Η έκδοση «Παρεμβάσεις χωρίς φόβο… με πάθος» αποτελεί επιλογή δημόσιων παρεμβάσεων της συγγραφέως από το 2007 μέχρι τα μέσα του 2021, μέσα από συνεντεύξεις, ομιλίες και αρθρογραφία στον ελλαδικό και κυπριακό Τύπο. Στο Προοιμιακό Σημείωμα καλύπτονται τα πιο σημαντικά γεγονότα μέχρι το τέλος του 2021 και αρχές του 2022, για επικαιροποίηση του κειμένου. Από πλευράς θεματολογίας συμπεριλαμβάνονται οι ενότητες: Κυπριακό, Κυπριακό-Τουρκία, Αμμόχωστος, Εξωτερική Πολιτική-Ευρωπαϊκή Ένωση-Ενέργεια και Ομοσπονδισμός.
Μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, των γεγονότων, που συναποτελούν τη διαχρονική πορεία του Κυπριακού και να διαπιστώσει τις συνέπειές τους στην έκβαση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν. Ως αυτόπτης μάρτυρας και μερικές φορές πρωταγωνιστής των γεγονότων, η συγγραφέας ήταν σε θέση να καταγράψει τις πολιτικές της εμπειρίες και βιώματα, να αξιολογήσει την επίδραση που είχαν στην ιστορική εξέλιξη του Κυπριακού και να αναλύσει το πώς οδηγηθήκαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση, σε ένα τέλμα και διαπραγματευτικό κενό που όσο συνεχίζεται μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο της Τουρκίας και ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Αναδεικνύεται επίσης η διαχρονική στήριξη της συγγραφέως στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, που έχει επικυρωθεί διαχρονικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από ψηφίσματά του.
Εκδόσεις Παπαζήση
Σελίδες: 794,
Τιμή: €50,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ),
Έκδοση Αθήνα 2023
Η συγγραφέας
Η δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια. Στην 27χρονη διπλωματική της καριέρα υπηρέτησε ως πρέσβης στη Σουηδία, με παράλληλη διαπίστευση στη Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, πρέσβης στις ΗΠΑ, με παράλληλη διαπίστευση στον Καναδά, Γκαϊάνα, Ιαμαϊκή και Βραζιλία και πρέσβης στον Λίβανο και στην Ιορδανία. Συμμετείχε στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό και ως μέλος της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή. Σπούδασε Νομικά, Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κατέχει PhD Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Ελσίνκι). Είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων ακαδημαϊκών, ερευνητικών και οικονομικών ιδρυμάτων και της έχουν απονεμηθεί βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.