Η ανάδειξη και η εκλογή του καθηγητή Γεωργίου Ι. Μαντάνη ως τακτικού εκλεγμένου μέλους στη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών Ξύλου – International Academy of Wood Science (IAWS) – για το αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο του, αποτελεί από κάθε άποψη, μια σημαντική, ξεχωριστή αναγνώριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο αντικείμενο των επιστημών ξύλου.
Η Διεθνής Ακαδημία Επιστήμης Ξύλου, όπως γίνεται γνωστό, επιβραβεύει κάθε χρόνο εξέχοντες επιστήμονες και ερευνητές του ξύλου που ξεχωρίζουν στα γνωστικά πεδία των επιστημών ξύλου, όπως επίσης και για το σημαντικό ακαδημαϊκό έργο τους.
Ο καθ. Μαντάνης γίνεται χρονικά ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας επιστήμων ξύλου -μετά τον αείμνηστο καθηγητή Γεώργιο Θ. Τσουμή του ΑΠΘ και τον καθηγητή Σταύρο Αβραμίδη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά- που λαμβάνει αυτή τη σημαντική ακαδημαϊκή διάκριση. Η εν λόγω διάκριση περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και το νέο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, το οποίο εδρεύει στην πόλη της Καρδίτσας. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαντάνης, «Ένα μεγάλο ταξίδι τριάντα ετών φτάνει σε έναν φανταστικό στόχο: τη Διεθνή Ακαδημία Επιστήμης Ξύλου (IAWS), την ακαδημία που δέχεται επιστήμονες του ξύλου που έχουν ξεχωρίσει για την έρευνα και το εν γένει έργο τους». Και προσθέτει: «Αισθάνομαι χαρά για την επιβράβευση αυτή, πρωτίστως ικανοποίηση διότι συνεργατικά μαζί με συναδέλφους μου, πριν από 20 χρόνια, ξεκινήσαμε και τελικά “βάλαμε” την Καρδίτσα στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη του “ξύλου” μέσα από εκατοντάδες ώρες εργασίας και πολύ μόχθο. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου! Χωρίς συνεργασία και κοινή δουλειά δεν μπορείς να πετύχεις υψηλούς στόχους, η συνεργασία είναι το παν».
Όσον αφορά το νέο τμήμα, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, ο καθηγητής τονίζει: «Στο τμήμα μας, μεταξύ των άλλων αντικειμένων που έχουν σχέση με τη δασολογία και το φυσικό περιβάλλον, στην κατεύθυνση ευθύνης μας, διδάσκονται σήμερα σχεδόν όλα τα πεδία των επιστημών του ξύλου, και νέα παιδιά αν επιδείξουν θέληση, ζήλο και αγάπη για το ξύλο και τις κατασκευές αλλά και τον σχεδιασμό, μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και γνώσεις. Σήμερα τα αντικείμενα αυτά έχουν στην ελληνική αγορά καλή ζήτηση και μπορούν οι απόφοιτοι μας να έχουν αξιόλογες επαγγελματικές προοπτικές. Όμως, η συνταγή είναι μία: δουλειά – δουλειά – δουλειά.» Το τμήμα διαθέτει άρτιες υποδομές και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, 3 αμφιθέατρα, 20 αίθουσες εργαστηρίων και διδασκαλίας, 45 γραφεία, σε τρία κτήρια εντός ενός ωραίου πανεπιστημιακού campus.