Πλήθος αρνητικών σχολίων έχει συγκεντρώσει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να θεσπίσει το μέτρο των ιδιωτικών περιηγήσεων στην Ακρόπολη, εκτός του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφτούν το μνημείο.
Η Ακρόπολη είναι μακράν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ελλάδας, προσελκύοντας περισσότερους από 22.000 επισκέπτες την ημέρα, αναγκάζοντας τις Αρχές να θεσπίσουν σκληρούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος χρονοθυρίδων.
Φέτος, οι Αρχές προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να προσπεράσουν τα πλήθη και να ζήσουν το αριστούργημα του Περικλή σε αποκλειστική βάση. Η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα καθοδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 – πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο – για να αποφευχθούν οι χιλιάδες τουρίστες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στον βραχώδη λόφο. «Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ενός κρατικού φορέα που συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού.
Το υπουργείο, είπε, ήταν έτοιμο να επιτρέψει περιηγήσεις σε μεμονωμένα άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το ομαδικό τέλος. «Θα υπάρχουν και αναμνηστικά», πρόσθεσε η Βαλάκου. «Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος, κάτι για να ξυπνήσει αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία».
Αλλά το μέτρο, μέρος μιας αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων, μεταξύ άλλων από τους αρχαιολόγους. Οι οδηγοί το περιέγραψαν ως μη πρακτικό και οι κριτικοί υποστήριξαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο δημοκρατίας στον κόσμο. «Το επόμενο πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι θα κάνουν προτάσεις γάμου και θα πίνουν σαμπάνια εκεί ψηλά», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας. «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο».
Η ίδια η ιδέα αυτή, είπε, ήταν «ανεπίτρεπτα ιδιωτική». Άλλωστε το μνημείο ήταν το έμβλημα της δημοκρατικής Αθήνας στην οποία οι πολίτες απολάμβαναν την ισότητα ενώπιον του νόμου. «Αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δώσει στους ανθρώπους που έχουν χρήματα τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ακρόπολη με έναν πολύ αποκλειστικό τρόπο, ενώ αφήνει έξω αυτούς που απλά δεν έχουν τέτοια μέσα. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό», πρόσθεσε η Κουτσούμπα.
Προηγουμένως, μόνο οι παγκόσμιοι ηγέτες, τα δικαιώματα και οι περίεργες διασημότητες είχαν πρόσβαση στον ιστότοπο εκτός των ωρών λειτουργίας. Το κοινό, με εξαίρεση τους ακαδημαϊκούς και τους συντηρητές, έχει μια μέρα, την Πανσέληνο του Αυγούστου, για να απολαύσει τους ναούς τη νύχτα.
Καθώς η αντίθεση έχει αυξηθεί, οι επικριτές αμφισβήτησαν τη σοφία της απόφασης σε μια εποχή που το χάσμα πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει γίνει όλο και πιο έντονο. «Είναι απλά ελιτίστικο», είπε ο Κώστας Ζαμπάς, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια. «Η ίδια η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη δημοκρατία. Δεν κάθεται καλά».
«Αν καθυστερήσουν τις ώρες λειτουργίας στις 9 π.μ. λόγω αυτών των ιδιωτικών ξεναγήσεων, θα είναι καταστροφή», είπε ο Κρίτων Πιπέρας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών με 4.000 άτομα. «Εδώ και αρκετά χρόνια το σωματείο μας πιέζει να ανοίξει νωρίτερα η Ακρόπολη ακριβώς λόγω της αλλαγής του καιρού. Μην ξεχνάτε, λόγω της έλλειψης σκιάς, είναι πολύ πιο ζεστό εκεί πάνω».
«Όλο και περισσότερο Βλέπουν την Ακρόπολη και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό ως προϊόν», είπε. «Αυτή η ιδέα των μοναδικών περιηγήσεων είναι σαν να βάζεις μια ετικέτα τιμής στον ιστότοπο, μου θυμίζει μια δημοπρασία όπου ο πλειοδότης κερδίζει και του λένε «μπορείς να τα έχεις όλα για τον εαυτό σου». Είναι λάθος και σίγουρα θα οδηγήσει σε προβλήματα».
Οι κάτοχοι εισιτηρίων σε κρουαζιερόπλοια, που αποτελούν την πηγή ολοένα και περισσότερων ημερήσιων ταξιδιωτών στην ελληνική πρωτεύουσα, συχνά κάνουν κράτηση μήνες νωρίτερα και έχουν πολύ σφιχτό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι περιμένουν στην ουρά στην Ακρόπολη μέχρι τις 8 το πρωί. Στο γραφείο της με θέα σε μια κεντρική λεωφόρο της Αθήνας, η Βαλάκου είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε υπόψη της την κριτική. Οι εκδρομές, εκτιμάται, θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 40.000 ευρώ την ημέρα, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε πολιτιστικά έργα που στερούνται χρήματα. «Τα έσοδα θα επανεπενδυθούν», είπε. «Καθώς η Ακρόπολη θα είναι η πρώτη για τέτοιες περιηγήσεις, θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και θα είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές».
Οι οιωνοί δεν είναι όλοι κακοί. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με χαρά από ορισμένους στην ελληνική διασπορά, όπου οι καλοπροαίρετοι έχουν ήδη προτείνει ότι θα εγγραφούν. «Έχω ακούσει από δεκάδες φίλους που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτές τις εξατομικευμένες περιοδείες», δήλωσε ο Πίτερ Πούλος, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της ελληνικής διασποράς. «Γιατί να μην απαλλάξουμε τους ανθρώπους από τα χρήματά τους εάν πρόκειται να βοηθήσουν στην προστασία και τη διατήρηση των πολιτιστικών μας μνημείων για τις επόμενες γενιές; Όλοι υποστηρίζουμε τα υψηλότερα ιδανικά, αλλά στο τέλος της ημέρας τα ιδανικά δεν πρόκειται να πληρώσουν το σκληρό κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία ενός ιστότοπου αυτού του μεγέθους».
Με πληροφορίες από Guardian