Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ο οποίος έγινε γνωστός τόσο από τις συμμετοχές του σε τηλεοπτικές σειρές, όσο και στο σινεμά.

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο “Βαβυλωνία”.

Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη».

Είχε συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1). Είχε λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος ακολούθησε και αυτός την υποκριτική.

Μενδώνη: Ο Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό, θα λείψει σε όλους μας

Πληροφορούμενη τον θάνατο του Ηλία Λογοθέτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός που μαθήτευσε κοντά στον Κάρολο Κουν. Ερμήνευσε, με πάθος, εντιμότητα και ήθος, σημαντικούς ρόλους, δίνοντας τους ζωή στο θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, συγχαίροντας τον για την ερμηνεία του ως Σπούνερ, στο έργο του «Νεκρή Ζώνη», τον ρώτησε που οφειλόταν η ιδιαιτερότητα στο παίξιμό του. Και ο σεμνός Ηλίας που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, σε όποιο είδος θεατρικού λόγου κι αν επιδόθηκε, του απάντησε ότι η μεσογειακή ιδιοσυγκρασία του τον έκανε να βάζει λίγη συγκίνηση, σε κάθε ρόλο που ερμήνευε. Αυτή η ιδιοσυγκρασία του, η στάση ζωής του, η αφιέρωσή του και η αγάπη του για την Τέχνη, ήταν που τον έκανε να ξεχωρίσει πολύ νωρίς, είτε έπαιζε στη «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου, είτε στο «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ και ακόμη ερμηνεύοντας Βιζυηνό στο «Μόνον της ζωής του ταξείδιον», του Λάκη Παπαστάθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λευκαδίτης, λάτρης της όπερας, αφιερωμένος στη δουλειά του, διανοούμενος και ταυτόχρονα φίλος και συνάδελφος, απλός και προσιτός, ο Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό. Θα λείψει σε όλους μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

«Ο Ηλίας Λογοθέτης αποφοίτησε το 1967 από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Δίπλα του έκανε τα πρώτα του βήματα και λάτρεψε το θέατρο και την υποκριτική. Έλεγε χαρακτηριστικά: ‘Ο Κουν αντιμετώπιζε το θέατρο με ιερότητα. Μας οδηγούσε σε δρόμους πολύπλοκους. Είχε μανία με την τελειότητα, ήθελε να είμαστε απόλυτα ενορχηστρωμένοι στο σκοπό της παράστασης. Γιατί μια ορχήστρα είναι η παράσταση’. Με το Θέατρο Τέχνης έπαιξε σε πολλές παραστάσεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και η υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού – βουλευτής Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη.

Όπως προσθέτουν, «από τις πιο σπουδαίες στιγμές της καριέρας του, ήταν όταν το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του σπουδαίου συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη». Επί δέκα χρόνια σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την παράσταση ‘Το αμάρτημα της Μητρός μου’ του Γ. Βιζυηνού. Συμμετείχε δε, στο εμβληματικό ‘Θέατρο της Δευτέρας’ στην ΕΡΤ1. Κέρδισε βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες ‘Βαβυλωνία’ (στον ρόλο του αστυνόμου) και ‘Τα παιδιά της χελιδόνας’ του Κώστα Βρεττάκου. Είχε στόφα κωμικού ηθοποιού, ωστόσο ερμήνευσε σπουδαία μεγάλους δραματικούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά ‘Έτερος Εγώ: Νέμεσις’. ‘Το θέατρο, ξέρετε, δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου είναι θέμα ήθους’, αυτή η φράση αποτυπώνει όλα όσα ήταν ο Ηλίας Λογοθέτης. Σεμνός και φωτεινός άνθρωπος , πολυτάλαντος ηθοποιός γεμάτος χιούμορ και ψυχική ομορφιά. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη γυναίκα του Μαρία, στον γιο του Αλέξανδρο και στους οικείους του».

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Ηλία Λογοθέτη, έναν αγαπημένο, ταλαντούχο και εξαιρετικά εκφραστικό ηθοποιό», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού – και συμπληρώνει: «Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν λάτρης της όπερας και είχε εξαιρετικό ταλέντο στο κλασικό τραγούδι, αφιερώθηκε όμως τελικά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπου η κωμική του στόφα ως ηθοποιού συναγωνιζόταν επάξια την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Ηλία Λογοθέτη

Ο επτανήσιος Ηλίας Λογοθέτης υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα κι ανήσυχος άνθρωπος, ένας εκ των σπουδαίων ηθοποιών της γενιάς του, αναφέρει το ΕΚΚ σε ανακοίνωσε που εξέδωσε για την απώλεια του ηθοποιού. «Το πηγαίο ταλέντο και η παιδεία του, αλλά και η ιδιοσυγκρασία του έδωσαν ξεχωριστή υφή στο αποτύπωμά του στον κινηματογράφο μας, κλασικό και νέο, και βέβαια στο θέατρό μας. Ο Ηλίας Λογοθέτης είχε πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση του κωμικού δημιουργώντας ρήγματα που οδηγούσαν στο δραματικό βάθος των ρόλων του. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1970 στη «Βαβυλωνία» του Γιώργου Διζικιρίκη. Ακολούθησαν πολλές ταινίες, ανάμεσά τους: «Παπαφλέσσας», «Μεταμορφώσεις», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Περιπλάνηση» κ.ά. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες δημιουργούς, μεταξύ των οποίων: ο Θόδωρος Αγγελόπουλος («Το μετέωρο βήμα του πελαργού»), ο Λάκης Παπαστάθης («Το Μόνον της ζωής του ταξείδιον»), ο Νίκος Περάκης («Αρπα Colla»), ο Κώστας Βρεττάκος («Τα παιδιά της χελιδόνας»), ο Τάσος Μπουλμέτης («Βιοτεχνία ονείρων»).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στον γιο του Αλέξανδρο και στην υπόλοιπη οικογένειά του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης