«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνδημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου υπάρχει θέση για όλους και για όλες μας». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΕΚΕΚ ΑμεΑ) Λακκιάς Θεσσαλονίκης, Σερκάν Καραχουσεΐνογλου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Στην είσοδο του Δημοτικού θεάτρου, οι περίπου 160 καταρτιζόμενοι του Κέντρου παρουσίασαν τις δημιουργίες τους που υλοποιούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων, όπως υφαντά, ξύλινα μικροαντικείμενα, ρούχα αλλά και καλλιέργεια φυτών.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γρηγορίου, οι σπουδαστές ηλικίας 16 έως 26 ετών, αφού παρακολουθήσουν τμήματα κηπουρικής, ξυλουργικής, κοπτικής- ραπτικής , ταπητουργίας, υφαντικής και πληροφορικής, μπορούν στη συνέχεια να εργασθούν, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, σε Κέντρα Προστατευόμενης Εργασίας.
«Επίσης, στη σχολή μας δεχόμαστε παραγγελίες από δημόσιους φορείς ή ΚΟΙΝΣΕΠ και κατασκευάζουμε ό,τι μας ζητήσουν, αφού προηγουμένως βέβαια μας έχουν εξασφαλίσει την πρώτη ύλη» τονίζει ο κ.Γρηγορίου. Όσον αφορά πάντως τους καταρτιζόμενους, σημειώνει ότι «έχουν πολλά ταλέντα και μπορούν να κάνουν τα πάντα» αποκτώντας και επαγγελματικές δεξιότητες.
«Μια επαναλαμβανόμενη κίνηση που μπορεί να είναι βαρετή, όπως να γεμίζεις χώμα τα γλαστράκια ή να τρίβεις σιγά- σιγά ένα ξύλο, για κάποια από τα άτομα αυτά είναι καθημερινότητα και τρόπος ζωής» προσθέτει.
Στην εκδήλωση οι χορωδίες του 1ου Δημοτικού Θέρμης και του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Λακκιάς τραγούδησαν μαζί, προβλήθηκαν φωτογραφίες της σχολής και ο σπουδαστής, Χρήστος Πουρνάρας, μαζί με την δασκάλα του, Παναγιώτα Σαχαρίδη, παρουσίασαν έναν χορό- αφιέρωμα στην επιλόχειο κατάθλιψη.
«Με τη δύναμη της ψυχής μας, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» είπε τελειώνοντας την χορογραφία ο Χρήστος για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα όλων των θεατών…
Η Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα ΟΑΕΔ Λακκιάς είναι σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης εφήβων με αναπηρίες. Ιδρύθηκε το 1975 από την Ευτυχία Νανάκου και παραχωρήθηκε το 1985 με δωρεά στον ΟΑΕΔ.