Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο διακεκριμένος ζωγράφος και καλλιτέχνης με καταγωγή από τη Λευκοπηγή Κοζάνης, Μανώλης Δραγώγιας.

Την είδηση του θανάτου γνωστοποίησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εγγονός του. «Σήμερα, 13 Αυγούστου 2023, μετά από μία εβδομάδα μάχης στην εντατική, ο αγαπημένος μας παππούς, ζωγράφος, καλλιτέχνης και μοναδικός άνθρωπος Μανώλης Δραγώγιας έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Λάτρευε την Λευκοπηγή και γενικώς την Κοζάνη και το έδειχνε σε όλα του τα χρόνια», έγραψε ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος Δραγώγιας.

Η κηδεία του Μανώλη Δραγώγια θα γίνει στις 15 Αυγούστου 2023, στις 11:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου ζωγράφου, δωρητή και δημότη του Δήμου Κοζάνης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 14-8-2023 και αποφάσισε να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του, να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του, να γίνει η κηδεία με δημοτική δαπάνη.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Δραγώγιας

Γεννήθηκε στη Λευκοπηγή της Κοζάνης το 1933. Το 1962 εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου σπούδασε ζωγραφική για δύο περίπου χρόνια στο εργαστήριο του Αλ. Γκεόργκυ. Εκεί ειδικεύθηκε στην τεχνική της σπάτουλας και δέχθηκε τις επιδράσεις του ιμπρεσιονισμού.

Στη Γερμανία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αργότερα, συγκινείται και εμπνέεται από τα διδάγματα της Σχολής του Μονάχου. Το 1964, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στην ιδιωτική σχολή “Κοραής”.

Η θεματογραφία του Μανώλη Δραγώγια επικεντρώνεται στα τοπία με ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ακτές, καρνάγια, αρσανάδες και ψαρόβαρκες, αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων του χωριού και τα λαογραφικά συμβάντα. Εκπροσωπεί την τάση του ιμπρεσιονιστικού υπαιθρισμού, με εμφανείς επιρροές από τις θαλασσογραφίες του Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι (1817 – 1900) και από τον τοπιογράφο Ιβάν Σίσκιν (1832 – 1898) στη ζωγραφική του δάσους.

Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστοριάς και της Χαλκιδικής ή τις προσωπογραφίες των ανθρώπων του χωριού και της θάλασσας, εκφράζει έντονα τα συναισθήματά του για το σκληρό αγώνα της ζωής στην ύπαιθρο. Στην απόδοση των ανθρώπινων μορφών χρησιμοποιεί ανθρωποκεντρικές φόρμες.

Έργα του Μανώλη Δραγώγια βρίσκονται στο Δημαρχείο και στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης, όπως και σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα στους πίνακες του περιλαμβάνονται: “11 Οκτωβρίου 1912” (που αναπαριστά την απελευθέρωση της Κοζάνης), “Ψαρόβαρκες αγκυροβολημένες”, “Βάρκες στην αμμουδιά”, “Σύνθεση με ψαρόβαρκα, βότσαλα και θάλασσα”, “Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους” κ. ά.

Το 2010, ο Μανώλης Δραγώγιας τιμήθηκε από το Δήμο Κοζάνης με το αργυρό μετάλλιο της πόλης, με τη συμπλήρωση 55 χρόνων εικαστικής δημιουργίας.