Για 13η χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, από τις 8 έως και τις 12 Οκτωβρίου, το παγκόσμιο φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» πρόεδρος και ιδρυτής του οποίου είναι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας και φίλος της Ρόδου, ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Φέτος, στην έναρξη των εργασιών έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, καταρχήν το θέμα του φόρουμ φέτος είναι «Ο κόσμος πέρα από το παγκόσμιο χάος» και η έναρξη των εργασιών του θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου.
Στην έναρξη των εργασιών του φόρουμ, έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαφ Κλάους, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ήταν υποψήφια για την Προεδρία το 2007 με το κόμμα των Πρασίνων Σύνθια Μακ Κίνεϊ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Κ. Σιμπάλ, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Περού, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας την περίοδο 2007-2008’Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ κ.α.
Το φόρουμ έχει αρκετές θεματικές και workshop στα οποία θα μιλήσουν εκπρόσωποι κορυφαίων Οργανισμών, διαφόρων κλάδων, επίσης φορέων και κυβερνήσεων από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Κίνα, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Μαλαισία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Βέλγιο, την Τουρκία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ιράν, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, το Καμερούν, την Αρμενία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, το Τατζικιστάν, την Σερβία, το Καζακστάν, τις Φιλιππίνες, το Καμερούν, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ολλανδία, τη Φιλανδία και τη Δανία.
Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες είναι για τις οικονομικές πολιτικές για την ισόνομη ανάπτυξη, «η νέα απειλή: Υβριδικοί πόλεμοι ως εργαλείο για την ανατροπή», «οι οικογενειακές αξίας ως μία βάση για βιώσιμη ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού», «το παρελθόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας από την πλευρά του Διαλόγου των Πολιτισμών-οι πιθανές επιλογές για μελλοντικά σενάρια για μία κοινή αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας. Νέες απειλές, παλιές αντιδράσεις;», τα ψηφιακά μίντια κ.α.