H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Ακόμη η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Aμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (10 Μαΐου το 2020).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της…

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Εκδηλώσεις σε Δήμους της Αττικής

Τη Γιορτή της Μητέρας τιμούν σήμερα στο σύνολό τους οι Δήμοι της Αττικής, τόσο με τα μηνύματα των δημάρχων που επικεντρώνονται στον υψηλό συμβολισμό και τη σπουδαιότητα αυτής της ημέρας, όσο σε αρκετές περιπτώσεις και με εκδηλώσεις μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Όπως ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, που προσκάλεσε τους δημότες στο άλσος Χολαργού «Α. Παπανδρέου», για να γιορτάσουν την ημέρα με μουσική, χορό, ζωγραφική, δρώμενα για τα παιδιά και διαδραστικά παιχνίδια.

Κάτι ανάλογο πράττει και ο δήμος Βριλησσίων στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» και μάλιστα η εκδήλωση που διοργανώνει θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του συλλόγου «Η Αγκαλιά», ο οποίος φροντίζει μητέρες που έχουν ανάγκη υποστήριξης, όπως είναι οι άγαμες μητέρες.

Στις μητέρες με παιδιά ΑμεΑ αφιερώνει τη δική του δράση ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, έχει προγραμματίσει εκδήλωση για την Τετάρτη 11 Μαΐου με τίτλο «Παιδιά με αναπηρία, μητέρες με δύναμη». Θα πραγματοποιηθεί στη Βορέειο Δημοτική Βιβλιοθήκη (18:30) με ελεύθερη είσοδο και θα συμμετέχουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και διάφοροι Σύλλογοι Γονέων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης