Τους δύο ακροτελεύτιους στίχους της «Ποιητικής» του Μανόλη Αναγνωστάκη επέλεξε η διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε» σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης προκειμένου να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Οι στίχοι θα «τυπωθούν» και θα αναρτηθούν σε δύο πανό, μήκους 8 μέτρων και πλάτους 1.30, από τον γερανό του σταθμού «Αγίας Σοφίας», λίγα μόλις μέτρα από τη «γειτονιά» των παιδικών και εφηβικών χρόνων του ποιητή.

Η ανάρτηση των στίχων της «Ποιητικής» γίνεται σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018), μέρα την οποία η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε» αποφάσισε να αφιερώσει στον ποιητή …«για να θυμίσουν στους παλιότερους και να μυήσουν τους νεότερους στο έργο ενός σπουδαίου ποιητή της Θεσσαλονίκης».

Το πλήρες κείμενο της «Ποιητικής» έχει ως εξής:

«Προδίδετε πάλι την Ποίηση, θα μου πεις, – Την ιερότερη εκδήλωση του Ανθρώπου
Τη χρησιμοποιείτε πάλι ως μέσον, υποζύγιον – Των σκοτεινών επιδιώξεών σας
Εν πλήρει γνώσει της ζημιάς που προκαλείτε – Με το παράδειγμά σας στους νεοτέρους.

Το τί δεν πρόδωσες εσύ να μου πεις- Εσύ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,
Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας – Στις διεθνείς αγορές και τα λαϊκά παζάρια
Και μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς αυτιά – Ν ακούτε, με σφραγισμένα στόματα και δε μιλάτε.
Για ποιά ανθρώπινα ιερά μάς εγκαλείτε;
Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις. –
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.
Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις
Να μην τις παίρνει ο άνεμος».

– Μια …«Θαλασσινή ωδή», αυτήν του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Αντόνιο Νογκέιρα Πεσσόα (1888-1935), επέλεξαν για να τιμήσουν την  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι διοργανωτές της σχετικής εκδήλωσης στο Λιμάνι της πόλης.

«…Να φύγω μαζί σας, να απογυμνωθώ…/Απ’ τα πολιτισμένα ρούχα μου, τα ήθη τα χρηστά,/ Τον έμφυτό μου φόβο για τις φυλακές, Την ήσυχη ζωή μου, – Την καθιστική, τη στατική, την προσεγμένη, την κανονική!» γράφει – μεταξύ άλλων – στην ποιητική ενότητά του υπό τον τίτλο “Θαλασσινή Ωδή του Άλβαρο Ντε Κάμπος” ο Φ. Πεσσόα, ποιητής που φέρεται ως δημιουργός περισσότερων απο 100 λογοτεχνικών του “alter -ego”, μεταξύ των οποίων και ο Αλβάρο ντε Κάμπος.

Ποιήματα και κείμενα του Φερνάντο Πεσσόα (σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα) θα διαβάσουν η μεταφράστρια του έργου του Μαρία Παπαδήμα, οι συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης και Βασίλης Αμανατίδης και η ποιήτρια Σταυρούλα Γάτσου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Κενανίδου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της πορτογαλικής πρεσβείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Τετάρτη 21 Μαρτίου, ώρα 18.00, στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης).

– Συναυλία με τίτλο (“Χρόνια σαν τα φτερά”), αντλημένο από τον πρώτο στίχο του ποιήματος “Raven” του Οδυσσέα Ελύτη (Χρόνια σαν τα φτερά. Τι θυμάται τ’ ακίνητο κοράκι;/ τι θυμούνται οι πεθαμένοι κοντά στις ρίζες των δέντρων;/ Είχαν ένα χρώμα τα χέρια σου σαν το μήλο που πέφτει/ Κι αυτή η φωνή που ξαναγυρίζει πάντα, χαμηλή) διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 19.30.

Στο πρόγραμμα, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή, γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη (“Σχέδια για ένα Καλοκαίρι”) και του Γιώργου Κουρουπού (“Δεκαέξι Χάικου”, “Το φύλλο της λεύκας”, κομμάτια για πιάνο). Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μάιρα Μηλολιδάκη, στο πιάνο συνοδεύει ο Τίτος Γουβέλης, ενω ποιήματα απαγγέλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

– Στον ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζο Κορνάρο είναι αφιερωμένη η «13η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ.

Στην «13η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με ελεύθερη είσοδο, στις 19.00, στον χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής – Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το λιμάνι), οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Νεφέλη Ανθοπούλου και Δημήτρης Τσιλινίκος θα διαβάσουν αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου, ενώ θα πάρουν μέρος και μαθητές που έχουν διακριθεί στον Πανελλήνιο Ποιητικό Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Σ.ΕΚ.Β.Ε. κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, συμμετέχουν καλλιτέχνες και σχήματα χορωδιών, που ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων ποιητών και μουσικών.

– Εγκαίνια έκθεσης και παράλληλη δράση λόγου και μουσικής, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης διοργανώνει το περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ», στις 20.00, εγκαινιάζοντας το νέο του πολυχώρο επί της οδού Πρ. Κορομηλά 37. Στην έκθεση, με τίτλο «Το καρφί στο μάτι: Τραύμα και ιστορία σε αναπαράσταση», φιλοξενούνται έργα 42 καλλιτέχνων, εικαστικών και φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια κόσμησαν τα εξώφυλλα του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ». Των εγκαινίων της έκθεσης θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά), με μουσική συνοδεία. Συμμετέχουν οι μουσικοί Μαλίνα Ηλιοπούλου και Onour Senturk.