Η έκθεση με τίτλο «Chink of Light», δηλαδή χαραμάδα ελπίδας σε ελεύθερη μετάφραση, ξεκίνησε την Παρακευή 16 Ιουλίου στο Αναπαυτήριο Πικιώνη. Ένα βιβλίο γραμμένο με καλλιγραφική πένα, το οποίο φιλοξενεί τα ποιήματα τεσσάρων κοριτσιών από το Αφγανιστάν έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του μνημείου όπου εκτίθεται, δίπλα από τον ναό Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.
Τα ποιήματα αποτυπώνουν τις εμπειρίες των κοριτσιών που ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη μέσω Ιράν, Τουρκίας και Ελλάδας. Η Καρίμα, η Αντέλ, η Έλη και η Μαχμονίρ βρέθηκαν στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και γνωρίστηκαν στην κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza. Εκεί πήραν μαθήματα δημιουργικής γραφής και ξένων γλωσσών. Πλέον ζουν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο προσπαθώντας να ξεχωρίσουν και να εκφραστούν. Η μικρή συλλογή περιλαμβάνει ποιήματα χαϊκού στην περσική γλώσσα, με μετάφραση στην αγγλική, φωτογραφίες των κοριτσιών από το ταξίδι τους και αποξηραμένα πεπιεσμένα φύλλα και λουλούδια που συνέλεξαν οι ίδιες οι κοπέλες στο λόφο του Φιλοπάππου, όσο βρίσκονταν στην Αθήνα.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που κάνουμε αυτή την έκθεση. Το περίμενα εδώ και ένα χρόνο αλλά μεσολάβησαν τα περιοριστικά μέτρα. Η Αθήνα ήταν το πρώτο μέρος που έκανα φίλους στην Ευρώπη» περιγράφει η 21χρονη Καρίμα στους υπεύθυνους αυτού του πρότζεκτ. Εκτός από το χειρόγραφο βιβλίο την έκθεση εμπλουτίζουν βίντεο με τις απαγγελίες από τα ίδια τα κορίτσια. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κάσια Ματσαγιόφσκα, πολωνοβρετανικής καταγωγής η οποία ζει στην Αθήνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ίδρυσε τη νεοσύστατη μη κερδοσκοπική οργάνωση Dila. «H γιαγιά μου ήταν πρόσφυγας από την Πολωνία στη Βρετανία, στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ντίλα είναι το παδικό της όνομα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κάσια Ματσαγιόφσκα.
Η Dila είναι μια οργάνωση που βοηθάει στην επαγγελματική ανέλιξη νεαρών γυναικών προσφύγων που θέλουν να ασχοληθούν με δημιουργικά – καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Η Καρίμα, ονειρευόταν από μικρή να γίνει συγγραφέας. Αφού ολοκλήρωσε τα εργαστήρια, συγκέντρωσε τα ποιήματα των αδελφών και της φίλης της και τα έγραψε με καλλιτεχνική γραφή στο βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα. Έκτοτε -με τη βοήθεια της Dila- έχουν δημοσιευτεί δύο άρθρα της σε νεανικά περιοδικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης θα προχωρήσει στην έκδοση του Chink of Light ως ποιητικού χαρτόδετου βιβλίου.
Όσον αφορά τον χώρο όπου γίνεται η έκθεση ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργος Μαγγίνης έγραψε με αφορμή την έκθεση: «Αυτό το διακριτικό έργο σχεδιάστηκε και εποπτεύτηκε με κάθε λεπτομέρεια από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887–1968). “Αγκάλιασε” το μαλακό τοπίο με μονοπάτια πλακόστρωτα από μαρμάρινες πέτρες που εναλλάσσονταν με υφές από μπετόν. Μελέτησε με εμμονή την τοποθέτηση κάθε μεμονωμένου λιθόστρωτου. Επένδυσε τα τείχη προϋπάρχοντων και νέων κτιρίων με φολιδωτά αρχιτεκτονικά μέλη και χρησιμοποίησε συχνά νεοκλασικά άνθη που προέρχονταν από αρχοντικά του 19ου αιώνα. Φύτεψε όλη την τοπική χλωρίδα, η οποία από μόνη της είναι ένα αρχείο διασταυρώσεων, που χαρτογραφεί την κηπουρική ιστορία της σύγχρονης Αθήνας. Ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές αφθονούν σε αυτό το μοντέρνο αριστούργημα. Η κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, η σύγχρονη νεοελληνική ελληνική αρχιτεκτονική, η ιαπωνική αισθητική και οι αναλογίες συνδυάζονται με αυτοπεποίθηση σε μια ολόκληρη υφή και οπτική πολυπλοκότητα».
Το ιδιαίτερο εξώφυλλο του χειροποίητου βιβλίου όπου συγκεντρώνονται τα ποιήματα των κοριτσιών στην έκθεση «Chink of Light» είναι κεντημένο στο χέρι από την Αντέλ, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική της κοινότητας των Τατζίκων, στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοριτσιών. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 12 μ.μ μέχρι τις 8 μ.μ και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ