιτιστική διαδρομή «Via Egnatia»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταξιδεύοντας στην αρχαία Εγνατία οδό από την Τόπειρο του Νέστου ως την Πλωτινόπολη του Έβρου θα επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε τα μνημεία της Θράκης. Πριν από το ταξίδι θα δοθούν πληροφορίες για την Εγνατία, τους σταθμούς και τις πόλεις από τις οποίες διέρχεται. Τα μνημεία και οι χώροι που θα συναντήσουμε σε μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις από την Εγνατία οδό, βρίσκονται στις πεδινές περιοχές Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, στην παράκτια ζώνη των θρακικών παραλίων και στους ορεινούς τόπους της Ροδόπης. Θα γνωρίσουμε νεολιθικούς οικισμούς, θρακικές ακροπόλεις, μεγαλιθικούς τάφους και βραχογραφίες.

Θα επισκεφθούμε τις ελληνικές πόλεις των παραλίων, τους μακεδονικούς τάφους της ενδοχώρας και θα σταματήσουμε στις ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Θα ανεβούμε σε φρούρια ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, σε ιερά του Ήρωα Ιππέα και του Μίθρα και στα μοναστήρια του Παπικίου Όρους. Θα δούμε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, μουσουλμανικά μνημεία και κτήρια παραδοσιακών οικισμών της Θράκης. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στον ταφικό τύμβο των αμαξών και των αλόγων. Η σταδιακή ένταξη πολλών από τα μνημεία αυτά στο Πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

Διαμαντής Στεφάνου Τριαντάφυλλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διενήργησε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο σημαντικές θεωρούνται οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Η τελευταία του ανασκαφή έγινε στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον τύμβο των αμαξών και των αλόγων.

Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τις πρώην Νομαρχίες της Θράκης για την προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων, που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο διεθνείς συνδιασκέψεις της UNESCO, στην Καμπούλ και στο Παρίσι, για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν.

Είναι μέλος επιστημονικών φορέων εγνωσμένου κύρους (Διεθνής Επιτροπή Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνής Ακαδημία των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Ινστιτούτο Θρακολογίας της Βουλγαρίας κ.ά.).

Μουσικό δρώμενο

Ένα μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με οδηγό τον Θανάση Γκαϊφύλλια.

Ο Θανάσης παρέα με τον φλαουτοσαξοφωνίστα Τάσο Καπζάλα από την Κομοτηνή, περιδιαβαίνουν τους πέντε νομούς της περιφέρειας για να συναντήσουν φίλους, που ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, θα καταθέσουν την αγάπη τους για την ποίηση και τη μουσική.

Το ταξίδι ξεκινάει από το Σουφλί του Έβρου που είναι η γενέτειρα του Θανάση και θα μας τραγουδήσει «Το πατρικό μου σπίτι» σε ποίηση του Θανάση Τζούλη.

Ταξιδεύοντας δυτικά θα περάσουν στον νομό Ροδόπης όπου θα συναντήσουν τον Χαλήλ Μουσταφά που θα τραγουδήσει την «Τζεμιλέ». Ένα ποίημα του Νίκου Καρύδη μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Στη συνέχεια μαζί με τον Θανάση θα τραγουδήσουν «Το τραγούδι της τιμής» (Namus Belasi) του Cem Karaca. Πρώτα ο Χαλήλ θα τραγουδάει στα Τούρκικα και μετά ο Θανάσης την Ελληνική μετάφραση που έκανε ο ίδιος.

Πιο δυτικά, καθώς θα ταξιδεύουν δίπλα από τις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας και μέχρι να φτάσουν στην Ξάνθη, ο Θανάσης θα μας αφηγηθεί τραγουδιστά την «Ιστορία του Διομήδη».

Στην Ξάνθη θα συναντήσουν τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά. Ο Γιώργος πρώτα θα μας τραγουδήσει «Το φάντασμα του Πλάτωνα», που είναι ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά του ποιήματος «What Then?» του William Butler Yeats και στη συνέχεια το τραγούδι του «Ωκεανός» που θα το μοιραστεί με τη Λία Τζιαμπάζη. Κι έτσι το τραγούδι θα γίνει γέφυρα για να περάσουμε στο νομό Δράμας.

Η Λία Τζιαμπάζη θα τραγουδήσει την «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Ξυδιά και τον «Γλάρο» των Σακελλάριου-Χατζιδάκι.

Και μετά τη Δράμα οι φίλοι μας θα κατηφορίσουν προς τη θάλασσα για να φτάσουν στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού που είναι η Καβάλα. Εκεί θα συναντήσουν τα αδέρφια Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη που θα τραγουδήσουν δύο δικά τους τραγούδια. Το «Κάθε πρωί», βασισμένο στην ποίηση και την προσωπικότητα του Μίλτου Σαχτούρη και «Τα άφταστα».

Στο τέλος όλοι μαζί θα τραγουδήσουν τις «Ματιές» που έγραψε ο καβαλιώτης ποιητής Πάνος Καρανίκας και μελοποίησε ο Θανάσης.

*Συντελεστές – Μουσικοί: κ.κ. Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Φραντζολάς Γιώργος, Βασίλης Ευφροσυνίδης, Δημήτρης Ευφροσυνίδης και Τάσος Καπζάλας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου. (www.megaron.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες:

210 72.82.333

www.megaron.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης