Ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, ένας οραματιστής στυλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Γιος Ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, πέθανε το πρωί στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιαστής Πιερ Καρντέν, που ανέτρεψε τα στυλ της μόδας στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε στο Twitter η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας.

«Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επίμονη φιλοδοξία και την τόλμη που επέδειξε σε όλη του τη ζωή. Άνθρωπος σύγχρονος με πολλαπλά ταλέντα και ανεξάντλητη ενέργεια, εντάχθηκε πολύ νωρίς στις ροές της παγκοσμιοποίησης των αγαθών και των ανταλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Πριν από πολλούς άλλους, ο Πιερ Καρντέν είχε ανοίξει ένα “corner” σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

»Πρόδρομος, στράφηκε πολύ νωρίς προς την Ασία, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης: βρέθηκε το 1957 στην Ιαπωνία, στην περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979.

»Ιταλικής καταγωγής, ο Πιερ Καρντέν δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία», αναφέρει η οικογένειά του.

«Στην ύψιστη καταξίωση, ήταν ο πρώτος μόδιστρος που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη. Μάρτυρας παραμένει σήμερα το ξίφος των Ακαδημαϊκών που δημιούργησε ο ίδιος και επί του οποίου είναι χαραγμένα τα σύμβολα της επιτυχίας του».

«Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στη Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας του.

Ο Καρντέν που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1922 στην Ιταλία  ήταν γνωστός για το στυλ avant-garde. Λάτρευε τα γεωμετρικά σχέδια και ξέφευγε από τις κλασικές νόρμες. Ίδρυσε τον οίκο μόδας του το 1950. Από το 1991 ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες αλλά για να γλιτώσουν από την επέλαση του ναζισμού έφυγαν από την Ιταλία και μετακόμισαν στη Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του ένας εύπορος έμπορος οίνου ήθελε ο γιος του να γίνει αρχιτέκτονας αλλά εκείνος από παιδί ήθελε να σχεδιάζει ρούχα.

Τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μόδας

Η καριέρα του ξεκίνησε στα 14 του χρόνια όπου δούλευε δίπλα σε ένα ράφτη. Εκεί, έμαθε τα βασικά. Το 1939, έφυγε από το σπίτι του και εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός ράφτη στο Βισί όπου άρχισε να ράβει κοστούμια για γυναίκες.

Κατά την διάρκεια του β Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Cardin μετακόμισε στο Παρίσι το 1945. Εκεί, σπούδασε αρχιτεκτονική και εργαζόταν παράλληλα στον οίκο μόδας Paquin. Εργάστηκε με την Elsa Schiaparelli μέχρι που έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947.

O Pierre Cardin ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας το 1950. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν σχεδίασε 30 κοστούμια για το πάρτι του αιώνα στο Palazzo Labia της βενετίας που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1951.

Μπήκε για τα καλά στα άδυτα της υψηλής ραπτικής το 1953. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που έφτασε μέχρι την Ιαπωνία το 1959.

Το 1958 λάνσαρε την πρώτη unisex συλλογή στην Ιστορία της παγκόσμιας μόδας, παρουσιάζοντας τεράστιους όγκους στα γυναικεία ρούχα, σακάκια Μάο και πολύχρωμες γραβάτες για τους άνδρες.

Ο Πιερ Καρντέν ήταν ο επαναστάτης της μόδας της εποχής. Στη μακρά και επιτυχημένη καριέρα του σχεδίασε τα πάντα (από ρούχα υψηλής ραπτικής μέχρι τασάκια και χαλιά για το σπίτι), συνεργάστηκε με την κομμουνιστική Κίνα μετατρέποντας το Σινικό Τείχος σε πασαρέλα, ενώ με το Espace Cardin, έναν πολυχώρο τέχνης στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί ιερά τέρατα του σινεμά όπως η Μαρλέν Ντίτριχ και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, απέδειξε ότι όλες οι τέχνες κάπου συναντιούνται.

Ήταν μέλος του Chambre Syndicale de la Haute Couture et du Prêt-à-Porter από το 1953 έως το 1993.

 Ομοφυλόφιλος, ο Καρντέν υπήρξε ωστόσο για τέσσερα χρόνια ο σύντροφος της Ζαν Μορό. «Με το που τον είδα η επίδραση ήταν άμεση. Ήθελα αμέσως να ξαναβρεθούμε. Ήξερα ότι μπορούσε να αγαπήσει μια γυναίκα. Έπρεπε απλώς να είμαι υπομονετική, γλυκιά και να μην τον τρομάξω» είχε κάποτε εκμυστηρευτεί στη Μαργκερίτ Ντιράς για την σχέση τους που τελικά διήρκεσε περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

«Μου άρεσε πολύ ο Πιερ, ήθελα να γεννήσω το παιδί του αλλά δεν μπόρεσα». Κι εκείνος, όμως, προσμετρώντας τα λάθη της ζωής του έλεγε: «Έπρεπε να είχα κάνει ένα παιδί μαζί της».

Σε έναν επίσης μεγάλο έρωτα χρωστά τη γνωριμία του με την Άπω Ανατολή και τον ιαπωνικό πολιτισμό που τόσο τον καθόρισαν. Σε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία το 1957 συνάντησε τη Χιρόκο Ματσουμότο, μοντέλο με χαρακτηριστικό μαύρο καρέ, η οποία δέχτηκε να τον συνοδεύσει στο Παρίσι, και έγινε ερωμένη και μούσα του για σχεδόν δέκα χρόνια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης